1. Spionen Bergling av Jonas Bonnier
Jonas Bonnier, som tidigare bland annat skrivit om Knutby och Helikopterrånet, kommer med en thriller i vår. I den nya romanen utmanar han myten om spionen Stig Bergling. Personen som gång på gäng gäckade rättvisan, inte minst genom den rymning som 1987 skakade Sverige. Men vem tjänade på Berglings eskapader, och vem offrades för att han skulle gå fri?
2. Knutby av Jonas Bonnier
Sommaren 1997 flyttar familjen Forsman till Knutby i Uppland, redo att påbörja sitt nya liv i Filadelfia-församlingen som leds av Eva Skoog. Under de knappt sju år som följer ska ett fåtal personer och familjer väva sig ett förödande nät av erotiska maktrelationer som ofrånkomligt utmynnar i ett tragiskt crescendo. Jonas Bonniers roman handlar händelserna i Knutby och om hur det är möjligt att skapa en parallell verklighet baserat på tro, hopp och kärlek.
3. Händelserna på hästgården av Anna Bohlin och Ulrika Fåhraeus
De sexuella övergrepp på ridskoleelever som ägde rum på en hästgård strax utanför Stockholm på 80- och 90-talen har tidigare rönt stor uppmärksamhet i media. Nu kommer familjens egen berättelse Händelserna på hästgården som handlar om vad som pågick bakom kulisserna och om den psykiska och fysiska terror som familjen levde med. Anna Bohlin, som har skrivit boken tillsammans med journalisten Ulrika Fåhraeus, var bara 14 år när hon själv föll offer för mannen som lovade att göra henne till stjärnryttare. Det hände aldrig, istället fick de fyra barn tillsammans.
4. Berättelsen om Kevinfallet av Andreas Slätt och Familjen Karlsson-Dahlén
När fyraårige Kevin hittas död 1998 pekas bröderna Christian och Robin, fem och sju år gamla, ut som hans mördare. Nyheten blir till kvällstidningsstoff och skapar rubriker över hela världen. Först 20 år senare granskas fallet ordentligt – och efter att SVT-dokumentären ”Fallet Kevin” avslöjat stora brister i förundersökningen frias bröderna. Nu kommer boken där vi för första gången får höra familjens egna ord om den dubbla tragedin. Det är en drabbande berättelse om hur en helt vanlig familj hamnade mitt i en av var tids största rättsskandaler.
Köp boken här.
Lyssna på boken här.
Läs mer: Fallet Kevin – nu kommer boken om den stora rättsskandalen
5. 30 år av tystnad av Anna Hage och Ana Udovic
Det finns en gräns för hur länge man kan trycka ner sina känslor. Det upptäckte Anna Hage som blev vittne till Palmemordet. Hon var ung gymnasieelev och försökte rädda livet på statsministern den där februarikvällen 1986. En traumatisk upplevelse som tillsammans med det efterföljande drevet i media, polisförhören och rättegångarna har påverkat hennes liv starkt. I den här boken från 2018 beskriver hon själva mordnatten, polisförhören, utsattheten och känslan av att vara den som alla skvallrar om. Hon berättar om livet idag, om hur de åren präglat henne, om maktlöshet och skamkänslor. En intressant berättelse om att hamna mitt i händelsernas centrum i en av vår tids mest omvälvande händelser.
6. Mannen som slutade ljuga av Dan Josefsson
Sture Bergwall, mer känd som Thomas Quick, erkände 39 mord och dömdes för åtta. Efter att domarna avslöjats som århundradets rättsskandal, har han friats i en världsunik resningsprocess. Idag vet vi att hela sex tingsrätter blev förda bakom ljuset. Men en fråga förblev obesvarad: Varför blev domstolarna lurade? En åklagare, en förhörsledare, en psykolog, en advokat och en minnesforskare turnerade runt med en drogad, fabulerande Sture Bergwall i flera år, övertygade om att han var en seriemördare. Några av dem ljög till och med i rätten för att få honom fälld.
Köp boken här.
Lyssna på boken här.
Läs mer: Fängslande true crime att lyssna på
7. Gangsterparadiset av Lasse Wierup
Sveriges främsta kriminalreporter har gjort en djupdykning i den nya gängkriminaliteten. I Gangsterparadiset skriver han om hur Sverige har blivit ett europeiskt undantag där polisen tycks stå maktlös när unga män skjuter med automatvapen, tonårspojkar kastar handgranater och oskyldiga dödas. Hur har vi hamnat här? Genom att granska flera av de mest våldsamma grupperingarna blottlägger Lasse Wierup gärningsmännens drivkrafter och polisens brister. Vad krävs för att samhället ska återta makten och skapa trygghet för medborgarna?
8. Lasermannen av Gellert Tamas
Jakten på Lasermannen som härjade på 90-talet blev Sveriges största polisutredning efter mordet på Olof Palme. Gellert Tamas skriver i Lasermannen från 2002 om mördaren och bankrånaren John Ausonius som sköt elva personer varav en avled. Boken, som är en av de mest sålda fackböckerna, handlar om en tid då landet genomgick en ekonomisk kris och det växte fram en rasistisk rörelse i Sverige. 2016 kom den uppmärksammade boken som nyutgåva med ett nytt förord av författaren.
9. Mordet på Anna Lindh: en polisutredning av Leif Jennekvist
Den tionde september 2003 knivhöggs utrikesminister Anna Lindh på varuhuset NK i Stockholm. Gärningsmannen försvann från platsen. Polisutredningen som följde blev hårt bevakad och många tvivlade på polisens förmåga att klara upp mordet. Arbetet leddes av Leif Jennekvist. Det här är hans berättelse om en polisutredning som involverade flera hundra poliser och civilanställda.
10. Hammarbymordet av Yngve Lyttkens
Det så kallade Hammarbymordet inträffade 1913 då apotekare Johan (Eric) Hallbergsson blev knivmördad i Hammarby apotek och ett hembiträde blev svårt skadad. I den här boken har Yngve Lyttgens tagit upp fallet, som är ett av vårt lands olösta kriminalgåtor, till ny granskning. Han låter oss följa polisens fumliga undersökningar, vilka ledde till att två italienska musikanter häktades, och den därpå följande långa rättegången, där sensationerna duggade och där inte minst försvarsadvokatens skarpa kritik av polisutredningen upprörde allmänheten. Författaren redogör för händelserna elva år senare, då Hammarbymordet åter blev aktuellt i samband med Are Waerlands bok När länkarna brista, vilket resulterade i ett uppseendeväckande tryckfrihetsmål och en förnyad polisutredning.
Köp boken här.