Vårbaka till påsk med feelgoodförfattaren
Artiklar

Vårbaka till påsk med feelgoodförfattaren

Baka härligt och vårigt med dessa enkla recept, komponerade av författaren och tidigare Hela Sverige bakar- deltagaren Kristina Ahlström

Av: Kristina Ahlström & SelmaStories
Kristina Ahlström & SelmaStories
Publicerad: 04 april 2023

Baka härligt och vårigt med dessa enkla recept, komponerade av författaren och tidigare Hela Sverige bakar- deltagaren Kristina Ahlström

1. ARRAKSBOLLAR

 

Vårbaka till påsk med feelgoodförfattaren

ca 20 bollar

Ingredienser:

1 paket Mariekex, 200 gram

150 gram smör

¾ dl strösocker

2 msk kakao

1 msk arraksextrakt

3 msk vatten

Strössel, valfritt

Gör så här:

  1. Mixa Mariekexen i en mixer.
  2. Lägg ner resten av ingredienserna och kör tills det blir en homogen smet.
  3. Forma bollar och rulla dem i strössel.
  4. Kyl bollarna innan du äter

2. BELGISKA VÅFFLOR

Vårbaka till påsk med feelgoodförfattaren

Cirka 8 enkla våfflor (4 dubbla).

Du behöver:

Ett våffeljärn för belgiska våfflor.

Ingredienser:

3 ägg

40 gram smält smör eller flytande margarin

2 msk strösocker

3 ½ dl vetemjöl

½ tsk bakpulver

2 dl mjölk

1 krm salt

Gör så här:

  1. Skilj äggulorna från äggvitorna och vispa äggvitorna till hårt skum. Ställ åt sidan.
  2. Smält smöret eller använd flytande smör eller margarin, låt det svalna om det är varmt.
  3. Vispa äggulorna med strösockret pösigt.
  4. Tillsätt det smälta smöret och mjölken
  5. Blanda bakpulvret och saltet med vetemjölet
  6. Rör ner det i ägg/smör och mjölksmeten
  7. Vänd till sist ner de till skum hårt vispade äggvitorna.
  8. Grädda i varmt våffeljärn.

Servera med valfria tillbehör. Jag använde mig av vispad grädde, exotisk frukt och smält choklad. Men du garnerar med det du vill ha såklart 😊

3. MINIMUFFINS MED PÅSKGODIS

Vårbaka till påsk med feelgoodförfattaren

Det här behöver du till cirka 30 minimuffins. (En plåt rymmer oftast 24 stycken formar, men det går bra att grädda flera gånger)

Du behöver:

Minimuffinsformar i glada påskfärger

En plåt för minimuffins om du har det, det går bra utan

Ingredienser:

100 gram smör

2 stycken ägg

2 ½ dl strösocker

2 tsk vaniljsocker

½ tsk bakpulver

2 krm salt

4 msk kakao

2 dl vetemjöl

Valfritt godis att garnera med eller kanske minipenséer

100 gram smält choklad

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Smält smöret och låt det svalna.
  3. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker pösigt med elvisp.
  4. Blanda i en annan bunke vetemjöl med bakpulver, salt och kakao.
  5. Vänd ner det avsvalnade smöret i äggsmeten.
  6. Sikta ner mjölblandningen.
  7. Fyll minimuffinsformarna till ¾, det går lättast om du först fyller en spritspåse med smeten.
  8. Grädda i cirka 10 minuter.
  9. Låt muffinsen svalna och dekorera sedan med smält choklad, godis och blommor.

4. CROFFLES (croissantvåfflor)

Vårbaka till påsk med feelgoodförfattaren

Du behöver:

Upptinade ogräddade croissanter, så många du behöver. Det finns påsar med ogräddade croissanter i de flesta välsorterade livsmedelsaffärer.

1 våffeljärn

Garnityr efter dina egna önskemål.

Vispad grädde eller glass

Sylt eller färska bär, eller frysta bär som jag har på bilden. Blåbär och jordbubbstärningar.

Gör så här:

Grädda de upptinade och ogräddade croissanterna i våffeljärnet. Tryck till lite, det går fort 1 – 2 minuter, så håll koll.

Servera genast!

 

Kristina Ahlström & SelmaStories
Kristina Ahlström & SelmaStories

Kristina Ahlström är född 1960 och bosatt i Kalmar sedan 35 år, men är uppvuxen i Märsta och Sigtuna. Efter avslutad utbildning till kock på restaurangskola i Paris under 80-talet har hennes liv varit fullt av matlagning. Arbeten i diverse restaurangkök, på förskola, skola och som storkökslärare på gymnasienivå.
Intresset för bakning ledde Kristina Ahlström hela vägen till Hela Sverige Bakar 2015, hon var kvar i fem program. Där föddes idén att skriva in bakrecept i en skönlitterär berättelse. Debutromanen Hannas Sweet Deli kom ut 2022. Hannas kaffestuga är den andra boken i serien och kommer ut i maj 2023.

Läs mer