Annah, en flitig frilansjournalist som alltid har varit positiv och arbetsam, drabbades av covid-19 under julen 2020. Trots att hon inte hade hälsoproblem tidigare, har hon sedan dess kämpat med en ihållande trötthet och svårighet att återhämta sig ett år senare. Hon tvingas sluta arbeta, och söker desperat efter orken att fortsätta vara en bra mamma, partner och vän. Samtidigt som hon själv lider, har hennes familj också drabbats av en stor sorg.
Jag är inte här, det här händer inte är en personlig berättelse om en kamp mot postcovid, som inkluderar hög feber, utmattning, frustration och förtvivlan, medan läkare landet runt förbryllat skakar på huvudena.
I Välj mig träffar vi Mathilde – en priviligerad kvinna från en lika priviligerad del av Sverige. Hennes liv är ganska väl uträknat; det känns tryggt, passande. Men plötsligt upptäcker hon att hon blivit det allt hon och hennes kretsar avskyr; apatisk, behövande, slö. Mathilde har hamnat i en utmattningsdepression, något hon aldrig trodde skulle hända beständiga människor som henne. Hur ska hennes ständigt beräknande hjärna hjälpa henne nu, när den verkar ha satt hela hennes kropp i viloläge?
F är en 28-årig omsorgsarbetare som spenderar sina nätter på jobbet. Hon är som hon är – hon får mens, bryter ihop, får mens igen, och så fortsätter livet. En natt träffar hon P på en krog på Linnégatan, och det slår gnistor emellan dem från första stund. Han kan laga risotto. De tillbringar nyårsaftonen tillsammans. De dansar, skålar, och ligger. Tiden går och trots många försök att bli gravida med IVF-behandlingar, kommer nedslagen på löpande band. Till slut inser F att det kanske är värt att börja planera sitt liv igen, efter att alla kramper och blödningar tar slut.
Saker jag lärt mig om sorg är Frida Bloms debutroman om ofrivillig barnlöshet, om att kapa bandet och om ungt äktenskaps död.
I Natten följer vi en mors minnen av sin tid med sin tonårsdotter, samtidigt som hon är ute en sen natt och letar efter henne. Dottern har diabetes typ 1, och någonstans finns hon. Stående, väntandes, eller död i ett dike. Natten kommer att hålla i sig tills hon är funnen.
Sara Gordans historia tar itu med allt det som händer en mamma och hennes barn efter småbarnsåren och skilsmässan, om känslor av utmattning och den eviga oron, men framför allt om den nästan outhärdliga kärleken.
På pappret är Ann Heberlein en lycklig kvinna med man, barn, och en superkarriär. I praktiken, däremot, domineras hennes vardag av alternerande perioder av abnorm upprymdhet och bottenlös förtvivlan. Idag kallas det för bipolär sjukdom.
I denna blottande roman får vi följa med in bakom kulisserna – på sjukhusbesöken, timmarna vankandes av och an hemma, och de oupphörliga självmordstankarna.
Denna satiriska roman har beskrivits som en modern Glaskupan. Vår huvudkaraktär är en särskilt gynnad ung millennialkvinna, med idealisk kropp och hög utbildning ett massivt arv att leva länge på. Visst, hon gillar att ta timslånga tupplurar på jobbet, men det är en fis i rymden – tills de sparkar henne för det. Efter att ha talat länge och väl med sin ovanligt kooperativa psykiatriker bestämmer sig vår protagonist för att försöka bota sin osynliga farsot med hjälp av samtidens populäraste godis: sömntabletten. Hon ska sova bort ett helt år.
Ottessa Moshfegh använder sin sylvassa tunga för att beskriva våra märkliga normer i ett samhälle där allt är tillåtet, fast ändå inte.