1. Hitta din hastighet
Alla läser i olika hastighet och det är därför helt naturligt att vi även gillar att lyssna i olika hastigheter. Därför finns den utomordentligt smarta lösningen att du kan välja vilken hastighet du vill att boken läses i. Och nej: rösten blir inte smurfig när du lyssnar snabbare. Pauserna mellan orden plockas bort och blir en minst lika bra upplevelse ljudmässigt.
2. Lyssna vid ”rätt” tillfälle
Hur mycket vi än vill det kan vi ju faktiskt inte läsa böcker i alla situationer. Att gå runt på stan med en fysisk bok är kanske inte helt optimalt om man vill undvika kollisioner med främlingar eller lyktstolpar. Passa därför på att lyssna på ljudbok vid sådana tillfällen då du helt enkelt inte kan läsa en fysisk bok, till exempel när du promenerar, cyklar, tränar eller städar. Eller när du vill njuta av en vacker miljö.
3. Börja med en bok du verkligen vill läsa
En annan bra idé är att välja en bok som du verkligen är nyfiken på. Kanske är det en bok som legat och väntat i bokhyllan, men som du bara aldrig kommit till skott med. På så sätt har du förmodligen lite mer tålamod om det känns lite halvtrögt och du kan som sagt passa på att lyssna vid tillfällen då du förmodligen ändå inte skulle ha läst den fysiska boken.
4. Lyssna parallellt som du läser
Många av er läsare har berättat om hur ni parallell-läst ljudböcker och fysiska böcker. Fördelen med detta är att du helt och hållet kan uppslukas av den bok du har på nattygsbordet just nu. Är du på språng och har inte med dig boken? Då finns ljudboken. Är det inte läge att lyssna? Då har du den fysiska utgåvan.
5. Hitta dina uppläsare
Många som lyssnar på ljudböcker hittar snart sina favorituppläsare och det kommer förmodligen även du göra. När du har hittat dina favoriter går det enkelt att söka på dem för att se vilka böcker hen har läst in. På så vis kanske du till och med hittar en bok som du annars inte hade lyssnat på – bara för att du vill njuta av din favorituppläsares ljuva stämma.
6. Prioritera bra ljud
En annan sak som underlättar lyssnandet är att ha bra utrustning, det vill säga bra hörlurar eller högtalare. Det kan vara skönt att ha hörlurar som inte släpper igenom omgivningsljud och som sitter bekvämt på eller i öronen.
7. Pausa
Ett vanligt problem när man lyssnar på ljudböcker är att tankarna vandrar iväg och man inser efter flera minuters lyssnande att man inte minns ett ord av boken. Om koncentrationen brister och fokus flyttas till dina tankar eller något i din omgivning: pausa en liten stund, tillåt dig vandra iväg i tankarna och kör sedan igen.
8. Byt bok
Märker du däremot att tankarna vandrar iväg alldeles för ofta och att du inte är särskilt intresserad av boken – byt bok! Vissa böcker är helt enkelt inte din smak. Det kan vara handlingen som inte är tillräckligt intressant (precis som med vilken bok som helst) eller så kommer du inte riktigt överens med uppläsaren. Då är det bara att söka vidare efter en ny bok – det finns ju en hel del av dem…