1.
Kvinnan som försvann: Operation MUA 214 av Johanne Hildebrandt och J.F. Sand
Kvinnan som försvann är en rysande thriller baserad på ett verkligt fall inom svensk underrättelsetjänst, där ett falskt ID-nummer med koden MUA 214 skapats genom militärens skyddade datasystem för att godkänna Anna Löwenskölds säkerhetsprövning. När Alice Rosengren på Säkerhetskontorets kontraspionage avslöjar en misstänkt rysk infiltratör finner hon sig plötsligt motarbetad. Hennes identitet läcker och till följd utsätts hon för en brutal påverkanskampanj för att bryta ner henne. Förutom Alice egen familj, står även rikets säkerhet på spel i den kamp som följer.
2. Berta Isla av Javier Marías
Javier Mariás kom först ut med Ditt ansikte i morgon och återvände till samma värld med den häpnadsväckande uppföljaren Berta Isla. Här får vi en mix av spionroman och filosofiska frågor som rör lögnerna i våra liv förmedlat med språklig bravur. Vi följer Berta Isla och Tomás Nevinson som träffas och blir förälskade i Madrid, men just då åker Tomás till England för språkstudier på Oxford. Där blir han motvilligt indragen i underrättelseverksamhet och försöker hålla det hemligt. Paret gifter sig, men när åren går och hemligheterna växer, börjar de bli främlingar för varandra.
Översättare: Lena E. Heyman
3. Aldrig av Ken Follett
I Ken Folletts nya spionroman har en drönare stulits från den amerikanska armén. Och en oas i Saharaöknen hotas av torka. Ett land som i hemlighet byggt upp ett förråd med kemiska vapen. Thrillern sträcker sig från USA till Kina via IS i Tchad, och töjer på gränserna för våra föreställningar om framtiden.
4. Silverview av John Le Carré
John le Carré dog 2020. Silverview blev hans sista roman, och kommer nu ut på svenska. Boken handlar om Julian Lawndsley, som flyttat från de hektiska finanskvarteren i London ut till den engelska kusten, där han startat en egen bokhandel. Edward, är en äldre förmögen man i Silverview, som tar kontakt med och intresserar sig för den nyinflyttade. Peu à peu förstår läsaren att det är något lurt med denne Edward, och spåren leder till MI6.
5. Åtta månader av Magnus Montelius
Kanske inte en traditionell spionthriller, men kombinationen politiskt dubbelspel, rysk infiltration och påverkansarbete, Säpo och skumma politiska affärer får denna pinfärska thriller att platsa på listan!
Efter ett tips avslöjar journalisten Nina Wedén utrikesministern som sexköpare. När den karismatiske men oprövade Jacob Weiss utses till ny minister blir Nina till sin förvåning hans pressekreterare. Runt Weiss cirkulerar såväl rykten som tvivelaktiga medarbetare och när en chefstjänsteman hittas hängd inser Nina att något är fruktansvärt fel. Och spåren leder mot hennes egen hemliga källa.
6. Spionernas arv av John Le Carré
En lista om spionthrillers måste givetvis ha med John Le Carré!
George Smiley kom att bli sinnebilden för den tänkande spionchefen, som i klassiker som Spionen som kom in från kylan och Mullvaden jagade spioner och dubbelagenter i det kalla krigets osynliga fältslag. Nu är han, och flera av hans kumpaner, tillbaka. I Spionernas arv tvingas Smileys vän Peter Guillam återvända till de avgörande fall som skakade Smileys nätverk av spioner under det kalla krigets kyligaste dagar. Vad offrade de för den goda sakens skull?
Spionernas arv är en briljant coda till John le Carrés mäktiga författarskap; en rasande uppgörelse med det kalla krigets dubbelmoral, med skrämmande speglingar av vår samtid.
8. Historiens största spioner: Den chockartade sanningen bakom rubrikerna av Gunnar Wall
9. Spionen Mata Hari av Gunnar Wall
Mata Hari har beskrivits som en av första världskrigets mest framgångsrika spioner. Hon blev en av 1900-talets stora legender vars liv har skildrats i en rad, ofta grovt lögnaktiga, böcker och tidningsartiklar. På film, porträtterad många gånger, bland annat av en annan legendarisk gestalt: Greta Garbo.
Mata Hari var egentligen holländska och hette Margaretha Geertruida Zelle, och gjorde sig känd som orientalisk dansös. Hon saknade dansutbildning och en betydande del av hennes framgång låg i att hon ofta uppträdde nästintill naken. När det gäller spioneriet blir bilden än mer komplicerad. Hon hade åtagit sig att spionera för både Frankrike och Tyskland under första världskriget, men om resultatet av hennes spioneri råder delade meningar.Hennes berömmelse kommer sig av att hon levde som en självständig kvinna på ett sätt som provocerade i samtiden. Men det var slumpens grymma spel och andra människors beräknande som kom att föra henne till den skogsdunge utanför Paris där hon en tidig höstmorgon 1917 slutade sina dagar.
10. De otrogna av Andreas Norman
Fingrarna arbetar vant. Usb mot sladd, sladd till telefon. Hon har gjort det många gånger förr men aldrig mot sin egen man. Med ett mjukt surr meddelar mobilen att koden installeras. Hon lyssnar ut mot sovrummet men allt är tyst. Så lätt det är att överskrida en gräns. Hon har lovat sig själv att aldrig göra det här, men aldrig är ett ord för amatörer och nyförälskade.Hur väl känner vi egentligen dem vi älskar?Som svensk spion mitt i Europa vet Bente Jensen vad det innebär att leva med lögner. Men när hon upptäcker en tung hemlighet i sin familj rämnar tillvaron. Och hemligheten visar sig dölja ett än större hot.I Syrien rasar kriget. Jonathan Green arbetar inom brittiska MI6 och leder en dold operation för att påverka Mellanösterns framtid. När lögnerna brister möts Bente och Jonathan i ett tyst krig där den du älskar kan vara din värsta fiende.
Andreas Norman gjorde succé med thrillern En rasande eld. Han leder in läsaren i en värld av makt och kärlek, tystnad och hemligheter, med utgångspunkt i sina erfarenheter som diplomat.