1. Livets tunna väggar av Nina Burton
”Den stora naturtomten hade en levande atmosfär. På sydsidan klättrade ett mossigt litet berg bland tallar och ekar med livliga nötväckor. I väster anades hemlighetsfulla stigar inne i blåbärsriset, och på norrsidan gränsade tomten brant mot en allmänning med ett glittrande sund som fond. Genom att det inte fanns några inhägnade gränser kändes allt på en gång enskilt och öppet, ungefär som i det lyhörda gamla huset.”
I sommarstugans väggar och tak och i naturen runt omkring bekantar sig Nina Burton med myror och bin, rävar och ekorrar; arter av olika slag, alla med sina skilda språk.
Köp boken här.
Lyssna på boken här.
Läs mer: Böckerna som tar oss ut i naturen
2. Träd, kärlek och andra växter av Anne Hope Jahren
Anne Hope Jahren har ägnat sitt liv åt att studera träd och växter – organismer som ofta tycks trotsa alla odds. I självbiografin Träd, kärlek och andra växter får läsaren följa med från uppväxten i Minnesota, genom en hängiven forskarkarriär till kärleken och nytt liv. Anne Hope Jahren skriver om kampen för att som kvinnlig forskare accepteras professionellt och berättar poetiskt om naturen och vänskap.
Köp boken här.
Missa inte! Författaren bakom succén Ålevangeliet: ”Det är chockartat”
3. Expeditionen. Min kärlekshistoria av Bea Uusma
Bea Uusmas berättelse om mysteriet på Vitön är liksom Ålevangeliet en faktabok med personlig utgångspunkt. 1897 ger sig ingenjör Andrées expedition iväg i en vätgasballong med riktning Nordpolen. De försvinner spårlöst. Först 1930 hittas männen på en öde glaciärö i ishavet. Den infrusna dagboken berättar att de nödlandat på isen efter tre dagar i luften och försöker i månader ta sig till fast mark. På Vitön upphör plötsligt alla anteckningar. Gåtan har i över hundra år gäckat läkare, polarhistoriker, författare och journalister. I Expeditionen. Min kärlekshistoria letar Bea Uusma efter svar. Hon gräver i arkiv, reser till Nordpolen och i Arktis i den här fängslande boken.
4. H som i hök av Helen Macdonald
En känslomässig berättelse om att sörja en bortgången far och försonas med döden genom att tämja en av naturens mest okuvliga skapelser, duvhöken. När Helen Macdonald var liten drömde hon att bli falkenerare, ett intresse hon delade med sitt far. Tillsammans lärde de sig allt om den medeltida konsten att tämja rovfåglar för jakt. Flera år senare dör hennes far och Helen blir besatt av tanken på att tämja duvhöken. Hon köper en hök, en mäktig och skräckinjagande varelse med stora och outgrundliga ögon. I hemmet i Cambridge fyller hon frysen med hökmat, stänger av mobiltelefonen och påbörjar en resa som hon inte har någon aning om vart den ska sluta. Och medan fågeln långsamt lär sig att lyda, lär sig Helen att bli fri från sin sorg.
Köp boken här.