Slutet av 1980-talet. Sara och Mia är bästa vänner och bor i Öxnehaga, ett miljonprogramområde. De hänger vid rampen eller centrum och drömmer och märkesjeans och videobandspelare. Liver för dem är som en rolig fest, och de verkar oskiljbara. Men drygt trettio år senare får Sara veta något om Mia som omkullkastar allt och deras relation sätts på prov. Hur långt sträcker sig egentligen vänskapen – och vilka handlingar går att förlåta?
Spänningsförfattaren Ninni Schulman är tillbaka, nu till 80-talets Dalarna. Året är 1982, då 12-årige Mattias försvinner spårlöst från sin by Våmhus. Ett år senare är han fortfarande borta och hans mamma lider av sorg och ovisshet. Ingrid Wolt, en tidigare polis, är på flykt från sitt förflutna, har just lämnat fängelset och börjar bygga upp sitt liv igen. Hon startar Siljans Spaningsbyrå – och hennes första uppdrag är att hitta Mattias. Men ju mer hon gräver i fallet desto mer inser hon att det finns mörka hemligheter i den idylliska byn.
En uppväxtskildring i det tidiga 80-talets Stockholm med ingredienser som hiphop, breakdance och graffiti. Tomas Omar al-Jeddahwi berättar om livet med en excentrisk och oberäknelig pappa. Det är en osäker och utsatt tillvaro, samtidigt som det är ett spännande liv med färgstarka personligheter. Men hur präglar det en ung pojkes syn på manlighet?
Det är mitten av 80-talet i när Katarina och Hans först träffas i Berlin. Hon är 19, han är 30 år äldre – och gift. Under åren som följer han de båda inte släppa varandra. Kairos är historien om ett ögonblick som förändrar allt, om en kärlek som gränsar till grymhet, och om att gå under i passion samtidigt som sanningen och historien faller sönder.
Översättare: Ulrika Wallenström
1983, Paris. En 16-årig flicka har gått vilse i vinternatten. Hon ska till den 30 år äldre fotografen. Nästan 40 år senare krackelerar både hennes liv och världen, och den nu vuxna kvinnan försöker förstå flickan hon en gång var.
Malin Ekman är USA-korrespondent för Svenska Dagbladet. I år debuterar hon som romanförfattare med barndomsskildringen Allt som jag finner i er ska jag finna i mig. En bok som kallats en Fanny och Alexander-historia i folkhemsmiljö. Det är en känsligt skriven berättelse om arv och om det som till sist måste bli sagt. Om en mor- och dotterrelation och om ett barns utsatthet. En skönlitterär debut du inte vill missa.
Carolina Setterwall debuterade med den hyllade sorgeboken Låt oss hoppas på det bästa. Nu är hon aktuell med en ny roman som tar avstamp i en skilsmässa. Mary och John skiljer sig i slutet av 80-talet och under ett halvt decennium får vi följa dem parallellt. Separationen är på Marys initiativ och den blir något helt annat än vad de har tänkt sig. Allt blir bra är en svidande vidräkning av äktenskapets och könsrollernas begränsningar – och en rannsakan av bilden av den goda modern.
Läs mer: Carolina Setterwall: ”Jag ville skriva om ett äktenskapligt uppbrott där kvinnan lämnar”
Christoffer Holst är tillbaka med en ny feelgoodroman! I Den glömda kokboken får läsaren bekanta sig med Max Nyström. Han är en hyllad restaurangkritiker, men ingen vet att han fått sparken från tidningen han jobbar på, och dessutom tvingats flytta in i sin mosters ateljé. Max nyfikenhet väcks när han hittar en gammal receptsamling i ateljéns bokhylla, skriven av hans egen mamma. Hon som försvann spårlöst i slutet av 80-talet. Samtidigt som Max börjar söka efter sin försvunna mamma lär han känna servitrisen Olga och tillsammans börjar de nysta i mysteriet.
Shuggie Bain utspelar sig i industristaden Glasgow på 80-talet. Margret Thatcher sitter vid makten och man måste kämpa för att överleva. Glamorösa Agnes Bain har alltid haft större drömmar än så, men när hennes man lämnar familjen faller allt samman och det kommer an på barnen att fånga henne. Shuggie Bain, den yngsta i syskonskaran, är den som håller ut längst. Men han drömmer sig också bort.
Översättare: Eva Åsefeldt
Läs mer: ”Shuggie Bain” – succédebuten som fått klassikerstatus
I februari 1986 sker det första mordet i byn Tiarp på Nyårsåsen utanför Halmstad. För polisen Sven och hans son Vidar blir det en avgörande tid. Landet är i chock efter mordet på Olof Palme. Medan Vidar söker sin väg mot vuxenlivet, tvingas Sven in i mörkret på Nyårsåsen för att jaga Tiarpsmannen: Vem är han? Vem blir hans nästa offer? Och vem är författaren som långt senare återger historien – varför skriver han?
Missa inte! Christoffer Carlsson: ”Platsen vi kommer ifrån blir för alltid ett slags mysterium”
Den andra delen i Åsa Hellbergs serie om lyxhotellet Flanagans. Vännerna Elinor och Emma har drivit hotellet i tjugo år och det går strålande, men under ytan hotar skuld- och skamkänslor att brisera. Kompanjonerna har fått betala ett högt pris för framgången och har offrat allt – inklusive familjelivet. Emmas dotter Frankie är en revolutionär ung kvinna som hatar sin mamma. Elinors dotter Billie flyr från sin mammas förväntningar och börjar studera i Uppsala. Intrigerna på Londonhotellet tar ny fart när 1980-talet når sin mitt med flärd, droger och sex. Och mellan kvinnorna står Sebastian. Kommer verkligen vänskapen, och hotellet, att överleva om sanningen kommer fram?
Jonas Gardells ikoniska berättelse om Paul och Bengt, Seppo och Lars-Åke. Om Rasmus och Benjamin. De som sökte friheten och kärleken i en tid inte långt från nu. Berättelsen om en sjukdom som tog människors liv medan de ännu var helt unga. En berättelse om lidande och om förnedring och om svek men också en berättelse om kärlek som trotsar allt. För du vet hur det är: Man får inte leva om sitt liv. Det är det som är själva grejen! Det som berättas i den här historien har hänt. Allt är sant.
Brit Bennetts senaste roman handlar om tvillingsystrarna Desiree och Stella Vignes som i tonåren rymmer till New Orleans. Där inser Stella för första gången att hennes hud är så ljus att andra människor kan ta henne för vit. Så snart hon upptäckt kraften i den förklädnaden finns ingen återvändo. Tjugo år senare lär två unga kvinnor känna varandra i 80-talets Los Angeles. På ytan har de inte mycket gemensamt, men de delar samma rötter.
Översättare: Sofia Nordin Fischer
Vi får följa familjen Kraft från sjuttiotalets början, då Ralf Edström var allas idol, till åttiotalets mitt, då idolen plötsligt hette Börsen och fotbollsskorna byttes mot loafers med peng. Modern Bodil Kraft är kittet i familjen, en ensamstående fabriksarbeterska i Malmö som mot alla odds lyckas rädda sig själv ur arbetslösheten och gör en viss karriär. Sonen Johan berättar om henne och sig själv som pojke, om den begåvade och mobbade systern Monika, om musiken, kläderna och alla de människor som omger familjen Kraft.
Lydia Sandgrens Augustprisvinnande debutroman utspelar sig delvis i 80-talets Göteborg, där vi får följa Gustav Becker och Martin Berg i deras jakt på mening och ett konstnärligt liv. I nutid förbereds en stor retrospektiv över Gustav Beckers verk. På utställningsaffischen syns den psykologstuderande Rakels försvunna mamma, och var hon än vänder sig ser hon affischen. I samma veva slungas Martin Berg, som nu är förläggare och Rakels pappa, in i en omtumlande livskris.
Läs mer: Lydia Sandgrens ”Samlade verk” tokhyllas av recensenter
John Grishams debutroman från 1989 lanserade hans författarskap. I USA misshandlas och våldtas en tioårig svarta flicka av två två vita sydstatsmän. Misshandeln har rasistiska förtecken. Den lilla staden Clanton reagerar med chock och förfäran. Samtidigt spär det fasansfulla brottet på rasmotsättningarna i landet. Till slut bestämmer sig den plågade fadern till offret för att ta lagen i egna händer. Under den tio dagar långa rättegången, som uppmärksammas långt utanför USA:s gränser, blir Clanton en hårt prövad stad när klyftorna mellan människor ökar. Den unge advokaten Jake Brigance måste skydda både sin klients liv och snart även sitt eget.