Candice Carty-Williams visar i nya romanen Sällskapsmänniskor att hon är riktigt skicklig på att beskriva vardagen för unga, svarta kvinnor. Dimple Pennington är 30 år gammal. Hon bor hemma hos sin mamma, hennes influencerkarriär tar aldrig riktigt fart och hennes pojkvän är ett praktarsel. Men just när hon känner sig som mest ensam kraschar hennes fyra halvsyskon tillbaka in i hennes liv. Dessutom dyker Cyril Pennington, deras notoriskt opålitlige far, upp.
Översättare: Klara Lindell
Det är 1983, i Paris har en 16-årig flicka gått vilse i vinternatten. Hon har med sig en lapp med adressen till en 30 år äldre fotograf. Nästan 40 år senare försöker den nu vuxna kvinnan att förstå flickan hon en gång var.
När Göra mig förtjänt börjar har 29-åriga Darya nyligen börjat arbeta på förskola. Träffsäkert får vi en inblick i den offentliga sektorns verklighet av idag.
Göra mig förtjänt är en roman om sönderarbetade kollegor och stressade chefer, om en längtan efter att hitta sin plats – och om tiden, den som bara tycks rinna mellan fingrarna.
Rose jagas av sitt förflutna. Hon har nyss blivit en stjärna som sjunger om det kämpiga livet hon har lämnat bakom sig. Men efter hon flyttat till Nashville för att förverkliga sina drömmar och äntligen hitta lycka och trygghet jagas hon av en ond kraft som hon försökt fly från. Run, Rose, Run av countrystjärnan Dolly Parton och författaren James Patterson är en musikalisk och kärleksfylld roman fylld med spänning, om en ung kvinna som är redo att satsa allt för att bli framgångsrik i en mansdominerad värld.
Översättare: Carla Wiberg
Sofia Rönnow Pessah är tillbaka. Med samma träffsäkerhet som i Männen i mitt liv lyckas hon sätta ord på det som skaver i mänskliga relationer – och i det samhälle vi gärna kallar vårt. A T-läkaren Mathilde har redan kartlagt vart hennes liv är på väg. Med hjälp av årslistor och beslutsamhet ska allt bli som hon vill…
I Samling följer vi en dag av en svart brittisk kvinnas liv i Brexit-London. Hon verkar få allt hon har strävat efter: en stor befordran på sitt finansbolag och ytterligare invigning i hennes pojkväns värld av vita, gamla pengar-privilegier på en trädgårdsfest. Men hon har också fått diagnosen cancer och hennes ”framgång” känns plötsligt ihålig. Det är en berättelse om de kontexter vi lever inom – om ras och klass, trygghet och frihet, vinnare och förlorare. Med en vass och osviklig blick demonterar Natasha Brown mytologin om vithet, radar prydligt upp spillrorna och går därifrån
Översättare: Matilda Södergran
Anna Schulze skriver romaner om riktiga människor med relationer som alla kan identifiera sig med. Hon utkom senast 2017 med Kidnappningen som baserar sig på hennes pappas livshistoria. Efter 17-årige Iris mamma dött flyttar hon in med sin moster, hennes enda möjliga familj. Iris har siktet inställt på konstskola men väl där drar hennes ensamhet och såriga bakgrund till sig hänsynslösa och manipulativa män. Är det här jag? handlar om en ung kvinnas svåra väg mot att ta sitt liv i besittning.
Julia är på rymmen från universitetsvärlden och dess plågoandar. Hon har hivat ut sin doktorstitel genom fönstret och i stället funnit en trygg hamn dels i studierna till sjuksköterska, dels inom hemtjänsten, även om där lurar faror i form av smittsamma virus och arbetsuppgifter bågnande av ansvar. Hennes uppdrag blir att försöka mota döden i grind, få brukarna att klara av att leva lite till. Hemma finns dessutom hennes barn. Detta underverk som fick födas, trots allt.
Elin Persson debuterade med De afghanska sönerna, en young adult-roman som hyllats av kritiker och unga läsare. Nu är hon tillbaka med berättelsen om Andréa, som känner ett starkt behov att lämna barndomen bakom sig för något större. Hennes ensamstående mamma orkar inte gå upp ur sängen och hänget med barndomskompisen Anja känns inte givande längre. Men när Alex och hans epa-traktor blir farkosten ut ur flickrummet, börjar Andréa förstå att det nya livet inte är en dans på rosor.
Happy Jankells debutroman är en träffsäker skildring av livet som ung vuxen i ett samtida Stockholm. Huvudkaraktären Liv blir lämnad av sin pojkvän efter ett gräl och faller ner i mörker och psykisk ohälsa. De destruktiva beteendemönstren börjar styra henne, och hon jämförs ständigt med hennes rakt igenom lyckade storasyster Lina, som hon inte alls liknar. Efterhand inleder Liv ett förhållande med en man som är mycket äldre än henne. Detta sätter familjerelationerna på prov och hennes liv förändras drastiskt. Livlina är en generationsroman som berör och stannar kvar.
I den här boken placeras vi i 1980-talets Stockholm, dit unga Jackie vänder sig för att pröva sina vingar. Närmare bestämt är året 1988 – en ovanligt varm sommar. Jackie möter en man som överträffar alla hennes förväntningar. Anne Swärd har hyllats för sin fängslande prosa och valdes 2019 in i Svenska Akademien, som efterträdare till Sara Stridsberg. Jackie är hennes första roman efter invalet, och hennes femte totalt. Feministiskt och stilistiskt mästerlig, och träffsäkert om att vara kvinna och ung.
Caitlin Moran, journalist och författare, är känd för sina Konsten att…-böcker samt för att ständigt vara magnetiskt rolig och karismatisk i intervjuer. Denna bok, Konsten att skapa en tjej är en tillflyktsort för alla som någonsin har haft ångest över att vara ung och vilja bli någon annan. Det är just vad 14-åriga Johanna Morrigan i boken gör – hon blir Dolly Wilde. Frågan är vad som gör en tjej till en tjej? Få andra kan skriva så träffsäkert och underhållande om identitet och feminism som Moran, och här briljerar hon dessutom i att porträttera ungdomlighet.
Översättare: Molle Kanmert Sjölander
Fransk-algeriska Nina Bouraoui börjar bli mer och mer känd utanför Frankrike som den storartade författare hon är. Nu senast tippades Bouraoui till och med som nobelpristagare i litteratur. Pojkflickan är nyckelromanen som följer en ung jag-berättare som vantrivs i den roll hennes omgivning tilldelat henne. Hon slits mellan algerisk och fransk, flicka och pojke, vuxenvärlden och barndomen. Som modern feministisk roman är Pojkflickan helt enkelt ett läs-måste!