Lär dig så och skörda året runt med fantastiska tips från Johannes Wätterbäck och Theres Lundén.
”När vi odlar kallt härmar vi naturen. Vi låter frön ligga i kall jord och gro när de behagar. Det mesta av allt vi odlar under en säsong – grönsaker, sommarblommor, tvååriga blommor och perenner – sår vi under vintern eller kallvåren. Fördelarna är många: vi sparar tid men också plats och energi, då vi inte behöver förkultivera plantor inomhus på våren. Kallsådda växter vänjer sig vid utomhusklimatet redan från start och blir kompakta och otroligt livskraftiga. Vi låter även fullvuxna, frosttåliga grödor och blommor stå kvar på sin växtplats på hösten, så att de kan ge skörd när annat dött av kyla.
Att odla kallt förlänger odlingssäsongen så att början och slutet möts någonstans mitt i vintern. I stället för att så och skörda under några få månader, sår och skördar vi året om.”
Hämta inspiration och kunskap från Hannah Wendelbos bästa tips för blomsterodlingen. Handboken är ett perfekt stöd för dig att få till trädgården så att den strålar av vackra sommarblommor som du senare kan göra otroligt fina buketter och arrangemang med. Det är lättare än du tror att skapa en magisk oas som lockar bin, fjärilar och andra pollinerare till din trädgård.
Året i en liten trädgård är för dig som drömmer om att skapa din egen lilla men fantastiska trädgård. Erik Dahlins och Patrick Oscarssons har skapat sig en prunkande oas som från en karg jordplätt i en parhusträdgård i Halmstad. Grönskan är i förändring från säsong till säsong, år till år. Här trängs dahliorna med kronärtskockor och allium, mellan vallmo och klint på ängen kikar vaktlarna fram. Under våren drivs plantor upp i trädgårdens växthus för att fylla rabatterna med blomsterprakt. Till sommaren njuter Erik och Patrick av lugnet och livet och samlar vännerna för att äta och umgås.
I Karl Fredrik Gustafssons bok delar han med sig av sin rika kunskap om blommor och trädgårdar. Här får du handfasta tips och tricks kring allt som har med trädgårdsarbete och blomsterarrangemang att göra. Dessutom delar Gustafsson med sig blomsterhemligheter, som hur det gick till när han levererade luktärter till Hennes Majestät Drottning Silvia. Detta är en personlig berättelse om kärleken till blommor och allt växande.
Den stora boken om att odla egna snittblommor i trädgården. Här får du över 300 vackra bilder på en mängd olika blommor och växter, från perenner till träd till luktärter. Inbunden med klot, läsband, färgat snitt och högsta tänkbara tryckkvalitet. En presentbok att njuta och lära av i alla årstider.
Blommor örter och blad! Här har du allt från odlingstips till goda recept med en mängd olika grönsaker. Agnes och Mauritz Larsson Stormgaard har odlat grönsaker i sju år på sin gård i Grödinge, men var stjärnkockar på flera av Stockholms bästa restauranger. Att odla eget ger en förståelse för hur grönsakerna fungerar och vilken sorts tillagning som passar för att verkligen ta fram det bästa i varje sort. Du får massvis med tips och inspiration för plantering av frön och hur du tar hand om skörden under odlingssäsongen, och även vad som passar bra i maten.
I dahliakakännaren Ulrika Grönlunds grönskande bok Dahlia : 222 sorter, odling, skötsel och inspiration får du veta allt du behöver för att lyckas med dahlior. Du får också förslag på dahliasorter och växter som är vackra att plantera tillsammans samt de bästa tipsen för dahlian som snittblomma. Boken innehåller bilder på dahlior i sin växtmiljö varvade med närbilder på över tvåhundra sorter med information om höjd, blomstorlek och grupp.