Biografier om undanskymda historiska kvinnor
Biografier

Biografier om undanskymda historiska kvinnor

Alltför många kvinnors insatser för samhället går förlorade åt historien. Men det fantastiska med böcker är ju att de överlever människor. I den här listan har SelmaStories samlat biografier om undanskymda historiska kvinnor, som genom dessa böcker får ta mer plats på tidslinjen.

Av: Clara Castenfelt
Fotograf: Midjourney

Alltför många kvinnors insatser för samhället går förlorade åt historien. Men det fantastiska med böcker är ju att de överlever människor. I den här listan har SelmaStories samlat biografier om undanskymda historiska kvinnor, som genom dessa böcker får ta mer plats på tidslinjen.

Bok 1

Mildred av Rebecca Donner

Inbunden
Köp boken

Rebecca Donners gammelmoster blev en hjälte av misstag. Eller så fanns det inuti henne hela tiden. Vem vet?

Mildred Harnack flyttade från USA för att studera i Tyskland, men möttes inte av det Europa hon hört talas om. Nazisterna tågade i rasande fart mot makten, och spred sitt scharlakansröda mörker över kontinenten. Där och då lämnade Mildred sin karriärväg som litteraturhistoriker, och sakta men säkert gav hennes engagemang upphov till en hel underjordisk motståndsrörelse. Hon delade ut flygblad, hjälpte judar att fly, och var även verksam som spion under kriget. På Hitlers egna order fördes hon 1943 till giljotin och avrättades för sina svek mot staten.

Genom gedigen släkt- och arkivforskning har berättelsen om Mildred Harnack kunnat ta form. Biografin passar både bokslukare och historiefantaster, och har blivit flerfaldigt prisbelönad.

Bok 2

Ett jävla solsken av Fatima Bremmer

Storpocket
Köp boken

Ester Blenda Nordström, Sveriges första undersökande journalist, skickades hemifrån som barn för att lära sig en anständig kvinnas beteende. Men hon vägrade att anpassa sig, och levde våghalsigt. För att genomföra sina djärva reportage antog hon flera falska identiteter och slet som piga på en bondgård, levde med samer i Lappland och reste till Amerika som fattig tredjeklasspassagerare. Hennes normavvikelser förändrade den svenska journalistiken och gjorde henne till en stjärna. Men livet som upprorisk kvinna visade sig ha ett högt pris.

Fatima Bremmers biografi om Ester Blenda Nordström bygger på tidigare okända brev och dagböcker, och ger en fascinerande bild av en av Sveriges mest intressanta kvinnor under 1900-talet.

Bok 3

En människa kan mördas men inte idéer av Eva Franchell

Storpocket
Köp boken

Den tragiska händelsen den 10 september 2003, då utrikesminister Anna Lindh knivhöggs på varuhuset NK i Stockholm, skakade en hel nation. Morgonen efter avled hon, bara 46 år gammal och tvåbarnsförälder. Hennes död innebar också en radikal omväg i Sveriges politiska framtid. Någon som hade potential att bli en kraftfull global röst hade plötsligt försvunnit.

Eva Franchell var en nära vän och kollega till Anna Lindh, och hennes bok är den första heltäckande biografin om den komplicerade och mångfacetterade politikern. Kanske är den här boken en inblick i hur vårt land skulle ha sett ut, om hon levt idag.

Bok 4

Drottningar och pretendenter av Carina Burman

Inbunden
Köp boken

Deckarboksgenren är fylld av framstående kvinnor; från Sverige såväl som hela världen. Den brittiska litterära mysteriets värld formades av Agatha Christie och Dorothy L Sayers, medan figurer som Maria Lang och Kerstin Ekman höll arvet vid liv på hemmaplan. Carina Burman glömmer ingen i denna humoristiska och kunniga biografi – hon ger utrymme till de världsberömda och underskattade, såväl som de oälskade, tveksamma och bortglömda.

Bok 5

Den nya kvinnostaden av Nina Burton

Storpocket
Köp boken

Vad är egentligen den nya kvinnostaden, och vart ligger den? Den har ingen fysisk plats, men alla de banbrytande kvinnor som blivit nonchalerade under historiens gång och suddats ut från böckerna bor där. I denna bok tar Nina Burton oss på en resa genom årtiondena, i jakt på dessa kvinnor. Genom dem går det att bevisa att vetenskap och konstens världar är till för alla; så länge dörren står öppen. Kvinnorna är författare, kompositörer, mystiker, sjörövare och allt där emellan.

Den nya kvinnostaden är fylld med fakta, berättelser och tankeväckande observationer om de begränsningar halva mänskliga befolkningen tvingats möta genom tiderna. Kanske mest är det en teckning av en modern kvinnas skallgång efter förebilder att hämta mod ifrån.

Bok 6

Quelqu'une av Ellinor Skagegård

”Jag längtar att synda, synda hur scharlakansrött som helst, bara jag får ett utbrott till stånd, jag kvävs annars.”

Märta Lindqvist är en ung student med en enorm livslust. Hennes väninnor missförstår henne, och männen sexualiserar henne. Men när hon 1916 kliver in på Svenska Dagbladets redaktion med en dröm om att bli reporter anar hon för första gången vad hon ska göra av sig själv. Under sin karriär var hon bl.a Sveriges enda anställda kvinnliga reporter, och korsade vägar med stjärnor som Chaplin och Wägner. Hon vann också stora framgångar som krönikör och kritiker under aliaset Quelqu’une (”Någon”). Men under det outtröttliga arbetet kvarstår rastlösheten, den förlamande rädslan för ensamhet, gudstvivel, och ett Europa som förbereder sig för krig.

Märta ‘Quelqu’une’ Lindqvist framträder nu på nytt genom en samling brev och omfattande nyupptäckt dagboksmaterial.

Bok 7

Den odödliga Henrietta Lacks av Rebecca Skloot

Visste du att vetenskapen om din egen dödlighet bedrivs tack vare en fattig, svart, kvinnlig amerikansk tobaksodlare? Kvinnan i fråga, Henrietta Lacks, omkom i cancer i januari 1951. Hon begravdes under en omärkt gravsten, men de cellprover läkarna tog på henne innan hennes död lever än idag som en påminnelse om hur vetenskapen kan förbättra alla våra liv. Henrietta Lacks celler har varit på månen, utdelat 3 Nobelpris, och skapat poliovaccinet.

Hennes postumt storartade berättelse är också en påminnelse om krocken mellan vetenskap, etik och etnicitet. Och inte minst en gripande berättelse om en dotter som plågades av frågor om sin mamma som hon aldrig fick träffa.

Bok 8

Jag har torkat nog många golv av Nina van den Brink

En okänd 52-årig städerska, Maja Ekelöf, vann Rabén & Sjögrens romantävling med sin dagbok Rapport från en skurhink 1970. Plötsligt blev hon en rikskändis och en del av Sveriges kulturelit. Hon var högt eftertraktad, och valkampanjade bland annat med Sven Wollter och Fred Åkerström. Men Ekelöf genomskådade snabbt omgivningens artiga men nedlåtande attityder, och kände sig alltmer desillusionerad mot slutet av sitt liv.

Jag har torkat nog många golv handlar om en enastående och undanskymd kvinna, det politiskt präglade 1970-talets kulturliv och en påminnelse om hur samhället fortfarande ser på kvinnor med låglöneyrken. Trots samhällets utveckling, varför har så många lågavlönade kvinnor ändå det så dåligt ställt? Maja Ekelöf skulle säkert ha haft sitt svar på den frågan.

En sida till? Fortsätt läs!