Årets Selma är ett feministiskt pris som delas ut av Bonnierförlagen och SelmaStories. Det går till en person eller organisation som gjort avtryck i jämställdhetsdebatten under året som gått, och bidragit till en förändring och förbättring i samhället.
När priset delades ut första gången, 2018, utsågs en vinnare. I år blir det fler.
Thérése Cederblad är övergripande ansvarig för Årets Selma på Bonnierförlagen:
– Nytt för i år är att vi även delar ut Årets Selma Junior till en ungdom som har gjort sin röst hörd eller arbetat för en förbättrad jämställdhet i samhället. Metoo bidrog inte bara till höjda röster inom olika yrkes- eller branschkategorier, utan även bland våra yngre medborgare. Dessa krafter vill vi hylla och ta vara på, säger Thérése Cederblad.
Vinnaren utses av en jury, bestående av medarbetare från Bonnierförlagens olika förlag:
Sara Nyström (Albert Bonniers Förlag), Karolina Nenzén (Bonnier Carlsen), Åsa Selling (Bonnier Bookery), Maria Såthe (Wahlström&Widstrand) Kerstin Almegård (Bonnier Fakta), Johanna Haegerström (Albert Bonniers Förlag), Ebba Östberg (Lovereads), Jennie Sjögren (Forum), Thérèse Cederblad (Bonnierförlagen Kommunikation), Marie Björk (Bonnierförlagen Kommunikation), Bodil Unenge (Kartago) och Cecilia Claesson (SelmaStories).
För att få priset Årets Selma ska man ha gjort avtryck i jämställdhetsdebatten under året som gått, och påverkat till en förändring och förbättring i samhället. En höjd röst, brytandet av normer, modet att gå mot strömmen – ibland kan en till synes liten rörelse skapa stora, ibland oförutsägbara, positiva effekter.
Priset delas ut på Internationella kvinnodagen, den 8 mars. Här kan du köpa biljett.
Vad består priset av?
– En prissumma på 10 000 kronor, ett diplom samt en gåva skapad av en feministisk konstnär eller konsthantverkare. 2019 är det Feministsmeden som skapat priset.
Årets Selma är här för att stanna?
– Ja, Årets Selma kommer att delas ut varje år på 8 mars, och det kommer att vara ett återkommande årligt event för Bonnierförlagen och SelmaStories. Så länge våra författare och vår utgivning tar upp dessa frågor kommer vi också att uppmärksamma detta, det är viktiga frågor för oss, säger Jenny Bjuhr Berggren.