Svensk true crime:
Brottsplats KB: Jakten på de stulna böckerna (illustrerad utgåva) av Lars Korsell, Greger Bergvall, Jan Ottosson
Den 8 december 2004 inträffade en explosion i en lägenhet i centrala Stockholm. I rasmassorna hittades en avliden man, som visade sig vara enhetschef på Kungliga biblioteket och nyligen beryktad boktjuv som hade stulit 62 värdefulla böcker. Nyheten om bibliotekstjuven spreds över hela världen och blev till och med dokumentär och tv-serie. Men vad hände egentligen med stöldgodset? År 2011 inledde två bibliotekarier på KB en spännande jakt efter de stulna böckerna. Sökandet involverade samarbete med FBI, Scotland Yard och ledde dem tillbaka till stormaktstiden.
Denna illustrerade utgåva ger en fascinerande berättelse, både i text och bild, om hur den anonyme bibliotekarien förvandlades till en ökänd boktjuv. Boken innehåller även nytagna bilder av de böcker som återbördats till KB och som utgör en ovärderlig del av Sveriges kulturarv.
Boken Satan från Borlänge är en självbiografisk berättelse av den före detta brottslingen Anders Karlsens, även kallad “Satan”. I boken öppnar han upp om sin tid som torped, gängmentor och knarklangare i den undre världen. Läsaren får ta del av hans resa från ett liv kantat av gränslöshet, droger och våld, till att idag jobba som behandlingsassistent – drogfri sedan sex år tillbaka.
De sexuella övergrepp på ridskoleelever som ägde rum på en hästgård strax utanför Stockholm på 80- och 90-talen har tidigare rönt stor uppmärksamhet i media och skildras nu även i tv-serien Nattryttarna. Händelserna på hästgården är familjens egen berättelse om vad som pågick bakom kulisserna och om den psykiska och fysiska terror som familjen levde med. Anna Bohlin, som har skrivit boken tillsammans med journalisten Ulrika Fåhraeus, var bara 14 år när hon själv föll offer för mannen som lovade att göra henne till stjärnryttare. Det hände aldrig, istället fick de fyra barn tillsammans.
Jonas Bonnier, som tidigare bland annat skrivit om Knutby och Helikopterrånet, kommer med en thriller i vår. I den nya romanen utmanar han myten om spionen Stig Bergling. Personen som gång på gäng gäckade rättvisan, inte minst genom den rymning som 1987 skakade Sverige. Men vem tjänade på Berglings eskapader, och vem offrades för att han skulle gå fri?
Diplomatdottern berättar om den svenska diplomatdottern Karolina Johnsson som i augusti 1994 blir stoppad i tullen i Bangkok. I sin resväska har hon nästan sju kilo heroin. Karolina hävdar att hon är oskyldig men får det strängaste straff en svensk någonsin dömts till för narkotikasmuggling – femtio år på den ökända anstalten Lard Yao i Bangkok. Om hon inte erkänner riskerar hon dödsstraff. Sommaren 2006 blir Karolina villkorligt frigiven efter att ha avtjänat 12 år av sitt fängelsestraff.
I väntan på fängelsedom flyr Ingela Jansson rättvisan i Sverige tillsammans med sin sjuåriga dotter. Tre år senare fängslas hon i det ökända Kality i Etiopien. Hon döms till lagens strängaste straff, 55 år. Livet i fängelset är hårt och Ingela genomlider umbäranden som få kan föreställa sig. Hon upplever misär och förnedring och hon är nära att dö när kroppen försvagas i brist på mat och sjukvård. Men hon hittar också oväntad vänskap och värme bland de prövade etiopiska kvinnorna som delar hennes liv i Kality. Helvetet blir vardag.
Läs mer: Skräck, sjukdom och stark vänskap – Ingela Jansson om sina åtta år i Kalityfängelset
Utländsk true crime:
Den grävande journalisten Ravi Somaiya undersöker Dag Hammarskjölds mystiska död. I september 1961 kraschar ett flygplan i dåvarande Nordrhodesia. På flygplanet satt FN:s dåvarande generalsekreterare Dag Hammarskjöld. Den Nordrhodesiska haverikommissionen kallar kraschen för en olycka, men alla är inte övertygade. FN:s involvering i vad som kommit att kallas Kongokrisen sågs med oblida ögon från flera håll och Hammarskjöld hade tagit stora risker. Europeiska kolonialmakter, lokala politiska krafter och underrättelsetjänster världen över ville se honom misslyckas. Vad hände egentligen natten mellan den 17: och 18:e september 1961?
Översättare: Manne Svensson
Tolv mord, femtio våldtäkter – från mitten av 1970-talet och tio år framåt levde Kalifornien i skräck för Golden State Killer. Han lyckades undkomma rättvisan. Många år senare gjorde Michelle McNamara det till sin livsuppgift att hitta honom. Hennes bok är en stark, mardrömslik skildring direkt från verkligheten – och samtidigt ett självporträtt av en kvinnas besatthet av sökandet efter sanningen.
Säg inget - en sann historia om mord och terror på Nordirland av Patrick Radden Keefe
I december 1972 blir den 38-åriga änkan Jean McConville kidnappad i sitt hem i Belfast av ett maskerat gäng, med hennes barn som vittnen. De tio barnen ser aldrig mamman igen och det ouppklarade mordet på Jean blir ett av de mest omtalade brotten på Nordirland. Det förblir ett öppet sår i den konflikt som brukar kallas ”The Troubles”. Patrick Radden Keefes bok om konflikten på Nordirland utsågs av Time magazine till en av de bästa böckerna från 2019. Han går igenom konfliktens olika aktörer och turer samtidigt som han skriver en detektivgåta som leder rakt in i hjärtat på IRA.
Översättare: Bengt Ohlsson