Abigail Tarttelin: ”Männen befrias när kvinnorna blir fria”
Författare

Abigail Tarttelin: ”Männen befrias när kvinnorna blir fria”

Av: Caroline Geijer
Publicerad: 13 januari 2017

Max Walker är lagkapten i skolans fotbollslag, populär bland vännerna och tjejernas drömkille. Det här året fyller han 16 och det bubblar mellan tjejerna och killarna i skolan. Men Max håller sig utanför, går aldrig längre än kyssar och avslutar relationer innan de blir för seriösa. Han har nämligen en hemlighet som ingen någonsin får veta. Han är född intersex, alltså både kille och tjej. Eller varken eller. Den enda utanför familjen som känner till hemligheten är barndomsvännen Hunter. En kväll så tränger sig Hunter in i Max rum. Tyst, och på bara några minuter, går Max och Hunter från att vara barndomsvänner, till att vara offer och förövare.  Övergreppet tvingar Max till ett stormigt ifrågasättande av hela sin identitet… Och samtidigt blir han förälskad. I Sylvie.

Hon som har skrivit Golden Boy heter Abigail Tarttellin och är en cool och mångfacetterad 29-åring från London. Abigail är skådespelerska, författare, älskar kickboxning, har ett band som heter Girlboy – och är inte otippat en smart och utåtriktad feminist. Vi fick en mejlintervju med henne – exklusivt för Golden Boys svenska läsare!

Hej Abigail! Du var 23 år och skådespelare när du skrev din första roman. Varför bytte du karriär?
– Jag bytte egentligen inte karriär – jag hittade bara ett sätt att göra låtsaslekar finansiellt gångbara! Som skådespelare fick jag alltid rollen ”sexig” eller ”offer”. Jag vill inte göra så mot min kropp. Nu jobbar jag bara sporadiskt som skådespelare och bara med intressanta projekt. Men att börja skriva böcker innebar förstås att jag fick låtsas något, alltså ”act”, varje dag, hela tiden.

Du skrev Golden Boy för tre år sen. Din huvudkaraktär Max är intersex, det vill säga född med två kön.
– Ja, på den tiden fanns väldigt lite skrivet om intersex, bara Annabell av Kathleen Winters och Middlesex av Jeffrey Eugenides. Jag ville skapa en karaktär som var lättare att relatera till, en som kunde vara läsaren, eller läsarens förälskelse, barn, vän. Jag ville utforska intersex ihop med en bredare publik.

Vilket är bokens fundamentala budskap, enligt dig?
– I grunden är Golden Boy ett utforskande av de förväntningar och begränsningar som slumpmässigt ålagts oss på grund av vårt biologiska kön. Jag har inte för avsikt att besvara varenda fråga om genus, men jag ville starta en diskussion som inte existerade när jag började skriva boken. När det gäller identitet, så går Golden Boy på vissa sätt stick i stäv med den rådande uppfattningen: jag påstår att identitet kan existera utan koppling till genus – och i viss mån – biologiskt kön.

Hur gjorde du din research? Känner du någon som är intersex, eller lärde känna?
– Jag researchade de medicinska aspekterna av intersex väldigt noga och läste varenda intersex-blogg som fanns. Hur som helst var jag fast besluten att skriva Max röst utifrån ett så könsneutralt perspektiv som det bara gick, så jag baserade honom inte på någon specifik person. Jag ville inte tänka: ”Hur skulle en intersex-person reagera i den här situationen?” Utan: ”Hur skulle en människa reagera om hen kom på det här?”

Båda dina böcker, Flick och Golden Boy, handlar om unga män. Varför inte en ung kvinna som huvudkaraktär?
– En väldig bra fråga. Det är nog för att jag läst så många böcker av gamla, döda män när jag var tonåring att jag inte kunde föreställa mig hur en kvinna kunde låta i text! Jag insåg att jag tyckte det var svårt att skriva kvinnliga narrativ när jag jobbade med Golden Boy. Men det har skett en gradvis utveckling: Flick var en pojke, Golden Boys huvudperson är både pojke och flicka, och min nya bok Dead Girl är berättad genom en flicka. Jag tycker fortfarande att det är fruktansvärt att skriva som mig själv. Jag inbillar mig nog att min röst inte skulle bli respekterad och älskad nog av andra. Kanske är det min nästa utmaning … Att skriva utifrån en kvinna i min egen ålders perspektiv.

Av alla coola karaktärer i din bok – vem älskar du mest? Och vem identifierar du dig själv mest med?
– Max, och Max. Jag tycker också att Sylvie är extraordinär, och jag önskar att jag var så cool som hon. Jag är nog mest lik henne som hon är när hon är ensam och töntig (dorky), haha.

Du är en aktiv och frispråkig feminist. Hur kan samhället som helhet tjäna på jämställdhet? Och om du måste välja en feministisk fråga – vilken är den viktigaste idag, 2017?
– Hela samhället mår bra när varenda människa kan uppnå sin fulla potential. Det är supersvårt att välja en enda feministisk fråga, men att bekämpa ”street harassment” är viktigt för alla världens samhällen, för varje dag påverkar det kvinnors välmående, livsval, lycka och personliga utveckling. Kvinnor måste ha rätt att gå omkring överallt i världen utan att bli verbalt eller fysiskt antastade, utan att bli sexuellt trakasserade, utan att bli kommenterade. För mig är en regering som inte skyddar denna rätt i lagstiftningen inte seriös när det kommer till att representera kvinnor. Om jag får lägga till en sak: De som röstar 2017 bör tänka på att aktivt välja politiker som representerar jämlikhet, respekt för kvinnor och hbtqia-personer – och inte minst gott uppförande och inre stil (grace). Vi behöver fler som Justin Trudeau (Kanadas premiärminister) och Hillary Clinton och färre – inga! – som Donald Trump.

Varför finns ingen framgångsrik frihetsrörelse för män i världen? Kan vi tro att en sådan kommer, eller inte?
– Jag tror att männen befrias i samma stund som kvinnorna befrias. I takt med att kvinnor gör livet bättre för sig själva, kommer idén om vad kön innebär att dödförklaras och pånyttfödas – och när de traditionella könsrollerna försvinner kommer män att få möjlighet att utforska en ny typ av frihet också.

Du har ett band också, Girlboy. Vad betyder musiken för dig?
– Jag älskar att sjunga med min familj, köra karaoke med mina vänner och att skriva sånger också! Jag skulle älska att få släppa ett album en dag. Just nu känns det kul att göra musikvideos och nya spår när vi kan. Våra låtar ”Jennifer Lawrence” och ”Girl’s won’t mind” finns på Itunes och Youtube.

Vad skulle du helst göra en ledig dag?
– Åh, min perfekta dag skulle nog vara att stå-paddla, omgiven av naturen, i en sjö varm nog att simma i. Jag har stå-paddlat i New York, Maine, Miami, Los Angeles och Toronto – jag hyr en SUP-bräda vart än jag reser. Jag älskar att simma i havet också. Jag har simmat i Stockholms skärgård sent i september – det var kallt, men väl värt det!

Vilken del av världen skulle du vilja besöka oftare?
– I stort sett alla delar! Asien, inklusive Kina och Vietnam. Jag har varit i Vietnam och älskade det. Jag skulle också vilja återbesöka the Pacific North West (nordvästra Nordamerika). Jag skulle faktiskt älska att bila runt i Skandinavien … Och i Skottland, också!

En bok som påverkat ditt liv?
– Jag läste Kvinnorummet av Marilyn French precis innan jag skrev Golden Boy och den satte igång mina tankar kring män och kvinnor och vad som förväntas av oss. Allt som hände huvudkaraktären – en av de första kvinnor som gick gå på Harvard på 60-talet – kändes väldigt välbekant för mig.

Vad kommer din nästa bok att handla om?
– Min nästa bok heter Dead Girl och handlar om en elvaårig flicka vars bästa vän försvinner. Hon är fast besluten om att hitta henne och hämnas på den man som förde bort henne. Den kommer att ges ut 2018 här i England.

Till sist: Finns det något sätt att försonas med sina personliga trauman?
– Ja, det tror jag. Människor är så otroligt resursrika. Det är otroligt hur många liv som ryms inom ett enda liv. Men jag tror också att du kan finna frid i att förstå att du är en produkt av den tid du skapades i, att det helt enkelt är ”a part of the deal”, och att du faktiskt vill komma över det och bli den du egentligen ville vara innan samhället fick fatt i dig.

Läs mer om intersex här. 

Fakta

  • Vem:

    Abigail Tarttelin

  • Född:

    1987 in Grimsby, Storbritannien.

  • Bor:

    Dalston, London.

  • Familj:

    “Enormous and silly.”

  • Gör:

    Författare och skådespelare.

  • Böcker:

    Flick (2011).

  • Aktuell:

    Ungdomsromanen Golden Boy (2013).

  • Insta:
Caroline Geijer

Gillade du också tv-serien Skam? Från England kommer en hyllad ungdomsbok, som passar alla med funderingar kring sexualitet, identitet, ja, helt enkelt livet och känslorna. Vill du vårda din inre tonåring, missa inte romanen Golden Boy. Hör här ...

En sida till? Fortsätt läs!