1. Aniara av Harry Martinsson
Uppläsare: Ulf Palme
En av de största verkan från en av våra största författare. 8000 människor flyr Jordens radioaktiva strålning och går ombord på rymdskeppet Aniara. De är på väg till Mars, men Aniara slås ur kurs och styr mot den avlägsna stjärnbilden Lyran. I 103 sånger berättas om tjugofyra år av mänskligt rymdliv, om arbete, nöjen, fromhet, ångest och samvetskval, om hopplös längtan till den gröna jorden och de kusliga framtidsperspektiven i en rymd utan slut.
Lyssna på boken här.
2. Dödssynden av Harper Lee
Uppläsare: Kerstin Andersson
Harper Lees debutroman To kill a mockingbird gavs ut 1960 och tilldelades Pulitzerpriset året därpå. Romanen, som tillhör de amerikanska klassikerna, utspelar sig i en småstad i Södern mitt under den stora depressionen. En ung svart man, Tom Robinson, anklagas för våldtäkt på en vit kvinna och samhället vänder honom ryggen. Den åttaåriga Scouts far, försvarsadvokaten Atticus Finch, tar sig an fallet.
3. Utvandrarna av Vilhelm Moberg
Uppläsare: Magnus Roosmann
Utvandrarna från 1949 är den första delen i Vilhelm Mobergs epos om Karl-Oskar och Kristina. En av våra mest lästa klassiker skildrar hur paret tillsammans med Robert och Arvid och de andra i den småländska socken efter många svältår lämnar Fattigsverige för ett drägligare liv i USA. Jan Troell har gjort den kända filmatiseringen av böckerna med Liv Ullan och Max von Sydow i huvudrollerna. Nu finns hela Utvandrarserien i en ny och fin inläsning av Magnus Roosmann!
Lyssna på böckerna här.
4. Vägen till klockrike av Harry Martinsson
Uppläsare: Reine Brynolfsson
Luffaren Bolle vandrar genom ett Sverige som snart ska förändras i grunden genom industrialiseringen. Harry Martinsson skriver om luffarnas värld: de ändlösa grusvägarna genom barrskog, sjöarna som ger svalka åt fötterna, konsten att tigga utan att provocera och de fruktade ridande poliserna. I Vägen till Klockrike återskapar Martinson med mirakulös konkretion en nästintill försvunnen värld, men den diskussionen han för om möjligheterna att leva vid sidan om samhället men nära centrala livsvärden känns lika aktuell idag som 1948 när boken första gången kom ut.
Lyssna på boken här.
5. Kungsgatan av Ivar Lo-Johansson
Uppläsare: Rasmus Luthander
Marta flyttar från landsbygden i Södermanland till Stockholm för att finna sig en ny framtid, men faller snart in i en värld av prostitution. Lantarbetarsonen Adrian flyttar från samma by för att även han söka ett annat liv. Kungsgatan utspelar sig till stor del på Kungsgatan i Stockholm och skildrar stadens förhållande till landet och de sociala baksidor som fanns i 1930-talets stadsliv.
Lyssna på boken här.
Läs också: 8 klassiker du tvingades läsa i skolan
6. Godnatt, jord av Ivar Lo-Johansson
Uppläsare: Erik Ehn
En roman som skildrar statarnas liv på ett gods i Sörmland – vardagsslit och fattigmiljöer, kuvad längtan och okomplicerad glädje. Ur det myllrande kollektivet framträder en rad enskilda människoöden med förunderlig närhet. Omkring dem alla doftar det sörmländska landskapet, lummigt av ekar, prunkande av vallmo. Den var 30–talets första statarroman.
Lyssna på boken här.
7. Mina drömmars stad av Per Anders Fogelström
Uppläsare: Helge Skoog
En sommarkväll 1860 kommer Henning vandrande till staden han drömt om. Det är den stora omvandlingens tid: industrier växer fram och nya möjligheter öppnar sig – till arbete, bröd och lycka. Men för de flesta är Stockholm en mörk och fattig stad, och Henning får slita hårt. Nöden är aldrig långt borta när han tillsammans med Lotten, flickan han gifter sig med, söker skapa en ljus tillvaro.
Så är den första delen i Per-Anders Fogelströms klassiska ”stadserie”, som blivit en självklar del av den svenska litteraturhistorien. Har du inte läst den – gör det nu!
Lyssna på boken här.
8. Emma av Jane Austen
Uppläsare: Agneta Ekmanner
”Jag ska ha en hjältinna som ingen utom jag kommer att tycka särskilt mycket om”, skrev Jane Austen om sin roman Emma, som av många anses vara hennes främsta. Det är på en gång en kärlekshistoria, en komedi om vem som ska få vem och en berättelse full av gåtor. Överklassflickan Emma försöker para ihop sin väninna med byns unge kyrkoherde, som i sin tur blir intresserad av Emma, men det är Emmas betydligt äldre granne och mentor, Mr Knightley, som väcker hennes kärlek. Det har läsaren insett långt innan Emma själv har gjort det, men spänningen hålls vid liv ända till slutet.
Lyssna på boken här.
9. Kvinnor och äppelträd av Moa Martinsson
Uppläsare: Gunilla Nyroos
Kvinnor och äppelträd är Moa Martinsons uppmärksammade debutbok från 1933. Det är berättelsen om kvinnorna Sally och Ellen som växer upp i de fattiga kvarteren i Norrköping. Trots ett liv i misär och elände finner de två kvinnorna en trygghet i varandra. Boken väckte stor uppmärksamhet med sin sexuella frispråkighet och sitt realistiska språk.
Lyssna på boken här.
10. Kejsarn av Portugallien av Selma Lagerlöf
Uppläsare: Stig Torstensson
Dottern Klara Fina Gulleborg är livets ljus för den värmländske torparen Jan i Skrotlycka. När hon ger sig iväg till storstaden och dras till det lättsinniga livet där spränger hans vanmäktiga faderskärlek allt förstånd, och han vandrar in i vansinnets rike: han blir ”Kejsarn av Portugallien”. Selma Lagerlöfs geniala förening av berättarbegåvning och psykologisk insikt når en höjdpunkt i denna roman från 1914. Kejsarn av Portugallien är en av hennes mest lästa böcker – en djupt insiktsfull och fängslande berättelse om den makt som kärleken har i våra liv.
Lyssna på boken här.
Missa inte! 14 svenska klassiker att upptäcka på nytt
11. Röda rummet av August Strindberg
Uppläsare: Per Myrberg
Strindberg var 30 år gammal när han 1879 skrev Röda rummet, den första moderna svenska romanen, som blev en stor framgång. Spirituellt, målande, med ett rikt nyanserat språk svingar författaren satirens gissel över tidens samhälle. Miljöerna växlar snabbt från konstnärskolonin vid Lill-Jans, fattigkvarteren på Stockholms Söder och ett burget köpmanshus i Gamla Stan till ett värdshus i landsorten och en ö i skärgården.
Lyssna på boken här.
Läs mer: Bonjour tristesse! 8 franska romanklassiker att sluka
12. Ulysses av James Joyce
Uppläsare: Reine Brynolfsson
Den 16 juni 1904 är en dag som har gått till litteraturhistorien. Det är den dag då annonsförsäljaren Leopold Bloom äter en smörgås, går planlöst genom Dublin och tänker på sin otrogna hustru. Det är den dag då den unge poeten Stephen Dedalus samtalar, skryter, super och grubblar över sin döda mor. Dagen slutar i en natt där Molly Bloom i en vindlande monolog vakendrömmer om make och älskare. Det är en dag utan sensationer, men ändå en sensationell dag, som skildras i en av tidernas största klassiker.
Lyssna på boken här.