1. PEPPARKAKSRULLAR MED MANDELMASSA
Ingredienser:
300 gram pepparkaksdeg
250 gram mandelmassa
Gör så här:
- Kavla ut både pepparkaksdeg och mandelmassa till två plattor cirka 24 x 18 cm. Använd gärna bakplåtspapper när du kavlar.
- Lägg mandelmasse plattan ovanpå pepparkaksplattan och rulla ihop från kortsidan.
- Svep in rullen i plastfolie och låt vila i kyla 1 timme.
- Sätt ugnen på 175 grader
- Skär rullen i skivor, cirka 30 stycken. Lägg skivorna på en plåt med bakplåtspapper.
- Grädda 8 – 10 minuter. Låt svalna
2. GRUNDDEG TILL SAFRANSBRÖD
Gör gifflar, sockerhjärtan eller semlor
Ingredienser till en sats deg:
150 gram rumsvarmt smör
5 dl mjölk
2 – 3 kuvert med saffran
½ tsk salt
50 gram jäst för söta degar
125 gram Kesella (10%)
1½ dl vit sirap eller strösocker
1 ägg
19 – 20 dl vetemjöl
Till fyllning:
400 gram mandelmassa
50 gram smör
2 tsk stött kardemumma
Garnering:
smält smör
strösocker
ägg till pensling
flagad sötmandel
florsocker
Gör så här:
- Smula ner jästen i en degblandare
- Häll på kall mjölk och klicka ner det rumsvarma smöret.
- Kör på låg hastighet tills jästen är upplöst.
- Stöt saffranet med salt i en mortel.
- Tillsätt saffran med salt, kesella, sirap eller socker, ägg och det mesta av vetemjölet. Arbeta till en smidig deg minst 10 minuter i maskin.
- Låt degen jäsa till dubbel storlek.
- Till fyllningen blandar du mandelmassan med smör och kardemumma
Utbakning hjärtan
- Dela degen i 4 lika stora dela och kavla ut varje del till en rektangulära plattor.
- Markera lätt med ett pepparkaksmått i form av ett hjärta, 8 cm och lägg lite fyllning i mitten på varje hjärta.
- Täck med deg och stansa ut hjärtan runt fyllningen.
- Ta bort överflödig deg och använd igen till nästa utkavling.
- Lägg hjärtan på plåt med bakplåtspapper, jäs i 30 minuter.
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Grädda de färdigjästa bullarna cirka 6 – 8 minuter.
- När de är färdiggräddade penslas de med smält smör och doppas i strösocker.
Utbakning gifflar
- Dela degen i 6 lika stora delar.
- Kavla varje degbit till en rund kaka.
- Skär dem i 8 trekanter.
- Lägg fyllning på den bredaste delen och rulla ihop till gifflar.
- Lägg på bakplåtspappersklädd plåt med skarven nedåt och låt dem jäsa cirka 30 minuter.
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Pensla gifflarna med uppvispat ägg och dekorera med flagad mandel. Grädda 6 – 8 minuter.
Utbakning semlor
- Gör så stora semlebullar du vill, 40-50 gram blir en fin minisemla.
- Låt dem jäsa till dubbel storlek.
- Grädda i 225 grader.
- Fyll de kalla bullarna med mandelmassefyllning och vispad grädde.
- Pudra rikligt med florsocker över.
Gör gärna alla tre sorterna på en sats med deg, kanske det blir några lussekatter med!
3. SUPERSNABBA PEPPARKAKOR
Serveras med apelsin och lingondip
Ingredienser:
1 förpackning med färdig pepparkaksdeg
1 äggvita
mandelspån
Apelsindip:
250 gram créme fraiche
1 apelsin
1 dl florsocker
Frysta lingon
Gör så här:
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Skär pepparkaksdegen i mycket tunna skivor som du lägger på ett bakplåtspapper.
- Pensla med uppvispad äggvita och strö över mandelspån.
- Grädda i cirka 5 minuter.
- Vispa créme fraichen så den blir fast.
- Rör ner florsocker, pressad apelsinsaft och rivet skal. Vill du ha en fin orange färg kan du färga med lite karamellfärg.
- Strö på frysta lingon.
Dippa eller bred på dina färdiggräddade pepparkakor.
4. Saffransgrottor med hjortronsylt
18 stycken
Ingredienser:
1 paket saffran
½ dl strösocker
100 gram rumsvarmt smör
1½ dl vetemjöl
2 msk potatismjöl
1 tsk vaniljsocker
¾ tsk bakpulver
Fyllning:
Hjortronsylt
Småbrödsformar
Gör så här:
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Strö saffran med lite av sockret i en mortel.
- Rör smör med resten av sockret och saffranssockret poröst, gärna med elvisp.
- Blanda de båda mjölsorterna, vaniljsocker och bakpulver, rör ner det i smörblandningen.
- Arbeta ihop till en deg.
- Rulla degen till 18 kulor och lägg dem i småbrödsformar. Har du en minimuffinsplåt så är den perfekt att använda nu.
- Gör en grop i degkulorna och fyll dem med sylt.
- Grädda 12 – 15 minuter.
- Låt kallna, gärna på galler.