”Nu ligger jag med benen i vädret. Önskar du var här …”
Jag låste mobilen och fortsatte titta i taket, låste därefter upp den igen och skickade ett kompletterande ”puss”. Så där, nu skulle Tom bli varse om att jag minsann inte var så känslokall som han påstod.
”Kan du komma med rumpan heeela vägen fram till kanten?” frågade läkaren och jag hasade mig neråt, närmare hennes ansikte. Helt ärligt fattar jag inte hur de står ut.
”Och så tar vi ett djupt andetag!”
Ur Queenie av Candice Carty-Williams
Candice Carty-Williams debutroman har många ögonblick som får läsaren att känna igen sig, ibland plågsamt mycket. I Queenie får vi möta Queenie Jenkins, 25 år och med ett liv som krisar på flera håll. Hennes pojkvän har bett om en paus från förhållandet, hon gör ett halvbra jobb på den halvstora dagstidning hon jobbar på och hennes familjerelationer är minst sagt komplicerade. Queenie söker tröst och bekräftelse på Tinder och omvärlden gör allt för att påminna henne om att hon är en svart kvinna i en rasistisk, sexistisk värld. Romanen har beskrivits som en Bridget Jones för vår tid, smartare och med mer svärta och samhällskritik.
Läs mer: 9 drabbande böcker som känns som ett slag i magen
På dejtingapparna möter Queenie män, ofta vita sådana, som exotifierar och sexualiserar henne. De pratar om hennes ”chokladfärgade hud” och säger att de ”har en grej” för svarta kvinnor. Det är erfarenheter hämtade från författarens egen verklighet.
– När det handlar om att som svart kvinna dejta andra etniciteter så vänjer du dig vid män som säger ‘Du är söt för att vara en svart tjej’ eller ‘Du är vanligtvis inte min typ’. Och när du får berättat för dig att det är ditt värde blir det svårt att säga nej eftersom du börjar känna dig tacksam för uppmärksamheten, säger Candice Carty-Williams i en intervju med The Guardian.
Carty-Williams har själv en bakgrund inom förlagsbranschen och jobbar med marknadsföring på ett brittiskt bokförlag. Hon har tidigare skrivit för tidskrifter som i-D, Vogue International, Sunday Times och The Guardian. Hon är dessutom initiativtagare till The Guardian 4th Estate BAME Short Story Prize, ett brittiskt novellpris som uppmuntrar till mångfald i bokbranschen.
Möjligheten att ägna sig helhjärtat åt skrivandet kom när författaren Jojo Moyes erbjöd en gratis, veckolång skrivretreat på sitt lantställe. Carty-Williams ansökte, blev antagen och mot slutet av veckan hade hon skrivit 40 000 ord.
– Jag tror att Queenie hade legat och pyrt under en lång tid, säger hon till The Guardian.
Missa inte! Diskutera mera! 6 aktuella boktips till vårens bokcirkel
Queenie är för det mesta en huvudkaraktär som läsaren sympatiserar med, men nästan lika ofta suckar man över hennes förmåga att lägga krokben för sig själv. Författaren berättar i en intervju med Shondaland att hon inte kände något behov av att göra Queenie särskilt ”likeable”.
– Hon tar många irriterande beslut och det är flera tillfällen som man vill skaka om henne. Dessutom förväntas så många kvinnor, fiktiva och verkliga, vara ”rara”. Varför är det så? Jag är inte intresserad av att vara ”rar”. Vilken tråkig beskrivning.
Den 8 mars deltar Candice Cart-Williams Årets Selma, läs mer om eventet och köp din biljett här!