Bland häxor, kärlek och pest
Boktips

Bland häxor, kärlek och pest

Elisabeth Östnäs har skrivit en dramatisk kärlekshistoria i häxornas tid. Här berättar hon om den nya romanen "Häxorna" och varför epoken fångat hennes intresse.

Av: Stephanie Tärnqvist
Publicerad: 29 oktober 2019

Elisabeth Östnäs har skrivit en dramatisk kärlekshistoria i häxornas tid. Här berättar hon om den nya romanen "Häxorna" och varför epoken fångat hennes intresse.

När författaren och religionshistorikern Elisabeth Östnäs påbörjade researchen för sitt senaste bokprojekt var det med utgångspunkten att hon absolut inte kunde förstå människorna som levde år 1711. Men det ändrade sig under skrivandets gång. Efter debuten med skräckromanen Feberflickan och ungdomstrilogin Sagan om Turid, är hon nu aktuell med hjärteprojektet Häxorna.

Vad var det som gjorde att just den epoken i historien lockade?

– Jag hade just innan skrivit om medeltiden och researchen där är svår, mycket handlar om bilder och utländska texter. Jag var dessutom så fascinerad av Bodil Perssons bok om pesten i Skåne, hur den nästan utplånat byarna på bara några få år. Hon hade den riktiga researchen i botten, satt i arkiven och läste på. Där ville jag att min historia skulle utspela sig. Mellan pesten och det glassiga 1700-talet som man förknippar med vältalighet, överdådiga frisyrer och sirliga hov.

 Vad är det med häxor som fascinerar dig?

– Allt! Det jag tycker är skillnaden mellan häxor och tro på gud är att när man ber ber man. De gamla romarna hade ett uttryck som hette Do ut des. Det betyder: Jag ger för att du ska ge. Man ger gudarna gåvor så att de ska göra som man vill. Här någonstans finns häxorna. De påverkar själva. De ber inte bara gud eller gudinnan om saker, de utför ritualer för att deras önskan ska bli verklig.

 Finns häxor på riktigt?

– Absolut. Kolla bara Häxor iFokus.

 Du är religionshistoriker, så jag gissar att du var påläst redan innan du började arbetet med romanen, men fanns det något du hittade i din research som överraskade?

– Bodil Persson överraskade mig. Men annars gick jag in i researchen med utgångspunkten att jag absolut inte kunde förstå människorna som levde år 1711. Under skrivandets gång tänkte jag att jag nog kunde det ändå.

 Vad kan läsaren förvänta sig av boken?

– En berg-och-dal-bana! Och jag hoppas framför allt att läsningen är rolig och spännande. Det handlar om kärlek och pest, om häxor och vanliga människor (eftersom de förra alltid är de andra).

Läs mer: 8 historiska skildringar av och med kvinnor

Boken finns här

Boken finns här

En sida till? Fortsätt läs!