51 år sedan legendariska 1968 – men vad läste man, då?
Boktips

51 år sedan legendariska 1968 – men vad läste man, då?

Kårhusockupationen, mordet på Martin Luther King, bildandet av Grupp 8 – och Sveriges första pizzeria öppnade. 1968 var ett legendariskt år. Här listar vi böckerna "alla" skulle läsa 1968 – och de böcker som berättar om hur det verkligen var, då.

Av: Johanna Stenius
Publicerad: 24 maj 2019

Kårhusockupationen, mordet på Martin Luther King, bildandet av Grupp 8 – och Sveriges första pizzeria öppnade. 1968 var ett legendariskt år. Här listar vi böckerna "alla" skulle läsa 1968 – och de böcker som berättar om hur det verkligen var, då.

 Böckerna man läste då

En illojal europés bekännelser av Jan Myrdal

En illojal europes bekännelser jan myrdal

Den här klassiska boken publicerades första gången 1968, och bygger till viss del på material i två tidigare böcker: Rescontra (1962) och Samtida bekännelser av en europeisk intellektuell (1964). De böckerna hade en helt avgörande betydelse för sextiotalets revolutionära studentrörelse. Alla slukade dem, skakades om, ställde det personliga i relation till världen i ett helt nytt ljus …

Boken finns inte längre att köpa ny, men kan hittas på antikvariat och bibliotek.

Rapport från en skurhink av Maja Ekelöf

rapport från en skurhink maja ekelöf

Maja Ekelöfs enda och numera klassiska verk kom ut 1970 och väckte omedelbart stort uppseende och blev en storsäljare. Hennes manus belönades 1969 med Rabén & Sjögrens romanpris och Karl Vennberg skrev i Aftonbladet att boken gav ”den hittills klaraste och ovedersägligaste bilden av svensk låglönevardag under 60-talet”.

Boken finns här.

Jag och min son av Sara Lidman

Jag och min son sara lidman

Jag och min son publicerades första gången 1961 och är en roman från 1960-talets Johannesburg. Den var en energisk protest mot det vita förtrycket i Sydafrika, men den har ingenting av pamflettens överdrifter. Sara Lidman har mot bakgrunden av denna stora, sjudande afrikanska stad tecknat en handfull människoöden med skarpa konturer.

Boken finns här.

Chans av Birgitta Stenberg

chans birgitta stenberg

Chans, utgiven 1961, handlar om en flicka som suttit på ungdomsvårdsskola. I ett säreget äventyr flyter hon omkring i en tillvaro utan fasta normer – den chans hon får består i förbindelsen med en ung man ur en annan miljö och med annan livsinriktning. Men hon kan inte hålla fast en chans, hon driver vidare som ett frö för de hårda vindarna i den hårda staden.

Boken finns här.

Existentialismen är en humanism av Jean-Paul Sartre

jean-paul sartre Existensialismen är en humanism

I denna skrift från 1946 redogör Jean-Paul Sartre lättfattligt för existentialismens bärande tankegångar och förklarar också sin egen grund i livsåskådningen.

Boken finns inte att köpa ny, men kan hittas på antikvariat.

Indoktrineringen i Sverige av Göran Palm

Göran palm indoktrineringen i sverige

En debattbok som beskrev sig själv som ”till hälften en exempelrik granskning av vår samhällsbevarande indoktrinering, till hälften en socialistisk stridsskrift” och drev genom exempel tesen att svenskarna indoktrinerades i en borgerlig USA-vänlig och konsumtionsfokuserad riktning. Boken hde inflytande på samhällsdebatten under flera år efter att den kom ut, speciellt inom den svenska 68-vänstern.

Boken finns inte att köpa i nyskick men kan hittas på antikvariat.

Legionärerna av Per Olov Enquist

legionärerna PO Enquist

Den 25 januari 1946 utlämnade Sverige 146 baltiska militärinternerade till Sovjet. En lettisk löjtnant stack i sista stund en kniv i sin hals och förblödde på kajen i Trelleborg. Det blev den dramatiska finalen på en vinter fylld av våldsamma protester mot baltutlämningen. Än idag ses utlämningen som en av de största svenska politiska skandalerna i modern tid. I Legionärerna, som kom ut 1968,  gestaltar Per Olov Enquist denna historia, baserad på omfattande efterforskningar.

 

Herr Gustafsson själv av Lars Gustafsson

herr gustafsson själv lars gustafsson sprickorna i muren

Lars Gustafsson skildrar världen, Europa och sitt eget liv. Han gör det med ödmjukhet, förtvivlan och humor. Romanen utspelar sig främst i bokbranschen, i tidningarnas, bokförlagens och de utländska mässornas värld. Den handlar om ord och om talandet. Herr Gustafsson själv publicerade första gången 1971 och är den första delen av fem i serien Sprickorna i murenVarje bok skildrar en personlighet med olika liv men från samma bakgrund. Samtliga utgår nämligen från Lars som är född den 17 maj 1936.

Boken finns här, och en samlingsvolym här.

Ingrepp – modeller av Göran Sonnevi

Ingrepp - modeller göran sonnevi

Dikten Om kriget i Vietnam som ingår i denna samling är en av allra främsta politiska dikterna i Sveriges historia. Dikten blev mycket omtalad när den hade publicerats 1965, väckte en livlig debatt i pressen – och kan faktiskt sägas ha förändrat det svenska samhällsklimatet.  Ingrepp – modeller blev Göran Sonnevis genombrott.

Boken finns inte att köpa som ny men finns på vissa antikvariat.

Trakten jag bor i – Lund

med omnejd – blir en allt vitare

bok, solen kommer och lyser

brännande kall över de vidsträckta sidorna.

De döda är siffror, som vilar, virvlar

som kristaller, i vinden över fälten. Hittills

beräknas två miljoner ha dött i VIETNAM.

/ Ur Om kriget i Vietnam

 

Husfrid av Sonja Åkesson

När Sonja Åkesson slog igenom på 1960-talet innebar det en revolution i den svenska poesin. Aldrig tidigare hade någon skrivit så på en gång tillgängliga och starka dikter. Sonja Åkesson drar in sina läsare i livets allra vardagligaste vanligheter.

 

Böcker som handlar om hur det var då

Ett år på sextiotalet av Olof Lagercrantz

ett år på sextiotalet olof lagercrantz

Olof Lagercrantz tillträdde sin anställning på Dagens Nyheter i januari 1951. Han blev kvar på tidningen till 1975,  från 1960 som en av dess två chefredaktörer. I sin bok fokuserar han på åren 1967-1968 och berättarom det dagliga livet på tidningen. Mycket handlar om ägarfamiljens agerande och om avgörande konflikter och kompromisser. Här finns också porträttliknande minnen av samtida tidningsmän, författare och kritiker: Herbert Tingsten, Gunnar Ekelöf, Erik Lindegren, Hagar Olsson samt hågkomster av dramatiken vid betydelsefulla historiska händelser.

Boken finns här.

Snart är det 1968 av Åsa Moberg

Åsa Moberg snart är det 1968

Nina Broman har brutit med sin familj. Hon bor i en etta i Solna, är engagerad i FNL-grupperna och har precis fått praktikplats på den nystartade modefirman Lao-Tse. Kläderna som ritas av de tre kvinnorna symboliserar allt det som Nina Broman längtar efter: frihet, konst, sex och, mest av allt, en ny tid.  Åsa Mobergs roman Snart är det 1968, som kom ut första gången 1984, tar oss tillbaka till det ikoniska året: dess stämningar och drömmar, dess instängdhet och mörker.  I ljuset av metoo-upproret är det dessutom omöjligt att inte läsa boken som en föregångare till vår tids stora feministiska debatt.

Boken finns här.

 

68 av Henrik Berggren

68 henrik berggren

Historikern och författaren Henrik Berggren utforskar i denna bok det symbolladdade året 1968 – i Sverige och i världen. I åtta essäer och med över 140 bilder berättar han initierat och engagerat om ungdomsrevolt, konst och litteratur, om studentliv, fritid och arbete, religiösa strömningar och om det politiska efterspelet av den svenska ”revolutionen”.

Boken finns här.

1968 av Jan Guillou

1968 jan guillou

1968 är den sjunde delen i romanserien Det stora århundradet. 1968 är ett av 1900-talets mest mytomspunna årtal. Protesterna mot Vietnamkriget i både USA och Västeuropa skapade en vänstervåg som präglade både politiken och kulturen.Unge Eric Letang är färdigutbildad jurist och brinnande aktiv i politiken. Som ung notarie på den beryktade advokatfirman Henning Sjöstrand tvingas han gång på gång ta ställning till hur juridiken kan användas till både gott och ont. Hans första stora mål för honom ut i Europa.

Boken finns här.

Ner med allt? av Johan Svedjedal

Ner med allt? handlar om revolt och litterära drömmar om ett bättre samhälle under decenniet 1965 till 1975. Möt folkhemsrebeller som Sara Lidman och P.O. Enquist, den radikale liberalen Lars Gustafsson, ungdomsupprorets Olof Moberg, ögonblicksrealisten Staffan Seeberg, tidsskildraren Gun-Britt Sundström – och skönlitteraturens muntliga fullföljare som kulturradikalerna i Blå Tåget och proggälsklingarna Hoola Bandoola Band. Det var en tid när många författare faktiskt sökte förändra samhället genom litteraturen, men ibland gick vilse politiskt.

Boken finns här.

Foto: Gösta Glase / Nordiska museet

Tack för hjälpen med listan till: Sara Nyström, Christian Manfred och Ulla Kullenberg.

En sida till? Fortsätt läs!