Varsågoda, ett smakprov ur youtube-stjärnan Therése Lindgrens storsäljande debutbok Ibland mår jag inte så bra. En av fem unga lider av psykisk ohälsa. Therése lät Jenny Jägerfeld, psykolog, bemöta hennes egna och andras vanliga fördomar. Är psykisk ohälsa verkligen en riktig sjukdom, till exempel – vad säger psykologen om det?
Utdrag ur Ibland mår jag inte så bra:
FÖRDOM 1: Den som har ett härligt och framgångsrikt liv kan inte må dåligt.
FAKTA: Supermånga som kommer till mig och andra psykologer verkar utifrån ha allt som man ”ska” ha: en bra relation, ett roligt jobb, en fin lägenhet och så vidare, men det kan räcka med ett problem för att man ska må dåligt. Vi vet så lite om varandras insidor. De flesta av oss vill ju visa upp våra bästa sidor, inte minst på sociala medier. Med ett softat filter så märks inte den smutsiga disken eller det andra som vi vill gömma undan. Att inte visa upp allt för andra är också ett slags skydd, vi blir väldigt sårbara om vi alltid berättar allt.
FÖRDOM 2: Tjejer är mer psykiskt sköra än killar.
FAKTA: Nej, men tjejer är mer utsatta och det ställs högre krav på dem vad gäller social kompetens, utseende eller att de ska ta det största ansvaret för barn och hem. I samhället finns också olika sociala regler kring hur man får visa att man mår dåligt. Det anses mer okej att tjejer visar att de är nedstämda, deprimerade eller att de får ångestanfall. Killars psykiska ohälsa visar sig ofta på ett annat vis. Sjuttio procent av alla som tar sitt liv är män, och män söker sällan hjälp för vare sig psykiska eller fysiska problem. Det är främst män som är hemlösa eller hamnar i missbruk, och nästan all misshandel begås av män (oftast mot andra män). Den typen av psykisk ohälsa visar sig på ett annat sätt, men i grunden kan det handla om samma slags problem.
FÖRDOM 3: Psykisk sjukdom föregås alltid av en traumatisk upplevelse.
FAKTA: Nej, men det finns en större risk att drabbas om man har varit med om något traumatiskt – och inte har bearbetat det. Det kan också handla om att man lever med vardaglig stress under lång tid, till exempel att man lever nära en person som mår dåligt eller att man har en osäker ekonomisk situation. Även om man inte är medveten om det själv så blir man påverkad även av den sortens stress. Vi människor har dessutom olika hög tolerans för stress och starka intryck. Det märks redan när vi är pyttesmå. En del spädbarn reagerar starkt på höga ljud, medan andra inte bryr sig om det alls. En del människor är utrustade från början med ett mer robust psyke, andra är mer sköra.
FÖRDOM 4: Man kan direkt se på någon att den är psykiskt sjuk.
FAKTA: I regel syns det inte. Man kan aldrig med säkerhet säga att någon person är psykiskt sjuk eller inte, särskilt inte om man bara träffar någon en kort stund. Kanske är det bara de allra närmaste som märker det.
FÖRDOM 5: Psykisk ohälsa är ingen riktig sjukdom. Det är bara att rycka upp sig.FAKTA: Psykisk ohälsa är absolut en sjukdom. Men precis som att fysiska sjukdomar kan vara alltifrån förkylningar till cancer, kan psykisk ohälsa vara tusen saker, alltifrån spindelfobi till ångestsjukdomar och psykoser. Har man brutit benet är det ingen som tycker att man ska ”rycka upp sig” och fortsätta gå på det. På samma sätt kan man och ska man inte ”rycka upp sig” om något har gått sönder i själen. Man behöver hjälp för att kunna läka.