Den 16 november kommer Tim – Biografin om Avicii ut på Albert Bonniers förlag. Den undersökande journalisten Måns Mosesson har under arbetet med biografin intervjuat Tim Berglings familj, vänner och musikerkollegor och rest i Tims fotspår jorden runt, från barndomens gator i Stockholm till Miami, Ibiza och Los Angeles.
Måns Mosesson har en bakgrund dokumentärproducent på Sveriges Radio och jobbar till vardags som fördjupande reporter på Dagens Nyheter. Han är en prisvinnande journalist som tidigare tilldelats Stora Journalistpriset, Ikarospriset och det internationella Prix Italia.
Läs mer: Från Björn Skifs till Bob Dylan – 10 fängslande musikbiografier
– Det är en otrolig ära att ha fått förtroendet att berätta om Tims liv. Jag vill skriva om en musikalisk visionär som genom sitt sinne för melodier blev älskad över hela världen. Det ska samtidigt bli en uppriktig historia som inte väjer för de svårigheter som Tim gick igenom, och som jag tror att många i hans generation känner igen sig i, sa han 2019 när nyheten om biografin släpptes.
Förläggare för boken är Kerstin Almegård.
– Det är nästan svårt att greppa hur stor påverkan Tim Bergling hade, både på musikindustrin i stort och på sina fans över hela världen.
Behållningen av intäkterna som tillfaller Avicii AB kommer att gå till stiftelsen Tim Bergling Foundation, som jobbar för att stödja arbete med att förebygga bland annat psykisk ohälsa och självmord.
”Levels” och genombrottet
Tim Bergling föddes i Stockholm 1989 och började mixa musik i sitt sovrum när han bara var åtta år gammal. När han var 16 började han posta sina remixer på forum för elektronisk musik, något som ledde till ett skivkontrakt. Han fick sitt stora genombrott 2011 med singeln ”Levels” och debutalbumet ”True” och toppade listor runt om i världen.
Under de följande åren blev Avicii en allt större DJ, artist och musikproducent. Han släppte fler singlar, EP:s och ytterligare ett album och turnerade i ett rasande tempo. Samtidigt försämrades hans fysiska och psykiska hälsa, något som inte minst skildras i dokumentären Avicii: True Stories från 2017. 2012 drabbades han av bukspottkörtelinflammation till följd av överdriven alkoholkonsumtion och 2014 tvingades han operera bort sin blindtarm och gallblåsa. Han led även av ångest och depression och tog sommaren 2016 beslutet att sluta turnera. Två år senare avslutade han sitt liv.
Tims liv och svårigheter startade en debatt om psykisk ohälsa i musikbranschen och den press som unga artister utsätts för. Efter Tims död grundade hans familj stiftelsen Tim Bergling Foundation som arbetar för att förebygga självmord och psykisk ohälsa och har tidigare bland annat samarbetat med Mind och Bris.
För dig som mår dåligt och har tankar på att ta ditt liv:
Ring Minds självmordslinje på 90101 eller gå in på Mind Självmordslinjen.