Victoria Nashs berättelse utspelar sig på 1940-talet i Colorado och är lika sorlig som inspirerande. Hon kämpar hårt på en persikofarm där hon är den enda kvinnan i en familj präglad av destruktiva män. Men allt förändras den dagen hon av en slump möter Wilson Moon. Deras passionerade men förbjudna förhållande förändrar Victorias liv för alltid. När hon blir gravid tvingas hon fly upp i bergen för att skydda sin hemlighet från omvärlden. Trots alla prövningar, förluster och kamp för överlevnad finner Victoria styrka i vildmarken för att fortsätta kämpa och återta det hon har förlorat.
Översättare: Åsa Brolin
Och väggarna förvandlades till världen runtomkring av Johanna Ekström, Sigrid Rausing
Och väggarna förvandlades till världen runtomkring är en tankebok om döden, om att förlösa sorgen och smärtan. En fortsättning på ett avbrutet samtal. Det är en kompilation av texter av anteckningar som Johanna Ekström lämnat efter sig, tillsammans med vännen Sigrid Rausings reflektioner.
Skalbaggens död är Sogand Sasanpours andra roman efter debuten Hennes söner. Detta är en berättelse om kärlek, förlust och minnen som vätska rinner bort. Brulers dotter Angelica är försvunnen och Bruler tror att hon har flytt med sin pojkvän och bor någonstans i staden. På nätterna, när Bruler inte jobbar, söker hon i stadens tunnelbanestationer och parker. X har fortfarande svårt att komma över sin mammas död och skriver meddelanden på allt som kan ta bläck och vägrar att bli tilltalad med sitt riktiga namn. Bruler och X möts i ett samtalsrum där de ska måla en livslinje och skaka om stilleståndet.
Hanna Rajs är poet, och där var du, större än bokstäverna som bildar ditt namn är hennes första roman, som hon också kallar Cristinaboken. Berättaren heter Hanna, och befinner sig ännu i sorg över bortgången av hennes nära vän Cristina. Snart är det tio år sen hon dog. Vad betyder det att förlora någon man växt upp tillsammans med? Denna djupt berörande roman skildrar en vacker vänskapsrelation och utgör ett försök att förstå sorgen som inte upphör.
Carolina Thorell skriver inte prosa, men eftersom hennes poesi beskriver sorgens tillstånd mästerligt känner vi oss nödgade att ta med henne på denna romanlista. I hennes nya lyriska bok I varje grässtrå såg jag en eld sker en växelverkan mellan å ena sidan konkret åskådliggörande av det poeten ser: väder och ting, och å andra sidan en stream of consciousness med vackra abstraktioner som träffar rätt på livet – som både regnet och sorgen är en del av.
Det är först en bit in i boken som vi förstår att Du:et i poesin inte längre är närvarande utan saknad. I varje grässtrå såg jag ett liv är varseblivning och minneskonst när det är som allra skönast.
Sommaren 2020 förlorade Chimamanda Ngozi Adichie sin älskade far. Sorgen överväldigade henne, och komplicerades av att den inträffade mitt under brinnande pandemi – liksom så många andra var hon strandsatt långt ifrån sin familj. I den djupt personliga essän ”Anteckningar om sorg” skriver Adichie om den stora saknaden efter fadern, om sorgens väsen och om att dela upplevelsen av förlust med miljoner andra.
Johanna Ekström skriver känsligt och smärtsamt om att vårda en sjuk mamma, om ensamhet, sorg och kärlek, hopplöshet och ilska, om språkets möjligheter och omöjligheter.
”Jag är fyrtiosex år. Min dotter är snart åtta. Hon är hos sin pappa. Hon sover nu. Jag tänker på min mamma. Hon sover också, ensam i sin lägenhet. Jag träffade henne för några timmar sedan. Hon sa att hon var trött. Vad mer? Det är som en våldshandling att identifiera henne. Hon var ledsen. Hon var skör av sin död.”
Johanna Ekström gick bort i april 2022 efter en tids sjukdom.
Att våga prata om döden och lära sig mer om vad som kommer hända kan göra oss bättre förberedda. Tanken på döden kan vara skrämmande men döden påminner oss också om livets mening och ger perspektiv. Läkaren Jakob Ratz Endler har varit med när många personer gått bort. I den här boken får vi följa med honom in i operationssalar och akutrum och i samtal med anhöriga och patienter. Han skriver om hur man kan förbereda sig och underlätta för sina anhöriga men också om rätten att avstå från behandling. Det här är en handbok som vill öppna upp för samtal.
I romanen Låt oss hoppas på det bästa berättar författaren Carolina Setterwall om hur hon en kväll, likt vilken annan som helst, säger godnatt till sin man Aksel. Morgonen därpå hittar hon honom död i sängen. Hans hjärta har stannat. Carolina lämnas kvar med sonen Ivan och tvingas in i en helt ny tillvaro, samtidigt som hon rannsakar det liv hon har haft. Låt oss hoppas på det bästa är en oerhört gripande uppgörelse med döden, men också med livet: med kärleken och med föräldraskapet.
Läs en intervju med författaren här.
Poeten Tom Malmquist och hans fru Karin väntar sitt första barn, då Karin hastigt insjuknar i leukemi. Barnet tas ut med kejsarsnitt och som i en mardröm springer Tom mellan intensivvårdsavdelningen och Neonatalen på Karolinska sjukhuset; mellan liv och död. När han återvänder hem är det utan Karin, men med ett spädbarn i armarna och en förlamande sorg i bröstet. I varje ögonblick är vi fortfarande vid liv är en rå och vacker skildring av förlust, sorg och föräldraskap.
Kvällen före nyårsafton 2003 sitter författaren Joan Didion och hennes make John Gregory Dunne, vid matbordet i lägenheten i New York. De har precis kommit hem från sjukhuset där deras enda dotter Quintana ligger i koma, svävande mellan liv och död. Hon har drabbats av en vanlig influensa, som senare har utvecklats till en allvarlig lunginflammation och svår blodförgiftning. Samma kväll vid matbordet drabbas plötsligt John av en hjärtinfarkt och dör. En tid senare avlider även Quintana. I Ett år av magiskt tänkande försöker Joan reda ut tiden som följer. En magisk skildring av det största mörker, men också med mycket värme och ljus.
”Livet förändras snabbt.
Livet förändras på ett ögonblick.
Man sätter sig ner för att äta middag och livet som man känner det tar slut.”
I Fallen ur tiden undersöker den israeliske författaren David Grossman sorgens natur och den långa vägen tillbaka efter en svår förlust. Vi får möta ett antal människor som, nästan likt ett medeltida allegoriskt drama berättar om sina öden i ett slags sångspel. I berättelsens början ger sig ”Mannen som går” ut för att leta efter sin döde son. Han får snart sällskap av Hertigen, Barnmorskan och Kvinnan i fisknätet, vilka alla har drabbats av liknande öde. David Grossman har skrivit ett förbluffande potpurri av drama, prosa och poesi.
Författaren Anna Wahlgrens roman Sorgen är en mörk och omskakande berättelse om en man som försöker förstå varför han inte lyckas leva lika bra som andra. Han tillbringar sina sista dagar på Kanarieöarna och ser tillbaka på sitt liv, sitt äktenskap och sitt arbete som lärare. In i det sista söker han meningen med livet, men i bröstet värker sorgen.
När olyckan drabbar författaren Lena Katarina Swanberg uppstår en intensiv längtan efter något litet, konkret och hanterligt. I En trädgård till tröst berättar hon om den lilla trädgården som har varit till stor hjälp i sorgen. I trädgården förvandlas misslyckanden till erfarenheter och sorgen har likt växtligheten, sin egen tideräkning. Lena Katarina Swanberg har förstått att det inte går att skynda ut ur sorgen.
Vi kunde inte ha förklarat den här diktsamlingen bättre än vad Bodil Malmsten själv gör: Det här är hjärtat är en kärleksdikt, en sorgedikt, en dikt när den orimliga förlust som kallas döden drabbar, den drabbar alla, den drabbade mig. Jag skriver inte dikter längre, men den här dikten krävde att jag skrev den.
Den 6 oktober 2011 befann sig Malin Lagerlöfs man, filmregissören Daniel Lind Lagerlöf, på Västkusten för att leta efter miljöer till en filminspelning. Han föll troligtvis i havet från en klippa och drunknade, men ingen vet säkert eftersom kroppen aldrig har återfunnits. Malin lämnades ensam med tre barn varav det yngsta bara var tre månader. Dagbok från ditt försvinnande handlar om vad som händer när någon en helt vanlig morgon säger hejdå, går ut genom dörren och aldrig mer kommer tillbaka. Det är en berättelse om saknad och kärlek. Men allra mest handlar det om överlevnad och om att tvingas uppfinna sig själv på nytt. En berättelse om saknad och kärlek, om överlevnad och om att tvingas uppfinna sig själv på nytt.
Har döden tagit något ifrån dig så ge det tillbaka : Carls bok av Naja Marie Aidt
En kväll i mars 2015 ringer det i telefonen. Poeten Naja Marie Aidt nås av beskedet att hennes son Carl ligger för döden på Rigshospitalet efter en olycka. Han är 25 år. Naja Marie Aidt berättar drabbande om kvällen när Carl dör, om livet med och utan sin son. Hon söker efter ett språk som kan bära döden, i andras skrivande – från Aristoteles och Mallarmé till Joan Didion. Hon skapar en text som bjuder in läsaren till smärtan, och till den kärlek som finns i mitten av sorgen.