Den 8 mars delades det feministiska priset Årets Selma ut på Södra Teatern i Stockholm. En del av priset är en gåva, designad av en feministisk konstnär eller konsthantverkare. I år är det Ametist Azordegan som fått uppdraget, aktuell med smyckeskollektionen One Woman Army.
Hej Ametist! Grattis till uppdraget, hur känns det?
– Jag dansade runt i lägenheten när ni hörde av er. Att få vara delaktig i ett pris som lyfter fram kvinnor, dessutom med ett namn som inspirerats av Selma Lagerlöfs anda – det hade jag aldrig trott att jag skulle få vara. Jag är en beundrare av Selma Lagerlöf, som ju är så uppskattad och utmärkande för den svenska litteraturen, dessutom var hon den första kvinnan som fick Nobelpriset i litteratur.
Din gåva är ett smycke ur din smyckeskollektion One Woman Army. Berätta om bakgrunden till den?
– Kollektionen One Woman Army består av smycken som var och en representerar kvinnors särskilda styrkor och utmaningar i livet. Ur den kollektionen väljer jag ett smycke som känns närmast pristagarens engagemang och person – det smycke som speglar vinnaren bäst, helt enkelt. Det ska bli så roligt.
– Varenda smycke är skapat ur självupplevda aspekter av kvinnolivet. Det handlar om utmaningar som jag hamnat inför, utmaningar som jag med tiden insett är särskilda för kvinnolivet och som jag också med tiden insett jag delar med många kvinnor.
– Jag hade turen att hitta den absolut perfekta guldsmeden att jobba med, Kajsa Åman. Hon har ett starkt genomgående rättvisetänk i allt hon gör och har ett fantastiskt hantverk. Hon kanaliserade mina idéer, gjorde mina ursprungliga skisser och design bättre och förverkligade hela kollektionen. Jag är så glad att vi funnit varandra.
Alla smycken har skapats för hand och inget har skickats iväg till låglöneländer, vilket annars är vanligt inom smyckesbranschen.
– Designprocessen pågick i ungefär ett år, då vi gick fram och tillbaka, och filade på varje smycke om och om igen. Jag ville återkommande ändra pyttegrejer här och där, men Kajsa Åman är outtröttlig. Alla smycken har skapats för hand och inget har skickats iväg till låglöneländer, vilket annars är vanligt inom smyckesbranschen. Allting gör hos Kajsa från scratch, det är också därför de är lite dyrare. Dessutom använder vi endast återvunnet guld och silver, så inga nya naturresurser går åt till att göra kollektionen.
Vem ser du framför dig när du designar dina smycken?
– Det har handlat om att jobba symboliskt. Att överföra något så omfångsrikt som livserfarenheter till smycken är inte det lättaste. Innan Kajsa upphöjde designen skakade jag av mig all prestationsångest, och därefter ritade jag smycken som jag själv ville ha på mig. Jag skapade bara till mig själv. Det roliga är att det i efterhand visar sig att så många andra inte bara applicerar sina egna livserfarenheter på smyckena, utan också gillar att ha på sig dom.
Jag måste dock lyfta fram OWA Womb, som är ett smycke format som en livmoder. Det smycket skapade Kajsa väldigt mycket på egen hand, och är det elegantaste livmodersmycket jag någonsin sett. Och dessutom är det en av våra bästsäljare.
Vad betyder 8 mars för dig?
– Den internationella kvinnodagen är viktig och nödvändig. Det finns så mycket förändringsarbete kvar att göra i frågan om kvinnors rättigheter, självständighet och hälsa att vi behöver en dag om året då vi verkligen kan stimulera medvetenheten. För mig blir dagen något jag kan luta mig mot, den bekräftar alla de strukturella felaktigheter vi kvinnor genomlever och motverkar de röster som vill diskvalificera våra upplevelser som leder till krav för jämställdhet.
Vem är din viktigaste feministiska förebild?
– Tina Turner, hon är sårbarheten och den obevekliga styrkan som finns i kvinnor på samma gång. Hon är uthållighet. Hon är min största kvinnliga kärlek. Min gudinna.
Missa inte 8 mars Clara Henry och vänner på Södra Teatern
Fakta
-
Vem:
Ametist Azordegan
-
Född:
1980 i Tehran, Iran.
-
Bor:
Rågsved.
-
Familj:
Hunden Nanook och katten Qi.
-
Gör:
Musikjournalist.
-
Aktuell:
Med smyckeskollektionen One Woman Army.