Lär dig så och skörda året om med fantastiska tips från Johannes Wätterbäck och Theres Lundén.
”När vi odlar kallt härmar vi naturen. Vi låter frön ligga i kall jord och gro när de behagar. Det mesta av allt vi odlar under en säsong – grönsaker, sommarblommor, tvååriga blommor och perenner – sår vi under vintern eller kallvåren. Fördelarna är många: vi sparar tid men också plats och energi, då vi inte behöver förkultivera plantor inomhus på våren. Kallsådda växter vänjer sig vid utomhusklimatet redan från start och blir kompakta och otroligt livskraftiga. Vi låter även fullvuxna, frosttåliga grödor och blommor stå kvar på sin växtplats på hösten, så att de kan ge skörd när annat dött av kyla.
Att odla kallt förlänger odlingssäsongen så att början och slutet möts någonstans mitt i vintern. I stället för att så och skörda under några få månader, sår och skördar vi året om.”
Lär dig odla tomater året om! Inspiration och tips hur du odlar tomater – från frösådd till att driva upp tomater och hur du skördar på bästa sätt. En bok om att odla på fönsterbräda, balkong, friland och i växthus. Nya spännande tomatsorter varvas med trogna klassiker.
Att odla egna tomater är både roligt och tillfredsställande. Och den som har känt sötman och fylligheten från en hemodlad tomat får svårt att köpa tomater i vanliga mataffären.
Odla året om är en perfekt handbok för dig som vill förlänga odlingssäsongen och fördubbla eller till och med tredubbla skörden. Här får du tips om vilka grönsaker, örter och kryddor som passar för olika årstider och vilka odlingsmetoder som är lämpliga för olika växter. Genom smart planering av sådd, täckning med plast eller annat material, och gödsling kan man skapa en bördig jord som är grundläggande för all odling. Boken innehåller också en lathund för att kombinera grödor på bästa sätt och ger väderfakta för alla delar av landet. Med rätt val av växter och tekniker kan man skörda färska grönsaker året om, även om man inte är en mästerodlare.
Att odla och skörda egna grödor är en upplevelse utöver det vanliga, och det är svårt att slå den solvarma smaken av egenodlade grönsaker och frukter. En köksträdgård kan vara stor eller liten, och det spelar ingen roll om du bor i en lägenhet eller har tillgång till en trädgård. Denna rika handbok har konkreta råd om hur du skapar din egen köksträdgård, oavsett hur mycket utrymme du har. Dessutom är den fylld av inspiration med vackra bilder och personliga reflektioner från Sanna Töringes 25-åriga trädgårdsarbete.
Skörda, Lagra, Laga är en kombination av en trädgårdsbok med råd om odling och en kokbok med underbara recept. Boken ger svar på de frågor man kan ställa sig när man står inför ett fyllt grönsaksland och undrar hur man på bästa sätt tar hand om skörden. Boken tar upp frågor som när det är dags att skörda, gräva upp och klippa av grönsakerna, och vad man ska göra med allt som man har odlat fram.
Folkkäre trädgårsbloggaren Sara Bäckmo samlar i denna bok de vanligaste frågorna om odling och ger expertsvar. Med det ökande intresset för odling i Sverige har hon märkt att hennes inkorg har fyllts med frågor från hennes följare. Boken innehåller svar på vanliga frågor om odling, såsom varför gurkorna inte växer, om man kan ge tomaterna för mycket näring och hur sent man kan plantera vitlök. Genom boken får du hjälp att hantera utmaningar som att hantera mördarsniglar och mjöldagg eller hur du lyckas med odlingen av solmogna tomater.
BONUS: Vi kunde inte rå för att lägga till denna underbara bok om blomsterodling. Gör din trädgård extra vacker med inspiration och kunskap från Hannah Wendelbos bästa tips till blomsterodlingen. Denna handbok är ett perfekt stöd för dig att få till trädgården så att den strålar av vackra sommarblommor som du senare kan göra otroligt fina buketter och arrangemang med. Det är lättare än du tror att skapa en magisk oas som lockar bin, fjärilar och andra pollinerare till din trädgård.