1. ARRAKSBOLLAR
ca 20 bollar
Ingredienser:
1 paket Mariekex, 200 gram
150 gram smör
¾ dl strösocker
2 msk kakao
1 msk arraksextrakt
3 msk vatten
Strössel, valfritt
Gör så här:
- Mixa Mariekexen i en mixer.
- Lägg ner resten av ingredienserna och kör tills det blir en homogen smet.
- Forma bollar och rulla dem i strössel.
- Kyl bollarna innan du äter
2. BELGISKA VÅFFLOR
Cirka 8 enkla våfflor (4 dubbla).
Du behöver:
Ett våffeljärn för belgiska våfflor.
Ingredienser:
3 ägg
40 gram smält smör eller flytande margarin
2 msk strösocker
3 ½ dl vetemjöl
½ tsk bakpulver
2 dl mjölk
1 krm salt
Gör så här:
- Skilj äggulorna från äggvitorna och vispa äggvitorna till hårt skum. Ställ åt sidan.
- Smält smöret eller använd flytande smör eller margarin, låt det svalna om det är varmt.
- Vispa äggulorna med strösockret pösigt.
- Tillsätt det smälta smöret och mjölken
- Blanda bakpulvret och saltet med vetemjölet
- Rör ner det i ägg/smör och mjölksmeten
- Vänd till sist ner de till skum hårt vispade äggvitorna.
- Grädda i varmt våffeljärn.
Servera med valfria tillbehör. Jag använde mig av vispad grädde, exotisk frukt och smält choklad. Men du garnerar med det du vill ha såklart 😊
3. MINIMUFFINS MED PÅSKGODIS
Det här behöver du till cirka 30 minimuffins. (En plåt rymmer oftast 24 stycken formar, men det går bra att grädda flera gånger)
Du behöver:
Minimuffinsformar i glada påskfärger
En plåt för minimuffins om du har det, det går bra utan
Ingredienser:
100 gram smör
2 stycken ägg
2 ½ dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
½ tsk bakpulver
2 krm salt
4 msk kakao
2 dl vetemjöl
Valfritt godis att garnera med eller kanske minipenséer
100 gram smält choklad
Gör så här:
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Smält smöret och låt det svalna.
- Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker pösigt med elvisp.
- Blanda i en annan bunke vetemjöl med bakpulver, salt och kakao.
- Vänd ner det avsvalnade smöret i äggsmeten.
- Sikta ner mjölblandningen.
- Fyll minimuffinsformarna till ¾, det går lättast om du först fyller en spritspåse med smeten.
- Grädda i cirka 10 minuter.
- Låt muffinsen svalna och dekorera sedan med smält choklad, godis och blommor.
4. CROFFLES (croissantvåfflor)
Du behöver:
Upptinade ogräddade croissanter, så många du behöver. Det finns påsar med ogräddade croissanter i de flesta välsorterade livsmedelsaffärer.
1 våffeljärn
Garnityr efter dina egna önskemål.
Vispad grädde eller glass
Sylt eller färska bär, eller frysta bär som jag har på bilden. Blåbär och jordbubbstärningar.
Gör så här:
Grädda de upptinade och ogräddade croissanterna i våffeljärnet. Tryck till lite, det går fort 1 – 2 minuter, så håll koll.
Servera genast!