Familjedramat Livet innan du dör är Lina Nordqvists andra roman efter debuten Dit du går, följer jag – utsedd till Årets Bok 2022 av Bonniers Bokklubb. I Livet innan du dör för ödet samman fyra grannar under en kväll i juli. På ytan i den lilla villaidyllen i Uppsala är allt som vanligt , men under tidens gång eskalerar allt till den grad att en av grannarna mister livet. Boken lyfter bland annat våld i nära relationer, format utifrån Nordqvists egna rädsla om att misslyckas med att skydda människor som står henne allra närmast.
Läs också: Hon vinner Årets bok 2022: ”skrivandet har blivit mitt skulpterande”
Natten är utan tvekan en av årets starkaste romaner. Handlingen centreras kring en gripande mor-och dotterrelation, skriven ur mammans perspektiv. Hon oroar sig för dotterns diabetes, och för vad som händer när dottern försvinner på sina nattliga äventyr. En roman om att våga släppa, om avstånd, närhet, revolution och risker.
Läs mer: Sara Gordan i samtal om Natten: ”Tonåren är en kris även för föräldern”
Det går inte att inte nämna Städerskan som en av 2022s bästa böcker – då Nita Prose lyckats kvala in på både den brittiska, kanadensiska och amerikanska bästsäljarlistan.
Städerskan är en deckargåta som utspelar sig på det glamorösa Regency Grand Hotel. Molly gör sin plikt med passion och bravur, när hon sanerar rum efter rum på hotellet. Allt går fint, till det att hon intar affärsmannen Charles Blacks svit, där han ligger död. Molly vill vara ärlig när polisen intresserar sig alltmer för henne. Hon dras in i tvivelaktiga affärer, knarkhandel och mord, där människor utnyttjar henne för hennes godtrogenhet.
Passa på att läsa boken innan den filmatiseras!
Översättare: Manne Svensson
Kristen Thorups roman om krigstiden ger en annan bild av Tyskland än vad som tidigare presenterats. I en virvelvind av kärlek och vanvett under krigets värsta år möts vi av danskan Harriet som flyr till München med hennes småbarn. Hennes man var stridspilot för Nazityskland och dödades i strid. Kulisserna börjar rämna när nazisterna fastnar vid Stalingrad och samtidigt har Harriet fått bo hos sin mans officerkollega och hans hustru där Harriet möts av en tid av förskräckelse och omprövning.
Elle Bishop, en trebarnsmor och lyckligt gift kvinna vaknar upp en sommarmorgon i familjens sommarhus i Cape Cod och erinrar sig ett passionerat möte med sin barndomsvän Jonas kvällen innan. Romanen utforskar hennes livsavgörande beslut då hon måste välja mellan den trygga tillvaro hon skapat med sin make Peter och det liv hon föreställde sig att hon skulle leva med Jonas, om det inte var för en tragisk händelse som förändrade deras liv. Boken utforskar ett liv fyllt av trasiga relationer, övergrepp, frånvarande vuxna och mörka hemligheter.
En lyckligare tid är en debutroman av ett litterärt stjärnskott som har fått mycket beröm från kritiker. Trots många prövningar har det gifta paret Marilyn och David Sorenson varit oskiljaktiga sedan sin förälskelse på 1970-talet. Deras kärlek till varandra är så pass stark att deras barn känner sig utanför. Året är 2016 och deras barn är nu vuxna, som konstant brottas av olika utmaningar i deras förhållanden i jakt på det perfekta förhållandet som deras föräldrar har.
”Det är förtvivlat vackert, och en väldigt stark debut.” – GP
En vemodig och skimrande berättelse om en mamma och en dotter, med ett avstånd mellan dom lika långt som mellan Gällivare och Stockholm. En mamma som har något hon måste säga till sin dotter, något som inte kan vänta.
Det börjar med oss är en riktig blandvändare om kärlek, svek och förlåtelse, som ger en stark känsla av drama och passion. En ung kvinna, Fallon, börjar ett förhållande med en berömd musiker som heter Ben. Fallon och Ben har en stark kemi och deras relation växer snabbt, men deras förhållande ställs på prov när Ben måste åka på turné och Fallon får veta sanningen om hans förflutna.
I Anders de la Mottes prisbelönte första del av spänningsserien Askerserien utforskas det annorlunda och avvikande. Kriminalinspektören Leonore Asker efter en förödmjukelse från ledningen tvingas bli chef över Avdelningen för förlorade själar, en enhet för udda utredningsärenden. Trots detta dras hon in i ett av de egendomliga fallen där någon placerar ut små olycksbådande figurer i ett modelljärnvägslandskap och en av dem visar sig föreställa en kidnappad kvinna. Fallets kopplingar till det gömda och förfallna får henne att samarbeta med Martin Hill, en lektor i arkitektur med ett intresse för urban exploration, och tillsammans misstänker de att bortom det till synes banala lurar en ovanlig sorts ondska.
Kalifornien 1960. Den aspirerande kemisten Elizabeth Zott kämpar för att få in en fot på det mansdominerade forskningsinstitutet. Trots sexuella övergrepp, stulen forskning och kicken från jobbet i kemilabbet, lyckas Elizabeth bli en stjärna i ett av Amerikas populäraste matprogram. Där revolutionerar hon tv-rutan genom att slinka in sin kemiexpertis i recepten.
Lektioner i kemi är Bonnie Garmus debutroman. Ett år senare är den översatt till 34 språk, har toppat en rad bästsäljarlistor och ska bli film. Boken är en viktig berättelse om kvinnlig frigörelse och rätten att få vara sig själv, trots samhällets regler.
Översättare: Sofia Nordin Fischer
En mystisk, färgad men samtidigt konkret berättelse om kärleken och sorgen. Om att söka ett hem i en främmande värld.
När jag vaknade i rummet i dunklet och tystnaden satt pojken på sängkanten. Ögonen var större och sorgsnare, märkta av vad de sett, och han var både bestruken av någonting åldrat och skrämmande och annorlunda än jag mindes honom, och precis samma nittonåriga pojke som då han försvann.
Hon bor utanför Paris med mannen och deras flicka. En morgon, i ett hotellrum som hennes vän bokat, sitter pojken som dog när han var nitton år där. Vännen har bett om en ofattbar tjänst. Under vandringen hem har hon pojken med sig, liksom allt som hon lämnat i Sverige.
Svenska Deckarakademins pris för bästa debutroman 2022 samt nominerad till Årets bok samma år.
Tre vänner som brukar fjällvandra tar på årets tripp till Sarek med en fjärde part – Anna och Henrik har svårt att säga nej när Milena vill introducera sin nya kille. Jacob är trevlig, men Anna får en känsla att hon har sett honom förut. Vandringen utvecklas snart till en mardröm – att ta med Jacob visar sig vara ett ödesdigert beslut som sätter vännernas liv på sin spets.
I Flicka 1983 försöker Linn Ullman minnas hur det gick till när hon som 16-åring åkte ensam till Paris under början av 80-talet. Där hamnar hon i den trettio år äldre fotografen A:s kokainstinna grepp. Hon är i en utforskande fas, ung, oförstörd – utan bagage och försvar. Han håller hov i modellvärlden och vet precis vilka medel han ska ta till för att få henne i säng – något han gör på autopilot och säkert har glömt så här 50 år senare, men som för henne väcker starka känslor av skam och skuld, blandat med åtrå och begär. Makten och perspektiven skiftar samtidigt som pulsen höjs och sänks under tiden man läser – ett sant mästerverk i fransk kontext, helt enkelt!
Översättare: Lars Andersson
Årets stora applåd ger vi till Annie Ernaux, vinnare av Nobelpriset i litteratur. Hennes roman Åren – utgiven på svenska för första gången 2022 – är hennes självbiografi. Trots genren är jaget utbytt mot ett vi, vilket skapar kollektiva minnen hos läsaren. I åren skildras Frankrike mellan 1941–2006 ur ett kvinnligt och folkligt perspektiv, där allt är en del av ett större flöde. Jämförd med Marcel Prousts romansvit, är Åren ett måste för den litteraturintresserade.
Översättare: Maria Björkman
Läs mer: Det här är Annie Ernaux, 2022 års nobelpristagare i litteratur
En återkommande favorit bland SelmaStories-redaktionen. Denna fascinerande roman skildrar livet och kärleken mellan de mytiska hjältarna Akilles och Patroklos. Romanen, som fokuserar på deras relation under Trojakriget, har tagit TikTok med storm och fortsätter att läsas över hela världen. Akilles, en kraftfull och oövervinnlig krigare, kämpar med sin plats i världen och sina känslor för Patroklos. Skriven med en poetisk och lyrisk stil ger boken en stark känsla av mytologi och krigets brutala verklighet. Men det är också en berättelse om passion och hur deras kärlek påverkar deras kamp och öde.
Översättare: Marianne Tufvesson
Knausgårds fristående uppföljare till Morgonstjärnan – Vargarna från evighetens skog – är en apokalyptisk berättelse som tar avstamp i Tjernobylkatastrofen, Challengerolyckan och Palmemordet. Året är 1986 och den unge Syvert Løyning är nymuckad, arbetslös och tar tillflykt till familjehemmet. Efter en dröm om hans bortgångne far går det upp för Syvert att hans pappa har kopplingar till Sovjetunionen. Bokens andra del utspelar sig i 2000-talets Ryssland, oavsiktligt aktuellt!
Översättare: Staffan Söderblom
Den finlandssvenska författaren och humanekologen Maria Turtschaninoff är en prisbelönad förnyare av fantasygenren, jämförd med Margaret Atwood. 2022 släpptes hennes bok Arvejord – en förtrollande berättelse om några människoöden i en by i Österbotten. Invånarna där prövas av naturens krafter om och om igen, och för varje prövning skiftar deras relation till platsen. Frågan är om skogen är en plats som går att tämja, eller om skogen tämjer människorna? Vart slutar trädens rötter, hur djupt går de, och vart kommer vi egentligen ifrån? En välarbetad hyllning till naturen och alla dess väsen, för den som vill känna lite mark under fötterna!
Tina Harnesk debutroman Folk som sår i snö har redan sålts till 13 länder. Romanen grundar sig i Harnesk släkthistoria och ger en röst åt det nordsamiska folket. Genom lyrik och sarkasm kastar hon ljus på två generationer som bär på samma smärta, men hanterar den på olika sätt. En äldre generation, tvingade att flytta söderut redan som barn, och deras barnbarn som klippt banden till det samiska. En roman om att skämmas och blunda för sina rötter, lika mycket som det är en humoristisk och stundtals absurd återerövring av historien. Skratt och gråt garanteras.