1. Klubben av Matilda Gustavsson
Matilda Gustavssons reportagebok Klubben har lovordats av både läsare och recensenter och är troligen en blivande journalistisk klassiker. För drygt två år sedan publicerades hennes DN-reportage om de 18 kvinnor som anklagade Jean-Claude Arnault för våldtäkt, hot och trakasserier – och avslöjandet om kulturprofilen blev början på Svenska Akademins djupa kris. I Klubben fortsätter hon att undersöka makten i kulturvärlden och hon skriver om tiden kring publiceringen och det dramatiska efterspelet.
”Ett av de bästa exemplen på litterär journalistik som har utkommit i Sverige”
– MajGull Axelsson, Dagens Nyheter
2. Samlade verk av Lydia Sandgren
Lydia Sandgrens debut var en av de mest omtalade böckerna 2020. Samlade verk, som är en roman om kärlek, konst och bildning, hyllades unisont av kritiker, gav upphov till en debatt på kultursidorna och nominerades till Augustpriset. Boken utspelar sig under tre decennier och kretsar kring förläggaren Martin Berg som på 80-talet träffar sin vän, konstnären Gustav Becker, och den geniala Cecilia som han gifter sig med. De får två barn och när dessa är små försvinner hon spårlöst. Parallellt får vi följa deras dotter, den 20-åriga psykologistudenten Rakel, i nutid. Det förbereds ett retrospektiv över konstnären Gustav Beckers verk och på utställningsaffischen som är tapetserad över stan möter hon var hon än vänder sig sin försvunna mammas ansikte.
Köp boken här.
Lyssna på boken här.
Läs mer: Bokslut! 12 titlar som blev stora boksnackisar 2020
3. Egenmäktigt förfarande av Lena Andersson
Vissa romankaraktärer lever vidare och blir föremål för diskussion bortom själva böckerna. Så är det med Ester Nilsson och Hugo Rask i Egenmäktigt förfarande. Lena Anderssons roman belönades med Augustpriset när den kom för nästan sex år sedan och betraktas redan som en modern klassiker. Det är en enkel men ändå storslagen historia om poeten och essäisten Ester Nilsson som får en förfrågan att hålla ett föredrag om konstnären Hugo Rask. I publiken sitter konstnären själv, hänförd, och de två inleder en slags kärleksrelation. Egenmäktigt förfarande är en bok om kärlek men också en detaljstudie i makt, besatthet och självbedrägeri.
4. Drömfakulteten av Sara Stridsberg
Sara Stridsberg är en av våra mest framstående författare och hennes språk liknar ingen annans. Hon fick sitt stora genombrott med Drömfakulteten 2006 och boken, som nominerades till Augustpriset och belönades med Nordiska rådets litteraturpris, fick internationella framgångar. Romanen är en fri fantasi om författaren och feministen Valerie Solanas som på 60-talet skrev SCUM-manifestet och sköt Andy Warhol.
Boken finns här.
5. Aednan av Linnea Axelsson
Aednan är Linnea Axelssons nästan 800 sidor långa diktepos som 2018 tilldelades Augustpriset. Eposet berättar om två samiska familjer, vars öden speglar samernas moderna historia från 1900-talets början till vår tid. Skärva för skärva växer ett känslomässigt landskap fram, samtidigt som familjernas liv flätas samman med Sveriges koloniala politik. En storslagen berättelse som troligen kommer att hitta nya läsare.
6. Torka aldrig tårar utan handskar av Jonas Gardell
Jonas Gardells hyllade trilogi om AIDS-epidemins intåg i Sverige på 80-talet. Böckerna är några av 10-talets mest omtalade och när romansviten filmatiserades såg över en miljon svenskar premiäravsnittet. I den första romanen Kärleken är det tidigt 80-tal när Rasmus ung och vacker kastar sig ut i de homosexuellas Stockholm. På julaftonskvällen träffar han Benjamin, och inget blir som förr igen.
7. Kunskapens frukt av Liv Strömquist
För 15 år sedan slog hon igenom med seriealbumet Hundra procent fett. I dag är Liv Strömquist en våra största serietecknare, konstnärer och kulturpersonligheter. Hennes böcker har översatts till närmare 20 språk, och en av dem som både prisats och skapat diskussion är Kunskapens frukt. Genom allt från gamla greker och Freud till hinduistiska gudinnor och Dogge Doggelito tecknar hon en bild av det kvinnliga könsorganets idéhistoria.
Köp boken här.
8. Ett öga rött av Jonas Hassen Khemiri
Jonas Hassen Khemiri är en av vårt lands stora författare. Han slog igenom med debutboken Ett öga rött 2003, och boken som alla tycktes läsa det året hyllades av kritikerkåren. Den handlar om 15-årige Halim som tänker bli Sveriges mäktigaste revolutionsblatte. Hans mamma är död och han bor med sin pappa som övergett kampen och mest talar om vikten av att tala bra svenska. Ett öga rött är en berättelse om en ensam ung man som försöker hitta sin plats i världen.
”Ett öga rött – 2000-talets motsvarighet till 70-talets Jack: den nya generationens litterära röst.”
– Nerikes Allehanda
9. Husmoderns död av Sara Danius
Vi minns författaren, litteraturforskaren och Svenska Akademiens tidigare ständiga sekreterare Sara Danius för hennes mod och bildning. Hon var en högt ansedd essäförfattare och Husmoderns död är en av hennes hyllade samlingar. Essän om Bonniers kokbok och husmoderns död är redan en klassiker och texterna påminner oss om hennes originalitet och stilistiska säkerhet.
10. Maj-trilogin av Kristina Sandberg
Det var med romantrilogin om hemmafrun Maj som Kristina Sandberg fick sitt stora litterära genombrott. I den första boken, Att föda ett barn, är det 1938 och Majs 21-årsdag. Hon är nygift och gravid. Hon ska ha över sin nya, stora släkt på middag för första gången. Hur hamnade hon här? Överallt ser hon blickar och röster som dömer. Fast nu har hon väl ingenting att skämmas över? Samtidigt som Majs graviditet fortskrider försöker hon förstå vad som förväntas av henne i denna nya och framgångsrika familj. Den sista delen, Liv till varje pris, tilldelades Augustpriset 2014.