Imorgon och imorgon och imorgon har erövrat bästsäljarlistorna och hyllats av Goodreads, Amazon och Time Magazine som årets bästa bok. Många (inklusive oss) på BookTok vittnar om hur boken stannar kvar med en långt efter man läst den.
Berättelsen tar sin början på ett sjukhus 1987, där Sam och Sadie kämpar med sina egna utmaningar och trauman. Genom en delad passion för dataspel upptäcker de en stark koppling till virtuella världar. Åtta år senare möts de igen och börjar samarbeta för att bli framstående inom spelindustrin. Men verkligheten är inte lika perfekt som spelen. Vi följer deras resa genom framgångar och prövningar både i arbetslivet och privat, samtidigt som samhället och deras relation förändras över tid.
Översättare: Niclas Nilsson
Sången om Akilles tog världen med storm och har gett hundratusentals människor bokbaksmälla. Den utspelar sig i Grekland under mytologins tid. Patroklos, en tafatt ung prins, tvingas gå i landsflykt och hamnar hos kung Peleus och hans perfekte son Akilles. Trots deras olikheter växer en innerlig vänskap fram mellan pojkarna, en relation som djupnar när de växer upp tillsammans.
När Helena av Sparta blir bortrövad skickas Akilles till kriget i Troja för att fullfölja sitt öde. Sliten mellan kärlek och oro över vännen gör Patroklos honom sällskap, utan att ana att allt de håller kärt kommer att sättas på prov under de kommande åren.
Översättare: Marianne Tufvesson
Läs mer: Grekiska myter blir levande igen i Madeline Millers romaner
Efter att ha umgåtts med Bodil Malmstens dikter under en längre tid är det lätt att drabbas av känslan att man inte riktigt vill läsa något annat än Bodil Malmsten. Ofta hör man folk säga ”Vad skulle Bodil säga om det här” i samtida kulturdebatter. Hennes sista diktverk Det här är hjärtat lämnade knappast någon av hennes många läsare oberörd. Nu efter hennes död är diktboken en vacker sorgesång att återvända till när saknaden efter henne, eller den litterära baksmällan om ni så vill, blir för svår.
Missa inte! Läs SelmaStories lista över Bodil Malmstens bästa dikter
Karin Smirnoffs debutroman Jag for ner till bror blev snabbt en stor succé tack vare sitt unika språk och huvudkaraktärens fängslande öde. Men när den tredje och sista boken i serien kom ut, var det många som upplevde ett slags tomhet, för att inte säga sorg. Det finns ju ingen annan som skriver som Karin Smirnoff, och efter att ha spenderat så mycket tid med Jana Kippo är det inte utan att man kommer sakna henne.
Något som lätt orsakar svår bokbaksmälla är bra miljö- och karaktärsbeskrivningar, vilket kanske är Samlade verks allra främsta förtjänster. Lydia Sandgrens roman har berömts för sina psykologiskt trovärdiga och komplexa personporträtt, och formar fram en varm känsla för platserna (Göteborg, Antibes, Paris, m.fl.). När man läst de nästan 700 sidorna inträffar lätt separationsångest, och man börjar genast längta efter nästa bok av denna debutant!
Det ord man hör oftast om storsäljaren Ett litet liv är nog drabbande, varför den också har en given plats på denna lista. Berättelsen om den gåtfulle New York-advokaten Jude, hans tre nära vänskapsrelationer samt det inre mörker som förföljer honom genom livet är mycket berörande och har prisats gång på gång. Som läsare kastas man mellan starka känslor och många vittnar om den stora sorg boken lämnar efter sig. På samma sätt som en storslagen festkväll, är Hanya Yanagiharas roman en överväldigande upplevelse man riskerar att känna en viss matthet efter…
En annan riktig tårdrypare är denna känsliga och hjärtskärande kärlekshistoria av Colleen Hoover. Vi får följa Lily som gjort en lång resa från uppväxten i Maine till att öppna och driva sin egen blomsterbutik i Boston. Där träffar hon, och faller för drömkillen Ryle. Men efterhand i relationen kommer Lilys förflutna tillbaka och äventyrar deras förälskelse. Ett romantiskt gråtkalas som detta riskerar med stor sannolikhet att beröra dig så till den grad att du vaknar upp dagen efter med svår bokbaksmälla.
Översättare: Christina Mansicka
En högst aktuell literary hangover-bok är Ann-Helén Laestadius första vuxenroman Stöld. Berättelsen om Elsa som kommer från en renskötarfamilj skildrar en verklighet som den stora majoriteten i Sverige inte vet mycket om. I Sápmi pågår sedan länge konflikter mellan renskötande samer och andra, som lett till att den samiska befolkningen fått utstå en mängd hat och hot. Den sortens hat skildras i Stöld, och romanen är baserad på verkliga händelser i Norrbotten. Många av Ann-Helén Laestadius läsare upplever boken som omvälvande eftersom den ger nya perspektiv, och har därför svårt att veta vilken bok man ska läsa härnäst.
Som vid fallet med många av de tidigare nämnda böckerna formar den här romanen fram ett alldeles eget universum. När Olga Tokarczuk tilldelades Nobelpriset i litteratur 2018 blev detta för många det första mötet med författaren. I berättarjaget Janina Duszejkos värld, där allt kan förklaras med hjälp av astrologin, begås visserligen flera grymma mord. Men trots allt det obehagliga som sker i romanen är det lätt att som läsare längta tillbaka in i den. Kanske har också du funnit dig med att efter att ha läst Styr din plog över de dödas ben se på djur på ett annat sätt. Det är sådant som riktiga bokbaksmälleböcker kan göra med oss.
En typisk bok som ofta anses orsaka literary hangover är Den stora skrivboken. Turligt nog för de som inte kunnat gå vidare från den, finns flera av Ágota Kristofs romaner översatta till svenska. Det visar sig att också kortromanen I går har samma magnetiska effekt som Den stora skrivboken. Möjligen är det något i huvudkaraktären Sandors repetitiva levnadsmönster som många kan känna igen sig i och därför har svårt att slita sig från. Han stannar kvar i ekorrhjulet, det vill säga fabriken där han arbetar, och han besöker sin vän Yolande. Ända tills Line uppenbarar sig igen – en förälskelse från förr, eller är det verkligen den riktiga Line?
INTERVJUER, TÄVLINGAR, SPECIALERBJUDANDEN OCH FRAMFÖR ALLT - MASSOR AV BOKTIPS!
Prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev
Mattias Timander
Mattias Timander är litteraturvetare och kulturskribent från Kiruna, och jobbar som redaktör på SelmaStories. Instagram: @mattiastimander