Naturens skafferi – böcker om att äta ur vildmarken
Boktips

Naturens skafferi – böcker om att äta ur vildmarken

Jorden är den frodiga moder som livnär oss alla. Och ja, man kan faktiskt äta från jorden helt ickeindustriellt – om man vet vad man gör! Kolla in dessa böcker för att utbilda dig om hur man kan leva på det som finns i den vilda naturen.

Av: Clara Castenfelt
Fotograf: Linda Lomelino, ur boken "Det växer saft och sylt överallt"

Jorden är den frodiga moder som livnär oss alla. Och ja, man kan faktiskt äta från jorden helt ickeindustriellt – om man vet vad man gör! Kolla in dessa böcker för att utbilda dig om hur man kan leva på det som finns i den vilda naturen.

Bok 1

Det växer saft och sylt överallt av My Feldt

Inbunden
Köp boken

När snön smälter och de första vårtecknen visar sig, startar saft- och syltsäsongen. My Feldts recept är det enda du behöver för att använda nästan vad som helst som doftar eller smakar gott (förutsatt att det inte är giftigt). Med en keps full av bär eller blommor kan du koka upp din egen saft eller sylt, eftersom vem orkar plocka flera kilo? Här hittar du över 100 recept för allt som växer i naturen under årets alla månader. Utforska nya smaker med en tallkottesylt, eller återupplev barndomsfavoriter på ett nytt sätt.

Bok 2

Äta vilda växter av Lisen Sundgren

flexband
Köp boken

Ta tillvara på naturens skafferi genom att plocka rätt och bli mätt! Medan du njuter av det gröna utomhus, kan du samla en rik skörd av vilda ätbara örter, blommor och bär som kan användas både i matlagning och välgörande huskurer. I Lisen Sundgrens nya bok Vilda skafferi presenteras 33 olika växter, inklusive nya tillskott till föregångaren Vildvuxet från 2017, och varje växt illustreras med vackra och detaljerade akvarellmålningar som underlättar plockandet.

Boken är i ett format som passar perfekt att ta med ut i naturen. Kliv ut i skogen och utforska den vilda världen av mat och hälsa som väntar på dig där ute!

Bok 3

Vildplockat kokboken av Niki Sjölund och Lena Flaten

Med över 50 vilda växter och svampar som utgångspunkt delar Niki Sjölund och Lena Flaten med sig av över 250 recept med smaker och råvaror från skog, fjäll och ängsmark. Recepten sträcker sig från rönnbärskapris till inlagda fläderbär, svampkebab i pitabröd och kallrörd lingondricka. Boken lär även ut hur man torkar, lagrar och syrar det man har plockat för att bygga upp ett eget skafferi. För varje växt finns information om dess växtplats och skördetid, vilket kan inspirera läsaren att ge sig ut i naturen och upptäcka de ätbara växterna.

En no waste-filosofi genomsyrar boken, där författarna betonar att det mesta går att ta vara på.

Bok 4

Plocka tång & strandväxter av Karolina Martinson och Linnéa Sjögren

Författarna Linnéa Sjögren och Karolina Martinson är erfarna tångdykerskor som har samlat tång och strandväxter under många år. I sin nya bok vill de sprida kunskapen om det rika skafferi som finns under havsytan och längs strandkanterna. Boken innehåller 20 tångarter, 30 strandväxter, grundläggande tekniker för skörd och förvaring samt cirka 70 recept. Här finns allt som behövs för att skörda och laga tång på ett hållbart sätt och integrera denna spännande och nyttiga ingrediens i matlagningen!

Bok 5

Det vilda köket av Lisen Sundgren, Rune Kalf-Hansen

danskt band
Köp boken

Upplev en ny smakvärld genom att äta det vilda från naturen, som är både gratis och ekologiskt. Lisen Sundgren visar sina favoriter i denna kokbok, med recept av Rune Kalf-Hansen som inkluderar allt från soppor till efterrätter. Året runt finns det mycket att hitta i närliggande skogar och marker, och öppnar man ögonen och plockar får man tillgång till en spännande smakupplevelse. Bjud på älgörtsmajonnäs eller smaksätt biffen Rydberg med vild pepparrot, kirskål och rårörda rönnbär – det vilda kan göra underverk för vardagsmaten.

Bok 6

Kocken & jägaren av Mikael Einarsson och Hubbe Lemon

En något nischad bok – men om du vill äta kött, varför inte göra klimatet en tjänst och fånga det själv?

Mikael Einarsson och Hubbe Lemon har skrivit boken Kocken & Jägaren tillsammans, efter att ha blivit goda vänner under tiden som kock och jägare på Skebo herrgård i Roslagen. Boken kombinerar klassisk viltmatlagning med handfasta jakttips och gedigna jaktkunskaper. Här får läsaren lära sig allt från hur man jagar och tillagar älg, dovhjort, rådjur, vildsvin, hare, ripa, and och duva, till klassiska kockkunskaper som att binda upp en stek, plocka blodduva och laga viltfond. Boken är full av inspiration för jaktlaget, med gräddiga wallenbergare på viltfärs, egen viltkorv och älgkåldolmar som tillagas över öppen eld.

En sida till? Fortsätt läs!