Shutterstock Varför vill halva världen läsa en bok om ålar? Vi har svaret.
Boktips

Varför vill halva världen läsa en bok om ålar? Vi har svaret.

En svensk fackbok om ett slemmigt vattendjur såldes till 34 länder – innan utgivning. Dessutom en ”oupphörligen fascinerande” bok, enligt recensenterna. Vi reder ut varför halva världen vill läsa om ålen.

Av: Tove Kullenberg
Publicerad: 14 augusti 2019

En svensk fackbok om ett slemmigt vattendjur såldes till 34 länder – innan utgivning. Dessutom en ”oupphörligen fascinerande” bok, enligt recensenterna. Vi reder ut varför halva världen vill läsa om ålen.

Kanske har du inte ägnat den en tanke tidigare. Detta slemmiga, ormliknande vattendjur, som lever långt ned i havets allra mörkaste djup.

Och varför skulle en modern människa fundera över ålen?

Läser du Patrik Svenssons Ålevangeliet så kan du inte längre låta bli.

Lovorden haglar över boken.  Utlandsintresset har varit rekordstort – redan innan boken har utkommit på svenska är rättigheterna sålda till 34 länder.

Ålevangeliet

Ålevangeliet

Patrik Svensson

– Jag vet faktiskt inte om någon annan svensk fackbok sålt i fler länder, men jag tror inte någon kan mäta sig med Ålevangeliet när det gäller det internationella gensvaret eller förtjusningen så många förläggare uttryckt kring boken, säger Elisabet Brännström, bokens internationella agent. Vi har aldrig tidigare mött den typen av reaktioner.

Och detta för en svensk faktabok om ålen.

Elisabet Brännström tror att intresset för boken kokar ned till två saker:

– Boken är makalöst välskriven på ett sätt som verkar fängsla de flesta oavsett vad man gillar för böcker, och ämnet är så udda och charmigt att det fascinerar alla som läser, säger hon.

För det är mer än en faktabok. Det är också en personlig skildring av en far och en son, som möts genom ålfisket. En far, som arbetade som asfaltläggare. En son, som blir den första att gå på universitetet i familjen och senare blir kulturjournalist. Och nu internationellt utgiven, hyllad författare.

Om kvällarna förenas de i det gemensamma intresset, då de går ner till ån med sina hinkar och sina daggmaskar.

I boken varvas minnena från barndomens ålfiske med pappan med hisnande intressanta texter om ålen och ålens historia. För faktum är att ålen, detta uråldriga djur, har fascinerat människan genom alla tider.

– Det ligger i tiden med böcker som belyser ett stort ämne genom att ta en personlig vinkel, och böcker som ger läsaren något mer än man själv kan googla sig till. Att det också handlar om ett djur som vi vet väldigt lite om, som vetenskapen mer eller mindre gått bet på i alla år, gör den extra speciell och älskvärd, säger Elisabet Brännström.

Naturvetenskap och essäer har ett uppsving på bokmarknaden i många länder.

Elisabet Brännström tror att världsläget spelar in:

– Det kanske är naturligt att man inte läser riktigt lika många spänningstitlar om man oroas av nyheter man ser och samhällets utveckling i stort, då känns ålar och en far och sons fina relation klart mer lockande.

Och så är är ju ålen mer än en vanlig fisk.

Ett gåtfullt djur. Kanske att av de mest gåtfulla som naturen skapat. En fisk som gett upphov till ett alldeles eget mysterium inom naturvetenskapen, det som kallas ”ålfrågan”. Och som många visa och lärda, både Freud och Aristoteles, försökt förstå sig på. Utan att lyckas.

En fisk som beger sig till ett hav, långt borta, för att leka. Och för att dö.

Tror vi i alla fall. För ingen människa har någonsin sett ålen i Sargassohavet. Vi bara antar att det är dit den söker sig.

Och bara den meningen gör oss ju nyfikna.

Missa inte vår intervju med författaren Patrik Svensson här!

Ålevangeliet

Ålevangeliet

Patrik Svensson
Håll koll på nyheter från bokvärlden

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

Läs mer