Caitlin Moran, författare och journalist, växte upp som äldst av åtta syskon i staden Wolverhampton, England. Hon publicerade sin första roman som femtonåring, men det var när den självbiografiska Konsten att vara kvinna gavs ut 2011 som hon fick sitt stora genombrott. Boken blev ett internationellt fenomen och världen runt möttes Caitlin Moran av unga kvinnor som ville se och träffa henne, inte minst här i Sverige. Sist hon var här var 2014, då med utsålt samtal på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm, ett fullspäckat intervjuschema och ringlande signeringsköer.
– Det var så galet när Konsten att vara kvinna kom. Jag skrev tre kolumner i veckan för Times, gjorde en tv-serie, skrev på nästa bok och gjorde intervjuer stup i kvarten. Nu har jag försökt att trappa ner lite, men det finns ju så mycket roligt att göra. Och när jag kommer på en ny bokidé glömmer jag bort att det tar ett år att skriva den, så nio månader senare sitter jag där och undrar ’varför gjorde jag det här igen’? Det är en kamp mot tiden! Så nu försöker jag att sluta röka så jag ska hinna med allt innan lungcancern tar mig.
Caitlin Moran är aktuell med Konsten att bli känd som gavs ut på svenska i våras. Vi träffade den brittiska författaren när hon var i Göteborg för att delta på årets bokmässa.
– Jag älskar att komma till Sverige! Feminismen har kommit långt här. I USA blir jag fortfarande betraktad som att jag försöker starta en revolution. De ligger långt efter. Som när de hade en debatt i kongressen om familjeplanering nyligen; en kvinnlig kongressledamot sa ’vagina’ varpå en manlig ledamot ställde sig upp och sa ’det är absolut oacceptabelt att använda det ordet i kongressen’. Men man kan alltid säga penis. Det är normen, som att det är vad vi alla går runt med.
Hon menar att man kan säga mycket om hur långt ett land har kommit inom jämställdhet genom att titta på människor. När Caitlin Moran var i Sverige för första gången för tio år sedan tyckte hon att kvinnorna såg bekväma ut. Deras kläder signalerade att de värderade sig själva högt: bekväma material, lite lösare passformer.
– Vid samma tidpunkt i Storbritannien var modet väldigt tight och klackarna skyhöga. Bara att det har förändrats de senaste åren betyder mycket. På de stora prisgalornas efterfester på den tiden var männen där i sina kostymer och festade, pratade och nätverkade, medan alla kvinnor gick hem tidigt för att de hade ont i fötterna. De missade möjligheter på grund av vad de hade på sig! Det har ändrats nu. I dag är många av de mest intressanta personerna inom nöjesindustrin kvinnor.
Det har hänt mycket i världen sedan du sist var här 2014. Kunde du föreställa dig Trump som president eller #metoo?
– Jag visste att det skulle ske stora förändringar rent politiskt. Vid den tiden i Storbritannien bestod politiken av en snäv skara vita, välbärgade män i kostym med samma åsikter. Det är farligt, men jag kunde ändå inte förutspå den ilska som sedan släpptes lös. Men det finns alltid en fara när diskussionen handlar om ’det var bättre förr’, när människor blir nostalgiska över det som varit. Bara straighta vita män skulle vilja gå tillbaka i tiden. Om du är kvinna vill du inte det, för då hade du färre rättigheter. All romantisering av det förflutna är ett hot för den som är kvinna, gay eller svart. Därför säger tankar om nostalgi, Brexit och andra företeelser något om vem som bestämmer. Den enda riktning jag vill röra mig är framåt.
“Bara straighta vita män skulle vilja gå tillbaka i tiden”
Tror du att det kommer bli bättre inom en överskådlig framtid?
– När kvinnor har börjat dela med sig av sina berättelser blir det klart att våldtäkt inte handlar om vem som råkade vara i ett rum med någon annan – utan om globala strukturer. Det blir tydligt att det inte är en enskild individs upplevelse – utan en del av alla kvinnors narrativ, och att det händer i alla delar av samhället. Det är först när man identifierar problemet som det kan komma en lösning, men jag tror tyvärr att det kommer bli mycket värre innan det blir bättre. Det är bara att titta på historien – allting är cykliskt. Människor är rädda och känslosamma just nu, och det upphör inte över en natt. Ilska och rädsla leder aldrig till något bra och det är förvånande att vi aldrig lär oss det.
“Jag vill köpa en gård bland Wales kullar, odla mina egna grönsaker och hålla mig undan i några år”
Drivet och viljan att röra sig framåt har lett till att Caitlin Moran har börjat fundera på att lämna London för en annan tillvaro på landsbygden.
– Jag vill köpa en gård bland Wales kullar, odla mina egna grönsaker och hålla mig undan i några år. Mina döttrar är 16 och 18 och de vill inget hellre! Jag skulle vilja starta en vänsterinriktad tankesmedja, skapa en plats dit kreativa människor kan komma och utveckla idéer. Så att vi har en plan när den här perioden är över! Det är ingen idé att lansera de tankarna nu, för som det politiska klimatet ser ut nu vill ingen lyssna. Det är bättre att kliva fram när det värsta är över och säga: ’Jag har en idé! Någon som vill lyssna?’.
Apropå dina döttrar – vad är det viktigaste du kan lära dem?
– Att alltid vara artig. Jag förstår kvinnlig ilska, och vi behöver arg feminism, men som taktik i det här klimatet funkar det inte. Om man är arg på sociala medier kommer ingen att lyssna. De kommer bara höra din ilska och svara med samma mynt. De attackerar tonen, inte innehållet, oavsett hur relevant det än är. Därför måste vi behålla lugnet.
Läs mer: 6 klockrena citat av Caitlin Moran
Fem snabba med Caitlin Moran
-
Barn eller vuxen?
-
Bok eller Netflix?
-
Vegan eller hamburgare?
-
Trump eller Boris? (”Jag tror det är lättare att bli av med Boris så jag säger Boris.”)
-
Blur eller Oasis?
-
Läser just nu: Trädens hemliga liv av Peter Wohlleben