5 böcker för dig som har eller känner någon med celiaki
Boktips

5 böcker för dig som har eller känner någon med celiaki

Av: Johanna Stenius
Publicerad: 16 maj 2018

Glutenintolerans är en kronisk sjukdom som innebär att du måste hålla en glutenfri kost resten av livet. Det kan vara ganska svårt att veta vad man kan och inte kan äta och matlagningen blir inte längre lika rolig. Som tur är finns det böcker som kan hjälpa dig.

Gluten. Ett ord som har börjat användas mycket de senaste åren. Många har börjat äta glutenfritt av hälsoskäl och för att det har blivit något av en trend. Men på andra sidan finns personer som inte kan äta gluten. Som inte tål gluten. Som lider av sjukdomen celiaki.

Sjukdomen innebär att glutenprotein orsakar en inflammation som skadar tarmluddet i tunntarmens slemhinna. Tarmluddets jobb är att plocka upp näring från den mat vi får i oss, och om det inte finns något tarmludd kan kroppen alltså inte ta upp näringen. Celiaki är alltså en autoimmun sjukdom och ingen allergi som många verkar tro – glutenallergi är en felaktig benämning.

Glutenfri kost resten av livet

Sjukdomen är kronisk och den enda behandlingen som finns är att hålla en glutenfri kost resten av livet. När man först får diagnosen är det lätt att se det som en dödsdom och man ser förfärat all mat man inte längre kan äta bara susa förbi i rapidfart. Men man lär sig snart att det finns en massa härliga valmöjligheter och recept även för oss med celiaki.

Vi listar här ett gäng kok- och bakböcker, samt en fantastisk faktabok på ämnet som kan vara till stor hjälp.

Doktorns guide till gluten av Jonas Ludvigsson

Omslag på boken Doktorns guide till gluten

Jag önskar innerligt att jag hade fått den här boken när jag fick min diagnos. Jag hade så många frågor och googlade mig trött de första veckorna. Den här faktaboken rätar ut så många frågetecken kring celiaki och glutenfri kost: vad innebär det egentligen att ha diagnosen? Hur ser symptomen ut? Vad kan jag äta? Är glutenfritt verkligen nyttigare?
Den är perfekt både för dig som redan har en diagnos, för dig som bara vill lära dig mer eller kanske för någon i din närhet som behöver bli upplyst.

Boken finns här.

Baka glutenfritt med Ulrika av Ulrika Davidsson

Kokbok Glutenfritt med Ulrika

Många som får diagnosen celiaki eller någon annan glutenrelaterad sjukdom sörjer att bakverken inte längre kommer att vara lika goda, saftiga och mjuka. Men faktum är att det finns många bra recept på goda glutenfria bakverk. I den här boken finns en hel drös av dem – allt från matbröd och pizza till kakor och muffins. Dessutom får du lära dig om olika mjölsorter och får tips och tricks på hur du ska göra för att få din deg att jäsa fint och bli lika fluffig som en vetedeg.

Boken finns här.

Smilla bakar glutenfritt: favoritrecepten och smarta tips av Smilla Luuk

Omslagsbild på kokboken Smilla bakar glutenfritt

För den yngre bagaren (och även den äldre) passar den här boken extra bra. Smilla som har skrivit boken fick sin celiakidiagnos redan som femåring och hennes dröm om att öppna kafé fick henne att börja experimentera med glutenfri bakning. I den här boken har hon samlat sina allra bästa recepten och tips och tricks hon har listat ut på vägen.

Boken finns här.

Laga glutenfritt: pasta, pizza, pajer, piroger & andra klassiker av Susanne Hovenäs och Nilla Gunnarsson

Omslagsbild på kokboken Laga glutenfritt

I den här boken hittar du riktigt matiga glutenfria recept med allt från pajer, pasta- och nudelrätter, burgare och pizzor till rätter som kinesiska dumplings, indiska pakoras och mexikansk taco. En härlig blandning av recept från jordens alla hörn och sådant som vi med glutenproblem normalt sett kanske inte kan äta på till exempel restaurang. I boken finns även dessertrecept.

Boken finns här.

Good food – glutenfritt, gott och mycket grönt med Kristin av Kristin Kaspersson

Omslagsbild på kokboken Good food

Med otroligt vackra bilder och enkla recept är den här kokboken en klippa om du vill hålla en glutenfri och samtidigt mer hälsosam kost. Ugnsbakad kyckling, quinoamuffins, grönkålschips, juicer och mycket grönsaker och rawfood. Ett bra och enkelt sätt att hålla en helt naturligt glutenfri kost.
Dessutom ges i boken en genomgång av vad som egentligen är vad av ekologiskt, kravmärkt och naturligt samt Kristins egna erfarenheter och favoriter.

Boken finns här.

Psst! Den 16 maj är det Internationella celiakidagen. Syftet med dagen är att sprida kunskap om celiaki och överallt i världen arrangeras mässor, seminarier, matlagningskurser och träffar. Förhoppningen är att fler ska känna till sjukdomen och dess symptom och att fler av de cirka 70 miljoner personer i världen som beräknas ha celiaki, ska kunna få en diagnos.

En sida till? Fortsätt läs!