Böckerna som lär oss mer - 11 böcker om andra världskrigets Sverige
Boktips

Böckerna som lär oss mer - 11 böcker om andra världskrigets Sverige

Berättelser om andra världskriget slutar aldrig att fascinera. Hur var det att leva i det neutrala Sverige under krigstiden? Här är böckerna som lär oss mer om andra världskrigets Sverige.

Av: Johanna Stenius
Fotograf: Göteborgs stadsmuseum
Publicerad: 15 maj 2023

Berättelser om andra världskriget slutar aldrig att fascinera. Hur var det att leva i det neutrala Sverige under krigstiden? Här är böckerna som lär oss mer om andra världskrigets Sverige.

Bok 1

En hälsning från motståndsrörelsen av Conny Palmkvist

Inbunden
Köp boken

En hälsning från motståndsrörelsen är Conny Palmkvists bild av fallet om Jane Horney, efter många års intensivt arbete med att gräva i arkiven. I januari 1945 försvann Horney spårlöst i Skåne och senare meddelade den danska regeringen att hon hade avrättats av motståndsrörelsen på grund av samspel med tyskarna. Men frågan är om hon var skyldig till allt hon anklagades för – vad är egentligen sanningen? Det här är en gripande berättelse om mordet på en ung, oskyldig och hjältemodig kvinna som tjänstgjorde för den svenska staten.

Bok 2

Ihågkom oss till liv av Joanna Rubin Dranger

flexband
Köp boken

Ihågkom oss till liv är en tecknad dokumentärroman om en person som bestämmer sig för att ta reda på vad som hände med de släktingar som försvann under andra världskriget. Det är en vacker bok om både mörker och ljus.

Bok 3

Kanske jude av Lena Glaser

Inbunden
Köp boken

En judisk pojke kommer ensam till Falun precis innan andra världskriget bryter ut. Han har flytt undan nazismen och vet inte än att hela hans familj kommer att bli mördade. Flera år senare vill hans dotter ta reda på mer om förintelsen.

Bok 4

I en förvandlad stad av Per Anders Fogelström

I en förvandlad stad är en klassisk skildring av livet under andra världskriget i Sverige. Det är den fjärde delen i Per Anders Fogelströms skildring av arbetarklassens utveckling i Stockholm. Det är en berättelse om det vardagliga livet för arbetarklassen som fortgick samtidigt som det var krig i Europa.

Bok 5

Himmlers Sverige av Lennart Westberg

Under andra världskriget när Heinrich Himmler stod som ledare för SS fanns en radikal vision som också innefattade Sverige. Man ville frammana ett överinternationellt, storgermanskt styre i Nord- och Västeuropa. Sverige sågs som ett kärnland för den germanska rasen och propaganda nådde in i Sverige. Detta berättar Lennart Westberg om i Himmlers Sverige.

Bok 6

Sveriges andra världskrig och kampen mot Hitler och Stalin i Norden av Anders Frankson

Inbunden
Köp boken

I den här boken får du läsa om Sveriges roll i andra världskriget och den kamp som fördes mot Hitler och Stalin i Norden. Det handlar bland annat om svenska frivilliga i Finland, om hur den norske kungen flydde från tyskarna, om de vita bussarna och om hur tyskarna tågade genom Sverige. En intressant och faktaspäckad bok.

Bok 7

Den fjärde doktrinen av Denise Rudberg

Den fjärde doktrinen är del fyra i Denise Rudbergs serie Kontrahenterna som handlar om tre kvinnor som anlitas av försvarsmakten för att knäcka tyskarnas kod. Böckerna beskriver livet i Sverige under andra världskriget ur ett intressant perspektiv. I den här fjärde delen i serien händer det mycket i kriget och inom relationer vänds saker och ting upp och ner.

Bok 8

Sundets röda nejlikor av Conny Palmkvist

En grupp danska motståndsmän kallade sig för Helsingörs syklubb och med hjälp av poliser i Helsingborg räddade de 1500 motståndsmän och flyktingar från nazisterna. Det här beskriver Conny Palmkvist i sin bok Sundets röda nejlikor – Hur svensk polis och Helsingörs syklubb räddade danska flyktingar under andra världskriget.

Bok 9

Sverige under andra världskriget: myter och legender av Anders Frankson (red.)

Den här fackboken beskriver tio mindre kända militärhistoriska delar av andra världskriget och lär oss mer om Sveriges roll under kriget. Förutom Anders Frankson medverkar även Anders Johansson, Niklas Sennerteg, Tobias Berglund, Lars Gyllenhaal, Kent Zetterberg, Lars Eriksson Wolke, Gustaf von Hofsten, Anders Ehrnborn och Willhelm Agrell.

Bok 10

Fiendevän av Sara H. Olsson

I den här romanen binds nutid och dåtid ihop då får vi följa syskonen Inger och Ingvar som växer upp det lilla samhället Ellinge utanför Varberg under andra världskriget och Paula i nutid som flyttar till Ellinge från Stockholm. Inger och Ingvars tillvaro förändras när de stöter på en skadad tysk soldat. Paula börjar utforska Ellinges historia och gör oväntade upptäckter.

Bok 11

Landet utanför: Sverige och kriget 1940-1942 av Henrik Berggren

Det här är den andra delen i Henrik Berggrens trilogi om andra världskriget. Här berättas det om striderna om eftergiftspolitiken mot Tyskland och om svenskars livsöden under kriget. Hur var det att leva i det neutrala Sverige mitt under ett brinnande krig i Europa?

INTERVJUER, TÄVLINGAR, SPECIALERBJUDANDEN OCH FRAMFÖR ALLT - MASSOR AV BOKTIPS!

Prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

En sida till? Fortsätt läs!