1. Rebecka Martinsson i Till offer åt Molok
Rebecka Martinsson är advokaten som tar sig an fall i Åsa Larssons populära böcker. Deckarserien, som utspelar sig i Kiruna dit huvudpersonen har flyttat, har blivit en enorm försäljningsframgång. Till offer åt Molok är den senaste boken i serien. Efter att en björn har skjutits i Lainio hittar man en tumme i djurets mage. Några månader senare hittas Sol-Britt Uusitalo mördad i sitt hem. Rebecka Martinsson tar sig an fallet och upptäcker att det verkar gå som ett stråk av död i kvinnans familj.
2. Atticus Finch i Att döda en härmtrast
Atticus Finch är advokaten i Harper Lees Pulitzerprisvinnande klassiker från 1960. Karaktären, som är fadern till berättaren, ses som en moralisk förebild på grund av sitt ställningstagande mot rasism i den amerikanska Södern. Under den stora depressionen tar han sig an ett fall där en ung svart man, Tom Robinson, anklagas för våldtäkt på en vit kvinna.
Översättare: Eva Johansson
3. Sophia Weber i Bortom varje rimligt tvivel
Stockholmsadvokaten Sophia Weber är huvudpersonen i två av Malin Persson Giolitos spänningsromaner. Vi får följa hennes liv i huvudstaden med trassliga relationer och klienter som ingen annan vill ha. I den andra boken, Bortom varje rimligt tvivel, bestämmer hon sig för att hjälpa Stig Ahlin då hon upptäckt stora brister i mordutredningen. Hon gör sitt yttersta för att sin klient ska bli frikänd, vilket väcker avsky hos många. Och ju mer hon får veta, desto svårare blir hennes arbete.
4. Shirin Nouri i Justitia-serien
Shirin Nouri. Så heter försvarsadvokaten i Katarina Wennstams deckarserie. Författaren är engagerad i frågor om kvinnors rättigheter och hennes samhällskritik lyser igenom i böckerna. I den senaste spänningsromanen Dödsbädden ska Shirin och Eddie just få barn när Eddies mamma går bort. Vid dödsbädden uppdagas en historia som ändrar hans bild av uppväxten. Varför passerade så många barnflickor genom det välbärgade hemmet? Vad hände med dem? Hemligheterna påverkar även relationen med Shirin. Samtidigt dör en tv-stjärna i Stockholm och utredaren Charlotta letar efter svar bland ryktena som länge omgärdat mannen.
5. Jude St Francis i Ett litet liv
Ett litet liv är den episka berättelsen om vännerna JB, Malcolm, Willem och Jude och deras liv i New York. Boken sträcker sig över flera decennier och Jude St Francis, den framgångsrike advokaten med ett traumatiskt förflutet, är den som håller samman vännerna genom åren. Han förblir en gåta även för de närmaste, och under sitt liv slits han mellan det självförakt som styr hans tillvaro och den kärlek han inte kan tillåta sig. Många läsare är nog överens om att det är en oförglömlig romankaraktär.
Översättare: Niclas Nilsson
6. Victoria Leander i Sikta högt
Romanceförfattaren Heléne Holmström, som själv arbetat som advokat, har skrivit två böcker om den framstående byrån Svärdh & Partners. I den senare och fristående Sikta högt får vi följa advokaten Victoria Leander. Som nyskild försöker hon gå vidare med sitt liv och hon börjar arbeta på den tidigare nämnda advokatbyrån. Där blir hon rådgivare till en viss Erik Häger som driver en stor gymkedja. Hon påverkar honom på ett sätt han inte kan värja sig mot, och när Victoria Leander bestämmer sig för att hämnas på sin exman blir den yngre Erik och hans bolag brickor i hennes spel. Men snart uppstår känslor ingen kan råda över.
7. Kate Woodcroft i Efter skandalen
Karaktären Kate Woodcroft i den hypade romanen Efter skandalen är en erfaren brottmålsadvokat som är specialist på sexualbrott. När en ung kvinna anklagar en av ministrarna i den brittiska regeringen för ett fruktansvärt brott är hon den som får uppdraget att driva fallet. Den anklagade är den framgångsrika James Whitehouse som har nära band till premiärministern. För hans fru Sophie kommer anklagelserna som en chock, och hon gör allt för att skydda deras privilegierade liv. Kate Woodcroft är däremot övertygad om att ministern är skyldig.
Översättare: Molle Kanmert Sjölander
8. Clas Thune i Hägring 38
Kjell Westös Hägring 38 utspelar sig under åtta månader i Helsingfors. Året är 1938 och romanen kretsar kring advokaten Claes Thune, hans sekreterare och några herrar som möts i diskussionsklubben Onsdagsklubben. Adolf Hitlers expansionspolitik väcker både vrede och beundran, inte minst i klubben, och året innan andra världskriget utbrott knakar deras vänskap alltmer i fogarna. Hägring 38 skildrar ett kritisk ögonblick i Finlands historia och har tilldelats flera priser – bland annat Nordiska rådets litteraturpris.