1. Den högsta kasten av Carina Rydberg
Öppet självbiografisk berättelse som utspelar sig till stor del på Stockholms innekrogar. Romanen namnger och recenserar stammisar och författaren underströk noga att varje scen är autentisk – vilket ledde till enormt mycket uppmärksamhet och svallande känslovågor i pressen. En äkta SKANDAL!
Nu är Carina Rydberg aktuell med den självbiografiska boken Vitt slödder, en berättelse om familj, klass, rasism och en katastrof så stor att den förändrar allt.
2. Århundrades kärlekssaga av Märta Tikkanen
Märta Tikkanens personliga uppgörelse med maken Henrik Tikkanen, en sann kulturman i 1970-talets Helsingfors. En av samtiden oerhört utskälld bok som sedermera blivit en modern klassiker. Skriven i diktberättarform.
Köp Århundradets kärlekssaga här.
Lyssna på Århundradets kärlekssaga här.
2. Samtycket av Vanessa Springora
Vanessa Springoras Samtycket skakade den franska kulturvärlden för ett par år sedan. I bokens början är det 1980-tal när V följer med sin mamma på en middag dit några av landets stora litterära stjärnor är bjudna. Där möter hon den belevade G, en berömd författare som intresserar sig för vad hon har att säga. Kort därpå vill han träffa henne igen. V, som är tretton år, älskar att läsa och drömmer om att en gång själv bli författare. G är i femtioårsåldern och har rykte om sig att föredra sex med unga, ”de under sexton” som han har deklarerat i en känd pamflett. När V fyller fjorton inleder de ett förhållande.
Köp Samtycket här.
Lyssna på Samtycket här.
Läs mer: ”Samtycket”– boken som skakat den franska kulturvärlden
3. Fittstim
1990-talets mest omtalade antologi med feministiska texter. Karolina Ramqvists offentliggjorda korrespondens med Ulf Lundell väckte uppmärksamhet, och en hel generation unga kvinnor fick en modern bibel. Redaktörer var Belinda Olsson och Linda Skugge.
Boken kan finnas på bibliotek och i second hand-butiker.
4. Maken av Gun-Britt Sundström
Stockholm, sent 1960-tal. De unga studenterna Martina och Gustav är tillsammans, gör slut, blir tillsammans igen, gör slut… och samtidigt diskuterar de avbrutet, framför allt om det är möjligt att behålla sin frihet och integritet i en relation. Gun-Britt Sundströms ”förhållanderoman”, en bok som innebar hennes genombrott som författare.
Köp Maken här.
Lyssna på Maken här.
Läs mer: Läs ett utdrag ur Gun-Britt Sundströms dagbok från ”Maken”-åren
5. Det andra könet av Simone de Beauvoir
Simone de Beauvoirs sakliga, tankeväckande och roliga uppgörelse med manssamhällets alla myter om kvinnan utkom 1949. Idag har hennes bok om kampen för kvinnlig frigörelse och likaberättigande blivit en efterfrågad klassiker, en ständig inspirationskälla för den moderna feminismen och för alla som reflekterar över frågor om kön och könsskillnader.
6. Myggor och tigrar av Maja Lundgren
Tio år före metoo kom Myggor och tigrar, som gjorde upp med en stor del av Sveriges kulturmän och blev det årets skandalsuccé. Istället för att bli hörd kallades Maja Lundgren för galen i pressen.
7. Det mest förbjudna av Kerstin Thorvall
En snäll och lydig dotter exploderar sent i livet i ett tonårstrots som hon skjutit upp i tjugofem år. Effekten blir våldsam. I en blandning av ångest och triumf kastar sig den vuxna dottern handlöst i famnen på den mest förbjudne. En bok om ångest och besatthet, lycka och förnedring och en ordentlig uppgörelse med den heliga modern. Det mest förbjudna väckte moralpanik under 1970-talet och gjorde Kerstin Thorvall till en av Sveriges mest utskällda, men också mest lästa, författare.
Köp Det mest förbjudna här.
Lyssna Det mest förbjudna här.
8. Spelet av Neil Strauss
Utskälld och omdebatterad är väl det minsta man kan säga om denna supersnackis, där skribenten Neil Strauss skriver om sina erfarenheter som raggningsexpert – där alla gamla sanningar ställdes på ända. ”Hata inte spelaren, hata spelet” var Neils bevingade svar.
9. Flickan och skulden av Katarina Wennstam
Flickan och skulden var en av de mest omdebatterade böckerna under 2003. Katarina Wennstam presenterar ett förkrossande material kring ett antal uppmärksammade gruppvåldtäktsmål. Med lika mycket ursinne som medkänsla berättar hon om de övergrepp som äger rum mitt i vår upplysta vardag. Och ställer viktiga frågor: Det sexuella våldet har alltid funnits. Men har det plötsligt blivit grövre? Har det skett en förändring i inställningen till våldtäkt, hos ungdomar, media, domstolar? Eller är det i själva verket samma urgamla syn på kvinnans – och mannens – rätt som härskar?
Köp Flickan och skulden här.
Lyssna på Flickan och skulden här.
10. Bitterfittan av Maria Sveland
Mycket omtalad roman om 30-åriga Sara som inser att hon blivit just – en bitterfitta. Om kärnfamiljens (eventuella) bojor och de stora svårigheterna med att leva jämställt, speciellt när man fått barn.
Köp Bitterfittan här.
Lyssna på Bitterfittan här.
Läs mer: 10 böcker som blev världsfenomen
12. Rädd att flyga av Erica Jong
Boken där begrepp som ”det knapplösa knullet” myntades. En feministisk bibel som slog ned som en bomb i sin samtid. En modern relationsroman där huvudpersonen Isadora Wing letar efter passion bland den urbana, intellektuella medelklassen i 1970-talets New York.
Köp Rädd att flyga här.
Lyssna på Rädd att flyga här.
13. Under det rosa täcket av Nina Björk
Nina Björks inlägg i den feministiska debatten som haft ett betydande inflytande på det sena 1990-talets feministiska rörelse i Sverige. Boken är bland annat influerad av Judith Butlers syn på kön som en social konstruktion och queerteori.
Köp Under det rosa täcket här.
Lyssna på Under det rosa täcket.
14. Fräls oss ifrån kärleken av Suzanne Brøgger
En svidande uppgörelse med föreställningen om man-kvinna-samhälle. Genom intervjuer, debattinlägg och essäer angriper hon kärnfamiljen och slåss för privatlivets slutgiltiga avskaffande. Vägen dit går via frispråkigheten, vilken snabbt gjorde henne till myt och ikon – och en av Nordens mest älskade författare.
Köp Fräls oss ifrån kärleken här.
15. Not that kind of girl av Lena Dunham
Skaparen av Girls spinner i sin hett debatterade bok vidare på de teman som gjort serien så omåttligt populär. ”Den här boken innehåller berättelser om underbara nätter med vidriga killar och vidriga dagar med underbara vänner, om ambitioner och de två livskriser jag genomgick före tjugo års ålder”, skriver hon själv om boken.
Köp Not that kind of girl här.
16. Egenmäktigt förfarande av Lena Andersson
Vem är egentligen Hugo Rask? Finns han? Finns han inte? Vem är det? ”Det är jag!”, menade Roy Andersson. Det är det inte alls, kontrade författaren. Debatten var högljudd och stundtals argsint kring denna välskrivna roman som dessutom vann Augustpriset.
Köp Egenmäktigt förfarande här.
Lyssna på Egenmäktigt förfarande här.
17. Klubben av Matilda Voss Gustavsson
Matilda Gustavssons reportagebok Klubben lovordades av både läsare och recensenter och är troligen en blivande journalistisk klassiker. För drygt tre år sedan publicerades hennes DN-reportage om de 18 kvinnor som anklagade Jean-Claude Arnault för våldtäkt, hot och trakasserier – och avslöjandet om kulturprofilen blev början på Svenska Akademins djupa kris. I Klubben fortsätter hon att undersöka makten i kulturvärlden och hon skriver om tiden kring publiceringen och det dramatiska efterspelet.
”Ett av de bästa exemplen på litterär journalistik som har utkommit i Sverige”
– MajGull Axelsson, Dagens Nyheter
18. Haggan av Aase Berg
När Aase Bergs Haggan gavs ut 2019 fyllde den kultursidorna. Thelma och Victor älskar bortom tid och rum. Men när Thelma inser att hon har varit värddjur åt ett utsvultet äktenskap, det vill säga älskarinna, förvandlas hon till Haggan. Hon krossar familjefasaderna och den förljugna idyllen, blottlägger klasskillnader, kulturbranschens narcissism och manlighetens skrävel om frihet och integritet.