Anders Wallenstens ansikte blev rikskänt under de många tv-sända presskonferenserna om coronaläget under våren. Det många inte vet är att läkaren och biträdande statsepidemiologen som i början av pandemin plötsligt syntes i alla kanaler och flöden under flera års tid jobbat på en bok. En bok som på många sätt går ihop med jobbet på Folkhälsomyndigheten, då förhoppningen är just att förbättra människors hälsa. Hälsogåtan handlar inte endast om hur du kan sova bättre, hur en viss kost kan förbättra dina träningsresultat eller hur gurkmeja kan göra att du aldrig blir sjuk igen. Den handlar om helheten. Något som bokdebutanten saknat i andra hälsoböcker.
– Att bara gå in på en faktor och inte ge folk chansen att reflektera över helheten kändes helt fel. Hela det paketet saknade jag. En möjlighet att förstå vår hälsa utifrån vårt ursprung och lite mer vad som fungerar utöver forskningen, även om den också är med där.
Människans behov inte är så mycket mer komplicerade än de var från allra första början, under evolutionen. Och det är med dessa principer som Anders Wallensten vill hjälpa oss att hitta rätt i den stora, och ständigt obesvarade hälsogåtan.
Vi försöker hitta snabba lösningar
Kalla duschar, ingefärsshots, mindfulness och mycket, mycket mer. Alla verkar sitta på det ultimata svaret till god hälsa. Inte konstigt att alla tips och mirakelkurer istället kan få motsatt effekt och skapa en stress över hur vi ska leva ”rätt”. Till och med Anders Wallensten, som jobbat med hälsa hela sitt vuxna liv, har känt av detta.
När bestämde du dig för att skriva hälsogåtan?
– Det var för flera år sedan, efter att jag själv upplevt viss frustration när jag testade olika trender inom hälsa både vad det gällde träning, kost och knep för att sova bättre. Och jag kände att jag inte riktigt bottnade i att någonting gav mig en lösning, och jag kanske saknade lite vad som spelar roll egentligen och hur kan man förhålla sig till den här uppsjö av hälsoböcker och råd som vi bombarderas med dagligen.
Han beslöt sig för att en gång för alla läsa på ordentligt. Som läkare kan han det mesta om sjukdomar, men inte lika mycket om det förebyggande arbetet för att undvika dem. Ju mer forskning och studier han läste desto mer intressanta slutsatser kom han fram till – bland annat det evolutionära perspektivet som blivit en röd tråd genom boken.
– När jag pratade om det här med folk var de väldigt intresserade och sa att de också har testat grejer men att de inte riktigt visste vad som fungerade och inte. Då tänkte jag; ”äh, det här får bli en bok”, och så blev det något jag höll på med på fritiden i flera år.
Det som skiljer Wallenstens bok från andra hälsoböcker tror han är helhetstänket. De flesta vet att träning och kost spelar roll för vårt välmående och även hur det påverkar risken för vällevnadsjukdomar och psykisk ohälsa. Men våra relationer, tankar, omgivning och sömn kan ha samma effekt på vår hälsa.
“Jag har fått en enorm respekt för författares arbete”
Testat på utmaningarna med författarskapet
Författarjobbet är någonting som Wallensten alltid har varit nyfiken på. Det var i tonåren som han verkligen fick upp ögonen för läsning, och snabbt betade av tunga klassiker och svensk litteratur. Det blev en del av identiteten som hängt kvar upp i vuxen ålder. Författardrömmen som till slut gick i uppfyllelse blev en positiv upplevelse. På frågan om han kan tänka sig att skriva igen svarar han absolut. Men han har också insett hur mycket tid, energi och slit som krävs för att nå mållinjen.
– Jag har fått en enorm respekt för författares arbete och hur mycket som ligger bakom de få sidorna som hamnar i en bok, det är svårt att föreställa sig innan man testar. Det görs tv-serier med säsong efter säsong av innehåll, men de här böckerna måste man verkligen krysta fram.
Läkaren och statsepidemiologen är van vid att läsa en stor mängd information. Och även om Hälsogåtan har lite mer fokus på underhållning finns det en hel del som liknar tidigare arbeten han gjort.
– Arbetet på myndigheten och som läkare är att man ska ha sin avancerade kunskap men att man ska kunna presentera den på ett sätt som folk förstår, så man kan ta till sig av budskapet. I grunden är det centralt för alla de här rollerna som jag har. Men i boken är ju det en jätteviktig sak.
Vad har varit mest utmanande?
– Att skriva saker för första gången är väldigt roligt, men att bearbeta texten om och om igen, då får man bita ihop. Det krävs rätt mycket sittfläsk. Jag är lite rastlös och vet att jag mår bättre av att röra mig, något jag inte minst skriver om i boken, så den kombinationen var lite svår när det var som mest intensivt.
Trots det tuffa arbetet kändes det för Wallensten ganska självklart att det var en bok det skulle bli. Han tror att det är ett format som kan hänga med människor längre, och påverka på riktigt.
– Det är någonting man kan ha där i bokhyllan och ta fram flera gånger. Första gången kanske man inte nappar helt, men andra gången kanske man gör slag i saken, tar till sig av råden och provar något nytt.
Försökt hitta balansen mellan olika yrkesroller
Författarjobbet har kanske varit en extra stor utmaning för just Anders Wallensten, som precis blivit känd för hela svenska folket i sin andra roll som biträdande statsepidemiolog. Hur stor uppståndelsen skulle bli i våras var inget som han hade räknat med, och det blev överväldigande. Nu när han ska axla en helt ny roll gäller det att hitta en balansgång.
Hur känns det att kombinera rollen som biträdande statsepidemiolog och läkare med författarrollen?
– Det har varit en utmaning redan i kommunikation med journalister när jag ska prata om boken. Självklart känner dem mig i rollen som företrädare för Folkhälsomyndigheten så jag har ju fått vara noga med att skilja när jag pratar om vad. Jag ska absolut inte som privatperson uttala mig om Folkhälsomyndighetens arbete. När jag pratar med dem fokuserar jag på boken, och när jag är på folkhälsomyndigheten fokuserar jag på det arbetet och inte boken. Det är viktigt för mig, och det är viktigt för alla tror jag.
Efter några långa år av research är Anders Wallensten positiv till vilken påverkan hans författardebut kan ha för människor. Förhoppningen är att inspirera och förändra människors levnadssätt på riktigt, utan att krångla till det.
Tror du att läsning kan ha positiva effekter för hälsan?
– Ja, många saker som vi gör som är trevliga, får oss att känna vällustkänslor, saker som är lugnande och ger en paus från stress är positivt. Utöver att det såklart ger kunskap som kan vara användbar. Det kan också ge många kloka lärdomar kring det här med relationer, och att ta del av andras livsöden kan ge en mycket.
Han själv ser fram emot att få koppla av med något annat än faktaböcker, som är det enda han hunnit med i läsväg under lång tid.
– Jag har verkligen längtat till att läsa skönlitteratur. Jag ska upptäcka vad som har skrivits under de här åren som jag har missat!
Lyssna på boken på Bookbeat
Anders Wallensten
-
Gör:
Läkare, biträdande statsepidemiolog och författare.
-
Född:
1974.
-
Bor:
I Stockholm med sina tre barn.
-
Aktuell:
Med boken Hälsogåtan- evolution, forskning och 48 konkreta råd.