1. Hennes rykte av Sarah Vaughan
Hennes rykte handlar om djupt förtryckta lögner som kommer till ytan, och om de konsekvenser kvinnor i offentligheten tvingas genomlida. Emma Webster brinner för politiken. Men ju tydligare hon profilerar sig som parlamentsledamot, desto mer hat och hot tvingas hon utstå. När Emma drar igång en kampanj för att skydda offer för hämndporr på nätet riktas mediernas strålkastarljus mot hennes eget privatliv. Kort därefter händer det ofattbara: en man hittas död i Emmas övernattningslägenhet i London — och Emma anklagas för mord.
Översättare: Johan Nilsson
2. Ingen kommer att tro dig av Anna Kölén
Daphne jobbar som bartender, pluggar litteraturvetenskap och har lovat att aldrig mer dejta. Då möter hon Leo. I honom finner hon både den stora kärleken och en inträdesbiljett till den litterära världen. De gifter sig snabbt och Daphne tror att livet äntligen fallit på plats, när allting ännu en gång brister. Från barndomens småstad bär hon med sig känslan av att inte höra till, av att inte bli trodd. Men när metoo blir ett faktum inser hon att hon en gång för alla måste våga möta det hon så gärna vill stänga dörren om.
Köp Ingen kommer att tro dig här.
Lyssna på Ingen kommer att tro dig här.
3. Samtycket av Vanessa Springora
Samtycket skakade den franska kulturvärlden tidigare i år, och Vanessa Springora menar att hon inte hade kunnat ge ut den innan metoo. I bokens början är det 1980-tal när V följer med sin mamma på en middag dit några av landets stora litterära stjärnor är bjudna. Där möter hon den belevade G, en berömd författare som intresserar sig för vad hon har att säga. Kort därpå vill han träffa henne igen. V, som är tretton år, älskar att läsa och drömmer om att en gång själv bli författare. G är i femtioårsåldern och har rykte om sig att föredra sex med unga, ”de under sexton” som han har deklarerat i en känd pamflett. När V fyller fjorton inleder de ett förhållande.
Köp Samtycket här.
Lyssna på Samtycket här.
Läs mer: Nu kommer ”Samtycket”– boken som skakat den franska kulturvärlden
4. Klubben av Matilda Gustavsson
Kulturjournalisten Matilda Gustavssons reportagebok har lovordats av kritikerna. 2017 publicerades hennes DN-reportage om de 18 kvinnor som anklagade Jean-Claude Arnault för våldtäkt, hot och trakasserier – och avslöjandet om kulturprofilen blev som bekant början på Svenska Akademins djupa kris. I Klubben fortsätter hon att undersöka makten i kulturvärlden och skriver om tiden kring publiceringen och det dramatiska efterspelet.
5. Min mörka av Vanessa av Kate Elizabeth Russell
Kate Elizabeth Russells Min mörka Vanessa väckte debatt i USA, och i våras kom hennes debutroman ut på svenska. Boken handlar om Vanessa, en trettio-någonting kvinna med ett lagom framgångsrikt liv. En dag läser hon i tidningen om en collegelärare som förgripit sig på sina elever. Artikeln leder till fler reportage om läraren Jacob Strane som hon själv hade en relation med på college. Som besatt följer hon medierapporteringen och samtidigt får hon ett sms av Jacob som frågar hur hon mår.
Köp Min mörka av Vanessa här.
Lyssna på Min mörka av Vanessa här.
6. Året med 13 månader av Åsa Lindeborg
Åsa Lindeborgs bok är en årets stora kultursnackisar. Året med 13 månader är en dagbok från hösten 2017 till hösten 2018. Det är året då metoo briserar och Svenska akademien krisar, och Aftonbladets kulturchef Åsa Lindborg tar under denna period en kontroversiell position. ”Ett par månader innan hon fyller femtio år, blir hon lämnad av mannen hon älskar. Fyra dagar senare anklagas hon för ett självmord.”
Köp Året med 13 månader här.
Lyssna på Året med 13 månader här.
7. Inte så farligt av Roxane Gay
Roxane Gay samlar 30 röster om övergrepp, våldtäkt och sexuella trakasserier i denna råa och rättframma antologi. Hur är det att leva i en kultur där frågan tycks handla om när, inte om, en kvinna ska utsättas för någon form av sexuellt våld? Och hur är det för män att navigera i våldtäktskulturen, antingen de är likgiltiga inför den, arbetar för att få slut på den, eller bidrar till den i stort eller smått.
8. Vem dödade bambi? av Monika Fagerholm
Vem dödade bambi? tillkom i svallvågarna av metoo och boken belönades med Nordiska rådets litteraturpris. Monika Fagerholms roman handlar om hur en småstad tystnar efter ett brott – och är en berättelse om familjer som går sönder. Boken utspelar sig i en välbärgad förort, ett slags Finlands Lidingö, och kretsar kring en brutal gängvåldtäkt som äger rum under en hemmafest vintern 2008. Brottet är egentligen utagerat, men så återvänder Cosmo Brant och meddelar att han vill göra en film om våldtäkten som ska heta Vem dödade bambi?
9. Historiens metoo-vrål av Ebba Witt-Brattström
Med stöd i några av litteraturhistoriens viktigaste kvinnoröster samlar Ebba Witt-Brattström här en ny kategori vittneslitteratur. Det kan handla om japanska postorderbrudars fasansfulla bröllopsnätter i 1920-talets USA, eller sexuellt våld mot arbetarflickor under samma tid, om den miljon tyska våldtäktsoffer som betalade nederlagets pris 1945, om en konkubins liv i 1800-talets Kina, om pedofila övergrepp i 1000-talets japanska hov, eller i det slutande 1800-talets Katrineholm, om pedofil incest i 1900-talets Sverige, Norge, Danmark eller i en högt bildad engelsk överklassmiljö kring förra sekelskiftet.