Den historiska spänningsromanen 1793 av Niklas Natt och Dag utsågs 2018 till Årets bok och har lästs och älskats av många. I väntan på hans nästkommande bok i vad som ska bli en trilogi, tipsar vi om 6 liknande böcker att läsa och älska.
Ormen i Essex av Sarah Perry
Ormen i Essex är ingen kriminalroman, men har beskrivits som ”historisk och lite mystisk” och utspelar sig i London 1893.
Cora Seaborne är fortfarande ung men har just blivit änka, och nu förväntar sig omgivningen att hon ska snöra åt korsetten, klä sig i svart och dra sig tillbaka med en knähund i famnen. Men äktenskapet var inte särskilt lyckligt, och rollen som viktoriansk societetsfru passade aldrig den egensinniga och frihetstörstande Cora. Hon bestämmer sig för att lämna storstaden för landsbygden i Essex, tillsammans med sin socialistiskt orienterade väninna Martha och sin mycket speciella son Francis. De hamnar i den lilla staden Colchester, där rykten om ett mystiskt odjur har skapat masshysteri hos lokalbefolkningen.
Bara några få sidor in i Ormen i Essex känner man doften av tång och mylla. Sarah Perry beskriver miljö på ett sätt som gör att man riktigt hör ljudet av gyttja under skosulan eller översköljs av dofter och lukter – mest lukter faktiskt. För Essex luktar inte gott i Sarah Perrys roman.
/Ur en intervju med författaren som kan läsas här.
Svälten av Magnus Västerbro
Magnus Västerbro tilldelades Augustpriset för Årets Svenska fackbok 2018 för Svälten med motiveringen:
”En oavbrutet spännande och engagerande berättelse om svälten under klimatkrisen i Sverige 1867–69. Om hungern som bryter ned människor och samhälle. Än mer handlar det om politik, eller makt utan ansvar. Det handlar om bottenlös inkompetens och cynism och läsaren lever med dess offer, de som svalt ihjäl. Hjälpen som kom var “för litet och för sent”. Någon som ser parallellerna till vår tid?”
Missväxten under åren 1867–69 är en av de värsta naturkatastroferna i Sveriges historia, och dess effekter förstärktes av politiska felbeslut och misstag. Hungersnöden bidrog till stora sociala spänningar och blev startskottet för massemigrationen, främst till Nordamerika. Genom enskilda människors livsöden berättar Svälten en skakande historia om ett avlägset Sverige, men samtidigt ett som var här alldeles nyss.
Läs ett utdrag ur Svälten här.
Vänd ditt timglas av Niklas Rådström
Vänd ditt timglas utspelar sig i ett vintrigt Stockholm på 1790-talet. Romanens huvudperson Johan blir av en händelse vittne till ett av samtidens mest uppmärksammade mord. Spåren efter en av mördarna leder Johan och hans kamrat Mathias över Gamla Stans snöklädda tak, ner i hamnkrogarnas mögelfuktiga dunkel och på slädjakt över Värmdölandet.
Under sin jakt får Johan uppleva fruktansvärda hot och ljusa fantasterier, dödens kyla och nattens drömmande illusionsteater. Men vem är det egentligen Johan jagar? Och vem är det slutligen som blir offer i den gåta vars svar han söker?
Vävarnas barn av Per Anders Fogelström
Vävarnas barn från 1981 är en roman av Per Anders Fogelström som utspelar sig på Barnängens klädesfabrik under åren 1749-1779. Vävarna och deras barn arbetar och bor i de nya klädesfabrikerna på Söder. Deras 1700-tal är ett annat än det vi brukar möta: vackra herdinnor, hovherrar, skalder och konstnärer spelar ingen roll i deras liv. De agas som tjänstehjon och har ingen rätt att sammansluta sig. Deras liv är hårt arbete och sträng vardag men ibland också glädje och ljusa drömmar.
Uppföljarna heter Krigens barn och Vita bergens barn.
Koka björn av Mikael Niemi
Det är sommaren 1852 i byn Kengis i nordligaste Sverige. Prostens andliga väckelse drabbar samer och tornedalingar med oanad kraft. Samtidigt försvinner en vallpiga i de djupa skogarna. Snart drar folket ut i jakten på den slagbjörn som man tror härjar. Men prosten fruktar att det är en långt värre dråpare som går lös. Tillsammans med samepojken Jussi finner prosten spår av den ondska som tränger sig allt närmare prosten och snart hotar att krossa hela väckelsen.
Barnbruden av Anna Laestadius
Det är juni 1774 och det kungliga linjeskeppet Sofia Albertina närmar sig Sveriges kust efter en orolig färd över Östersjön. Ombord finns Hedvig Elisabeth Charlotta, femton år gammal och den yngsta kungliga bruden i Sveriges historia. Där finns också den omsvärmade adelsfröken Sophie von Fersen, som tyst förbannar sin mor som tvingat med henne på resan. Hon vill inte passa upp på en trilskande tysk barnrumpa, i tankarna är hon på bal i prins Fredriks armar. I Stockholm förbereder Gustav III och hans hov ett ståtligt mottagande av den blivande prinsessan. Förväntningarna på henne är höga, hon ska gifta sig med kungens bror Karl och skänka landet den tronarvinge man så länge väntat på. Och långt under slottets vackra paradvåningar vaknar Pottungen den stumma flickan som tar hand om andras skit.