Det fanns ju många hashtaggar under året! Minns du #covfefe, #fakenews och #göstaberling? Här är de viktigaste, knasigaste, roligaste – och självklart boktips på temat.
2017 var året då #MeToo förändrade vårt samhälle – kanske för all framtid. Enligt en färsk undersökning har 7 av 10 svenskar diskuterat sexuella övergrepp i samband med #MeToo. Ett tidigare tabubelagt ämne är alltså numera något en övervägande del av befolkningen pratar om, och det, kära läsare, är inget annat än en revolution.
Men det fanns ju fler hashtaggar än #MeToo! Här följer några av våra favoriter:
#Tystnadtagning
I ett gemensamt upprop i SvD samlas 703 skådespelare och berättar om de sexuella övergrepp och trakasserier som de har bevittnat eller utsatts för i film- och teaterbranschen. Reaktionerna på de starka vittnesmålen är kraftfulla.
Katarina Wennstams Alfahannen utkom för ett par år sedan, men är nästan overkligt aktuell hösten 2017. Läs vår intervju med författaren här.
Katarina Wennstam vill sätta ljus på märkliga drag i både samhällsdebatt och kulturliv. Varför kan en man med uppenbart störda drag och en perverterad kvinnosyn bli tolererad, ja till och med uppburen, när han visar allt detta på en teaterscen? Varför filmas våldtäkter som vore det ett slags porr? Och varför är det fortfarande så fruktansvärt komiskt det där med att ”tukta en argbigga”?
Om hur det är att vara kvinnlig skådespelare i en så utpräglat sexistisk miljö berättar Marie Göranzon om i boken Vrålstark och skiträdd.
Jag vill ju vara fri – En bok om Lena Nyman.
Annika Persson tecknar ett levande och personligt porträtt av en makalös konstnär i en hård värld.
Mikael Persbrandt. Så som jag minns det.
En intensiv och explosiv biografi, skriven av Carl-Johan Vallgren i samarbete med Mikael Persbrandt. Har hyllats av kritikerna, och beskrevs av Expressen som ”en osminkad skildring av den manliga scenkonstnärens gränslöshet.” Helt rätt i tiden, alltså.
#Covfefe
Donald Trumps omdiskuterade nattliga tweet, ”Trots den konstanta negativa press covfefe”, välte internet. I nästan sex timmar undrade – och spekulerade – människor världen över kring hans budskap. Till slut svarade Trump kryptiskt: ”Vem kan lista ut den egentliga meningen av ’covfefe’ ??? Lycka till!”
För fler bevingade citat, njut av Andreas Nybergs Donald Trump: Sagt och gjort av världens mest osannolika president.
#Fakenews
Även här trendade Trump på twitter. Och ja, det här med sanning har onekligen diskuterats under året. Här kan vi inte annat än förhandstipsa om en av kommande vårens mest intressanta böcker: Jack Werners Ja skiter i att det är fejk det är förjävligt ändå.
En flicka får kvarsittning eftersom hennes mobil pryds av svenska flaggan. Men nyheten är fejk. När Mats får veta det blir han likväl upprörd. ”Ja skiter i att det är fejk det är förjävligt ändå”, skriver han på Facebook.
Vad gör internet med vår verklighetsuppfattning? Genom att granska påhitt, rykten, legender, propaganda och lögner berättar Jack Werner om nätets påverkan på sanningen och vad vi kan göra för att genomskåda den virala lögnen. (Saknar fortfarande omslag, men här är författaren.)
#GöstaBerling
Kanske inte årets vanligaste hashtag – men det är så sällan en litterär gestalt trendar på twitter, så vi måste faktiskt ta tillfället i akt!
Historien bakom #GöstaBerling: KD föreslog att en litterär kanon för skolbarn skulle införas, varpå partiledaren blev inbjuden till Aktuellt-studion. Och här skulle hennes litterära kunskaper testas! Den första frågan handlade om vem som skrivit Gösta Berlings saga från 1891 (Selma Lagerlöfs).
– Det står faktiskt helt still. Jag har ingen bra gissning, svarande Ebba Busch Thor.
De andra författarfrågorna gällde Giftas, en novellsamling skriven av August Strindberg och romanen Gentlemen, skriven av Klas Östergren. Även här gick Ebba Busch Thor bet.
– Ingen av de här tre har jag läst. Jag tror att jag får lov att lägga på de här på min egen lista.
Lugn, Ebba – vi har gjort listan åt dig. Och blir det brådis i jul kan du alltid klämma ned:
80 romaner för dig som har bråttom av Henrik Lange
Åttio av de största verken ur litteraturhistorien – varje bok på bara en enda sida med fyra serierutor. Har du verkligen inte tid, och det är sändning om en kvart – då är detta räddningen i nöden. Ha den alltid i väskan!
#Openstockholm
Efter den fruktansvärda attacken på Drottninggatan i Stockholm den 7 april öppnade stockholmarna sina hem för behövande. Twitter- och facebook fylldes av kärleksfulla meddelanden och inbjudningar som ”Kommer du inte hem ikväll och är i närheten av Slussen/Farsta/Brommaplan? Vårt hem står öppet”. Aldrig har huvudstaden framstått som så varm och generös som just denna kväll. Och när stockholmarna i långa karavaner tog sig hemåt, då avspärrningarna tagits bort, var vi nog några vars tankar gick till flyktingströmmarna genom Europa året innan.
Under hösten utkom en rad böcker som på olika sätt berörde flykt – läs vårt reportage på temat.
Hakan Gundays Mer är en smärtsamt aktuell berättelse om grymhet, opportunism och hur omständigheterna kan skapa ett monster.
Vera är Anne Swärds fjärde roman, om flykt och överlevnad, om mödrar och döttrar; om skuld och kärlek som följer med i generationer.
Det var vi av Golnaz Hashemzadeh Bonde är en roman som vibrerar av både sorg och livsglädje, ett känslomässigt knytnävsslag som angår oss alla.
#Lastnightinsweden
Och så var det den där Trump igen. Efter fyra veckor som USA:s president nämnde Donald Trump överraskande nog Sverige i ett tal. ”Ni såg vad som hände i Sverige i går kväll”, sade Trump. Uttalandet blev världskänt och fick hela världen att undra vad som egentligen hänt i Sverige.
Jeppe Wikström, förläggare på Max Ström, agerade blixtsnabbt och bjöd in fotografer runt om i Sverige att verkligen skildra vad som hände ”last night in Sweden”. Resultatet: Last night in Sweden av Petter Karlsson.
Av Tove Kullenberg