Ibland läser vi sådant som får oss att knyta nävarna tills knogarna vitnar. Böcker om allt från samhällets syn på våldtäkt, till genetik och kloning. Vi har listat sex böcker som gör dig riktigt förbannad, och om inte, garanterat väcker din lust att prata om den.
1. Haggan av Aase Berg
Thelma och Victor älskar bortom tid och rum. Men när Thelma inser att hon har varit värddjur åt ett utsvultet äktenskap, det vill säga älskarinna, förvandlas hon till Haggan. Hon krossar familjefasaderna och den förljugna idyllen, blottlägger klasskillnader, kulturbranschens narcissism och manlighetens skrävel om frihet och integritet.
Köp boken här.
2. Flickan och skulden av Katarina Wennstam
En helt vanlig tonårstjej går på fest, dagen efter är hennes liv förstört. De har kört upp en krycka i underlivet och på stan kallas hon ”kryckhoran”. En annan kvinna blir utsatt för en gruppvåldtäkt och i rättegångsprotokollet står det: ”Hon hade en kort svart klänning, en orange genomskinlig topp, skor samt behå och trosor”. Den här boken, om samhällets inställning till våldtäkt, kom ut 2002, men är tyvärr fortfarande lika aktuell idag.
Köp boken här.
3. Hustrun av Meg Wolitzer
Joan Castleman sitter på ett flygplan tiotusen meter upp i luften när hon bestämmer sig för att lämna sin man, den uppburne och självgode amerikanske författaren Joe Castleman. Joan har stöttat sin man i både med- och motgångar, följt med honom på resor och uppläsningar. Sina egna författarambitioner lade hon tidigt på hyllan. Nu är hon och Joe på väg till Helsingfors där han ska ta emot ett prestigefullt litteraturpris av finska akademin. Men Joan, som under fyrtio års äktenskap offrat både familjen och sin egen karriär för att leva hans dröm, har tillslut fått nog.
Köp boken här.
4. Inte så farligt av Roxanne Gay
I Inte så farligt har Roxane Gay samlat 30 berättelser om övergrepp, våldtäkt och sexuella trakasserier. Vi lever i en kultur där frågan tycks handla om när, inte om, en kvinna ska utsättas för någon form av sexuellt våld. Och hur är det för män att navigera i våldtäktskulturen? Antingen de är likgiltiga inför den, arbetar för att få slut på den, eller bidrar till den i stort eller smått.
Köp boken här.
5. Den sista flickan av Nadia Murad
”Mest av allt önskar jag att jag är den sista flickan i världen med en berättelse som min.” Fredspristagaren Nadja Murad drömmer som liten om att bli historielärare eller öppna sin egen skönhetssalong. Livet i byn Kocho i norra Irak är lugnt och stilla. I augusti 2014 förändras allt. Nadia, som nyss fyllt 21 och fortfarande går i skolan, kidnappas och säljs som sexslav till Islamiska statens soldater. Sex av hennes bröder, och strax därefter även hennes mamma, mördas brutalt. Under tre månader utsätts hon för upprepande misshandel och våldtäkt innan hon till slut lyckas fly. Den sista flickan är Nadia Murads berättelse om sin tid i fångenskap och om sin livsviktiga kamp mot Islamiska staten.
Köp boken här.
6. Never let me go av Kazuo Ishiguro
Kathy, Tommy och Ruth växer upp på ett isolerat internat på den engelska landsbygden. De fostras till att tro att de är speciella och att deras hälsa är viktig, inte bara för dem själva utan också för samhället. Men varför är de egentligen där? När Kathy i 30-årsåldern tänker tillbaka på sin uppväxt börjar hon minnas saker. Hon minns hur folk som sökte sig utanför internatets grindar inte kom tillbaka och hur människor som kom utifrån verkade vara livrädda för dem. När minnesbilderna fogas samman går sanningen till slut upp för Kathy. Ishiguros roman är en skönlitterär kommentar till en av vår tids estetiska frågor: genetik och kloning.
Köp boken här.