Colson Whiteheads drabbande Nickelpojkarna belönades med Pulitzerpriset 2020. I romanen pågår medborgarrättsrörelsen i USA och Elwood som drömmer om att bli lärare ser upp till Martin Luther King. Efter ett oskyldigt misstag skickas han till uppfostringsanstalten Nickelakademin. Här ska han fostras till att bli en ”hedervärd och ärlig man”, men i verkligheten är det en avskyvärd plats där pojkarna misshandlas och utnyttjas.
PS. Colson Whitehead är i höst aktuell med romanen Harlem Shuffle.
Steglitsan är en oförglömlig odyssé genom dagens Amerika. Romanen handlar om den unge Theo Decker som mirakulöst överlever en olycka som tar hans mammas liv. Ensam och sviken av sin pappa flyttar han in hos en väns familj i New York, samtidigt som han kämpar med att finna en mening i sitt nya liv. Under åren som följer blir han uppslukad av en av de få saker som påminner honom om hans mamma: en liten, fascinerande målning. En målning som till slut drar in honom i konstens kriminella baksida.
Läs mer: VA!? Har du inte läst den?
En älskad bok som också blev en lika älskad miniserie på HBO. Vi får träffa Olive Kitteridge, pensionerad lärare och respekterad av många. Hon har alltid haft en vass tunga och en tendens att vara kantig i sin uppriktighet. Olive Kitteridge består av 13 berättelser om familjen Kitteridge och de andra invånarna i den lilla kuststaden Maine. Det finns även en uppföljare till succéboken – Olive, igen.
Huliganerna kommer på besök belönades med Pulitzerpriset 2011 med motiveringen ”en sinnrik undersökning om att bli vuxen och om att bli gammal i en digital tidsålder, en roman som visar på en hängiven nyfikenhet om hur kulturella förändringar sker i warphastighet”. Det är lika mycket en roman som är ett rockalbum, eller ett rockalbum som är en roman. En tragedi, en komedi, en powerpointpresentation. En roman om vår tid, eller om den tid som flytt – eller med TS Eliots ord om att nutiden och dåtiden kanske är närvarande i framtiden. Vilka är de där huliganerna som kommer på besök? Varför vill de träffa oss? Vad har de egentligen att erbjuda?
När Att döda en härmtrast (To kill a Mockingbird) kom ut 1960 i USA skapade det rubriker från kust till kust. Huvudpersonen Scout växer upp i en småstadsidyll i amerikanska Södern, tills ohyggliga och dramatiska händelser vänder upp och ner på livet. En ung svart man blir anklagad för våldtäkt på en vit kvinna, och hans chans att få en rättvis rättegång är försvinnande liten. En vit advokat tar sig an försvaret, men hatet i det lilla samhället växer som en lavin. Scout ser den lilla staden med sina invånare för vad den är och hennes berättelse blir till en anklagelse, som ingen av oss slipper undan. Att döda en härmtrast är en berättelse om rasism och fördomsfullhet som dessvärre fortfarande är aktuell på många håll i världen idag.
Toni Morrisons romaner hyllas både av kritiker och den stora publiken. 1988 fick hon Pulitzerpriset för Älskade, en dramatisk berättelse om Sethe, en svart kvinna som hellre ser sitt barn dö istället för att bli slav. Dottern, som aldrig fick något namn utan bara kallades Älskade, följer henne sedan hela livet och blir mer än en skugga ur det förflutna.
I succéromanerna Timmarna berättar Michel Cunningham om en dag i tre olika kvinnors liv. Det är författaren Virginia Woolf som en morgon vaknar upp och hittar den inledande meningen till sin nya roman: ”Mrs Dalloway sade att hon skulle köpa blommorna själv”. Den andra är förlagsredaktören Clarissa Vaughan som en morgon 1988 i New York går ut för att köpa blommor till kvällens fest, och hemmafrun Laura Brown som 1949 börjar läsa Mrs Dalloway en dag i en amerikansk förort. De tre kvinnoöden binds ihop i romanen på oväntade sätt och boken visar hur tid och litteratur hänger samman.
En snabb, rolig och streetsmart skildring av andra generationens invandrare i USA och av Dominikanska republikens blodiga historia. Romanen, som rör sig över flera generationer och livsöden, kretsar kring en dominikansk familj i New Jersey och kring Oscar, släktens svarta får. Han är fet, ful och utstött och livrädd för flickor. Oscar lägger all tid på rollspel och fantasyberättelser, till släktens stora förtret. Han allra högsta önskan är att bli en dominikansk J.R.R Tolkien. Oscars olycka beror på fukú, förbannelsen som har förföljt släkten i generationer och orsakat död och splittring. Men en dag får han nog.
Det är 1956 i den lilla landsortshålan Gilead, Iowa. Den åldrande prästen John Ames skriver, i vetskapen om att han snart ska dö, ett långt brev till sin sjuåriga son. Han vill berätta om familjens historia, om sig själv, sitt liv och sina tankar. Berättelsen formar sig till en blandning av brev, dagbok, minnen, filosofiska reflektioner och släkthistoria. Gilerad är en storartad roman och en lågmäld betraktelse över vad det innebär att vara människa.
Callie, eller Cal, föddes två gånger. Först som flicka 1960 och sen som pojke 1974. Med den meningen inleds romanen Middlesex. Handlingen kretsar kring Calliope Stephanides som inser varför hon inte är som andra när en tre generationer gammal familjehemlighet avslöjas. 1922 tvingades den grekiska familjen fly från sin hemby i Anatolien, i samband med grek-turkiska kriget. När Calliopes farmor och farfar anlände till USA liknade de vilket älskande par som helst – ingen fick veta att de i själva verket var syskon. Först många år senare uppdagas hemligheten genom barnbarnet Callie, eller Cal. Middlesex har kallats 200-talets stora amerikanska roman. Det är en berättelse om öde, vårt genetiska arv och om möjligheten till revolt.