Allt för Bodil är en fristående fortsättning på David Ärlemalms hyllade debut Lite död runt ögonen. En Stockholmsnatt blir 11-åriga Bodil vittne till ett brutalt brott, som sätter henne i en livshotande situation. Hennes pappa Arto – före detta missbrukare och biltjuv – försöker sig på ett hederligt liv som flyttgubbe åt ex-ganstern Rune. Frågan är: Har Rune verkligen lämnat det kriminella livet bakom sig?
Philomène Grandin debuterar med en uppväxtskildring om hennes pappa, Izzy Young. Han är legendaren som skapade Folklore Center i New York där musiker och poeter som Patti Smith och Allen Ginsberg uppträdde och arrangerade även Bob Dylans första konsert. Under 80-talet lever hon och pappan ett okonventionellt liv fyllt av kultur och kärlek. Men pengarna är oftast slut. Trettio år senare sjunker Izzy allt djupare in i demens.
En bladvändare som berör. David Ärlemalms debut är både en pappa-dotter-skildring och en spännande Stockholmroman. Den handlar om Arto, en före detta missbrukare, som krampaktigt försöker få ihop tillvaron med sin dotter Bodil vars mamma dött i en överdos. Han tycks ha hittat en någorlunda stabilitet i livet, men när falsk ryktesspridning leder till att han får sparken från jobbet på skolan där han jobbar i skolköket, hamnar han i en Kafkaliknande situation där problemen dras till honom.
Läs mer: David Ärmelmalm: ”Vissa personer dras till trubbel som magneter”
Hör mig viska är den fristående fortsättningen på Mons Kallentofts Se mig falla som kom i fjol. Det har nu gått fem år sedan Tim Blancks sextonåriga dotter försvann under en festresa på Palma. De tidigare spåren har lett honom fel, men väl tillbaka på Palma får han nya ledtrådar i sitt sökande. De för honom från Mallorca till fastlandet, in i en hänsynslös värld av handel med människoliv. Han dras allt djupare ner i sitt eget mörker, och trots att han anar att han blivit en bricka i ett mycket större spel är han beredd att offra allt för att hitta sin dotter.
Jimmie Darling hamnar på Beckomberga mentalsjukhus vilket gör att dottern Jackie tillbringar allt mer tid där. När hennes mamma reser bort blir sjukhuset, med sina psykiskt sjuka patienter, excentriska läkare och trädgård, hela flickans värld. Sara Stridsbergs Beckomberga handlar om en dotter och hennes inlagda pappa och är en vacker roman om drömmen om hålla någon kvar i ljuset som aldrig riktigt har velat vara där.
Dottern Klara Fina Gulleborg är ljuset i torparen Jans liv. Han älskar henne över allt annat, men när hon flyttar till Stockholm och slutar höra av sig vandrar han in i vansinnets rike. I drömriket Portugallien är dottern kejsarinna och han kejsare. Selma Lagerlöfs klassiker är en fängslande berättelse om faderskärlek, galenskap och förnekelse.
Tom Malmquists drabbande och osentimentala sorgebok tillhör kanske en av 10-talets mest omtalade svenska böcker. I den självbiografiska boken, som tilldelades flera priser, skildrar författaren hur hans fru hastigt dör i leukemi medan hon är höggravid med deras dotter. Barnet överlever och författaren skriver om tiden efter dödsfallet då han är ensam med den lilla dottern och även mister sin pappa efter några månader.
I De oroliga skildrar Linn Ullman en uppväxt med två neurotiska föräldrar – Ingmar Bergman och Liv Ullman. När hon skrev boken var hon 48 år, lika gammal som hennes far var när hon föddes. Som liten kunde Linn Ullman bli inkallad till så kallade ”sittningar” med sin pappa, regissören. Då skulle de prata om viktiga saker och det var under ett samtal med honom som hon fick idén till romanen. De oroliga nominerades till Nordiska rådets litteraturpris och blev en internationell läsar- och kritikersuccé.
Min pappa Ann-Christine är Ester Roxbergs berättelse om när hennes pappa, prästen och trebarnspappan, kom ut som kvinna. Författaren är familjens äldsta dotter och här skriver Ester om hur hon försöker acceptera och förstå. Om hur hon förlorar en förälder som samtidigt finns kvar i en ny skepnad. I vår kommer filmen Min pappa Marinne som är löst baserad på boken. Filmen, med Rolf Lassgård i huvudrollen, har premiär i slutet av februari.
Mian Lodalens Dårens dotter från 2008 är en delvis självbiografisk roman. Hennes pappa och dotter-skildring handlar om Connie som växer upp hos sin moster i ett miljonprogramsområde i småländska Jönköping. Hennes pappa dyker bara upp när det passar honom. Han är den roliga bohemen som byter flickvänner oftare än kalsonger. En sådan som tänjer på alla gränser som finns. När Connie blir vän med Kalle börjar hon omedvetet att börja härma sin pappa.
Karlstad zoologiska är Hanna Hellquists humoristiska och vemodiga debutbok från 2012. Här skriver hon om sin uppväxt och ovanliga pappa som inte sällan var försvunnen på äventyr runt om i världen. Hon minns alla djur han köpte, stal eller på något sätt ramlade över. Det är sköldpaddorna, chinchillan, trynsnoken och apan Ulrik. En uppväxtskildring i djurform där relationen till pappan står i fokus.
I Ulrika Nandras Ett färgat liv får vi följa fadern Amal och dottern Saskia, en fanatiker och en förskjuten, i Göteborg och i Indien. Vad som händer när livet kommer ikapp en åldrande far och hur en dotter hoppas kunna förstå sin fars förflutna. Det är en berättelse som söker svar på hur det är möjligt att förskjuta sitt eget barn, hur en fri konstnär kan förvandlas till fanatiker och som ställer sig frågan – är det möjligt att förlåta och försonas? Hur fortsätter man att leva när det oförståeliga händer och den viktigaste relationen av alla, den med familjen, bryter samman.
Läs mer: Ulrika Nandra om hedersförtryck: ”Vi måste förstå förövarnas perspektiv”