Vi listar böckerna som definierade 00-talet. Årtiondets stora snackisar som alla läste – håller de än idag?
00-talet, så nyss men ändå så långt borta! 00-talet var årtiondet som gav oss 11 september och tsunamin, Alliansen och Blondinbella, men också Facebook och iPhone, Spotify och Håkan Hellström.
På litteraturfronten var det nu Camilla Läckberg skapade rubriker när hon talade om sig själv som ett ”varumärke”. Den svenska deckarboomen blev ett internationellt fenomen, Stieg Larsson lästes från Bombay till Rio de Janeiro och Lars Kepler toppade löpsedlarna i flera dagar när författarna bakom pseudonymen avslöjades. Jonas Hassen Khemiri och Sara Stridsberg debuterade. Alla läste plötsligt en serie barnböcker om en magisk liten pojke. Och så givetvis mycket, mycket mer. För ja, det är svårt att välja ut 11 böcker som definierar ett helt årtionde – men vi gör ett försök. Varsågoda!
1. Ett öga rött av Jonas Hassen Khemiri
Jonas Hassen Khemiris debutbok Ett öga rött var en sådan bok alla läste – eller iallafall sade att de hade läst. Och alla ville ha den på soffbordet, Lotta Kulhorns orientaliskt slingrande omslag skapade både trend och habegär. Boken hyllades av en enig kritikerkår, blev 2004 års mest sålda pocketbok och gjorde Jonas Hassen Khemiri till en av den svenska litteraturens mest lysande stjärnor.
2. Harry Potter–serien av JK Rowling
Harry Potter-vurmen startade visserligen på 1990-talet, men det var på 2000-talet böckerna utkom på svenska. Och hypen var total! Alla läste Harry Potter (eller så läste man någon av de tusentals artiklar eller krönikor på temat ”varför det nu är okej för vuxna att läsa barnböcker” eller ”så gick JK Rowling från utfattig till världsberömd” som kom i svallvågorna av utgivningen). Det gick inte att missa fenomenet Harry Potter. Den lille trollkarlen och hans vänner på skolan Hogwarths präglade 00-talet, och förändrade även bokbranschen. En ny Harry Potter-bok var en världsomspännande händelse och förenade lyckliga läsare (och bokförlag) över hela jordklotet.
3. Millennium–serien av Stieg Larsson
Det som började med tre tjocka manus, inlämnade på Norstedts av en rätt okänd journalist (som därefter tragiskt dog), utvecklade sig till ett globalt superfenomen – trilogin är till dags datum utgiven i 47 länder och sålda i hisnande 80 miljoner exemplar. Det blev Hollywood-producerade succéfilmer, omdiskuterade uppföljare, arvstvist och uppslitande offentliga bråk, och dessutom en megakult kring huvudkaraktären Lisbeth Salander (som till och med fick en egen H&M-kollektion uppkallad efter sig – och den gamle vänsteraktivisten Stieg Larsson har nog vänt sig ett par gånger i sin grav vid det här laget).
4. Mig äger ingen av Åsa Linderborg
Aftonbladet-redaktören Åsa Lindeborgs självupplevda debutroman om uppväxten med sin ensamstående pappa, härdare vid Metallverken i Västerås. En berättelse om klasstillhörighet, manlighet och utanförskap. Om alkoholens makt och en dotters vånda. Räknas idag till en av de klassiska uppväxtskildringarna. Blev film med Mikael Persbrandt i huvudrollen.
5. Blonde av Joyce Carol Oates
Om du inte läst Joyce Carol Oates ännu – börja med hennes roman Blonde! Det var det många som gjorde i början av 00-talet, läste denna storslagna och inlevelsefulla roman om Marilyn Monroe, där Oates ger röst åt barnet Norma Jean, kvinnan och den undergångsdömda celebriteten. Isande inblickar ges i en filmindustri som både när och förtär sina offer, liksom långt ifrån smickrande bilder av de mäktiga männen i Monroes liv: f d baseballstjärnan Joe DiMaggio, dramatikern Arthur Miller, John F Kennedy och många andra.
6. Snabba Cash av Jens Lapidus
Snabba Cash utkom 2006, och fick personer som vanligtvis inte öppnade en bok att plötsligt sluka varje sida. Jens Lapidus delade Sverige när det gällde uttalet av hans efternamn (Laaapidus eller Lapiiidus) men när det gällde hans bok gick inte åsikterna isär – läsarna älskade hans nya genre Stockholm Noir. Snabba cash var verkligen en helt ny sorts spänningsroman, om ett Sverige få kände till eller ville kännas vid, en skildring av samhällets mörka sida där känslokalla psykopater som saknar spärrar styr. 2010 utkom den lyckade filmatiseringen med Joel Kinnaman och Matias Varela i huvudrollerna.
7. Allt är upplyst av Jonathan Safran Foer
Originell historia som blev en supersnackis – och även här blev omslaget väldigt omtalat. Den 20-årige ukrainaren Alexander Perchov får i uppdrag att vara översättare åt en ung amerikan vid namn Jonathan Safran Foer. Foer anländer till Lvov med ett gulnat fotografi i handen för att söka efter byn Trachimbrod och den kvinna som räddade hans morfar från nazisterna. Parallellt följer Jonathans berättelse om Trachimbrod, en krönika i bästa Singeranda, som tar sin början 1791 då byn blir till och slutar 1941 då nazisterna gör slut på allt och alla. Mot slutet löper dessa två spår samman i en punkt som får avgörande betydelse för dem alla tre.
8. Svinalängorna av Susanna Alakoski
Att en debutant vinner Augustpriset hör inte till vanligheterna, men det var vad som hände 2006 när Susanna Alakoski fick priset för sin då rätt okända roman Svinalängorna. Hennes berättelse om social misär och fattigdom bland finska invandrare i 1960-talets Ystad drabbade både kritiker och läsare, och filmatiserades senare med Noomi Rapace och Ola Rapace i huvudrollerna.
9. Vita tänder av Zadie Smith
Zadie Smith kallades ”Millenniets första sensation i bokvärlden” av The Observer när hennes debutroman Vita tänder utkom 2001. Vita tänder utspelar sig framför allt i norra London. Här möts medlemmar av familjerna Jones, Iqbal och Chalfens, och trots alla olikheter – hudfärg, religion, bakgrund – vävs dessa egenartade människors liv samman och bildar en varken smärtfri eller förutsägbar berättelse. En mäktig och sprakande historia som är oavbrutet underhållande.
10. Isprinsessan av Camilla Läckberg
2003 slutade civilekonomen Camilla Läckberg på sitt jobb som marknadsförare, gick en deckarkurs och skrev debutromanen Isprinsessan. Och resten är så att säga historia! Idag är det svårt att förstå att La Läckberg en gång varit en okänd debutant, men det var långa dagar vid tomma signeringsbord i olika köpcentrum runt om i landet och ett idogt arbete som skapade detta världsomspännande fenomen. Som alltså började med en riktigt spännande deckare i början av 2000-talet.
11. Populärmusik från Vittula av Mikael Niemi
Mikael Niemi fick med romanen Populärmusik från Vittula ett sällan skådat genombrott och boken belönades med Augustpriset samt Tidningen Vi:s litteraturpris.
Matti och hans tystlåtna kompis Niila växer upp i det barnrika kvarter i Pajalas utkant som i folkmun kallas Vittulajänkkä, förkortat Vittula. I översättning blir det Fittmyren, så kallat ”som ett slags rå hyllning till den kvinnliga fruktsamheten”. Det är sexti- och sjuttital, vägarna asfalteras, småjordbruken läggs ned, rockmusiken gör sin entré. De äldre generationerna bjuder dock hårt motstånd mot nymodigheterna, arvet från trettitalets magerår och från laestadianismen sitter djupt rotat. Men Mikael och hans kompisar drömmer om ett annat liv, det som kan anas bortom Tornedalens horisont.