En julklapp till litteraturälskaren i ditt liv. Hösten 1765 tillbringar filosofen Jean-Jacques Rousseau 45 dygn på Île Saint-Pierre, en ö i republiken Bern. Med verk som Julie eller Den nya Héloïse, Om samhällsfördraget och Émile har han snabbt blivit en av Europas mest omtalade personer. Men hans upplysta resonemang om religion väcker anstöt och Rousseau jagas. På ön kämpar han med oförsonliga drömmar och handlingar från det förflutna som gör sig påminda.
Läs mer: Steve Sem-Sandberg- författaren som kan lyfta Akademien
Oavsett om mottagaren är en inbiten poesinörd eller en nyfiken novis är Kristina Lugns postumt utgivna diktsamling Inte alls dåligt en fin julklapp. Diktsamlingen har i samarbete med förläggaren Lina Rydén Reynols vuxit fram ur en stor och osorterad mängd efterlämnade skisser, utkast och avslutade dikter.
En given julklapp till musikälskaren! I Bob Dylans första bok sedan självbiografin från 2004 delar han med sig av 60 essäer. Han går igenom sina favoritlåtar, från Elvis Presleys ”Viva Las Vegas” till Elvis Costellos ”Pump It Up”. Han analyserar, han filosoferar, han placerar låtarna i ett historiskt sammanhang och gör dem samtidigt levande igen. Men framför allt ger han läsaren en unik inblick i hur en genial låtskrivare tänker om text och musik.
Översättare: Sven Lindström
Läs mer: Patti Smith, Avicii och McCartney – här är 12 fängslande musikbiografier
En heltäckande biografi som borrar djupt i Andy Warhols liv och person och beskriver hur han kom att revolutionera populärkulturen. Med hjälp av efterforskningar i arkiv och intervjuer med hundratals vänner, älskare och fiender följer Blake Gopnik konstnärens väg genom livet. Vi får läsa om Warhols barndom som son till fattiga östeuropeiska invandrare på 1930-talet, hans tidiga framgångar som kommersiell illustratör, genombrottet som konstnär och tiden som societetens porträttör och kulturkändis på 70- och 80-talet. Långsamt växer en paradoxal bild av konstnären fram: ytlig men sofistikerad, glamourös men privat, orädd men blyg.
Översättare: Peter Samuelsson
I Karin Bojs uppföljare till Min europeiska familj och Svenskarna och deras fäder gräver hon i äldre påståenden om folkvandringar och könsroller. Ny DNA-forskning visar nämligen att vandringsmönstren har skilt sig åt för Europas fäder och mödrar. Resan går från regnskogens schimpanser till Nordens sköldmör. Via bland annat neandertal-sex, de första hundarna, den första metallen, de första tama hästarna och ett 5000 år gammalt incestfall på Irland.
Anna-Karin Palm har skrivit förordet till den här novellsamlingen full av stämningsfulla julberättelser. Selma Lagerlöf hämtar inspiration från sin egen barndoms jular på Mårbacka, folklorens sägner och bibliska berättelser. Bland novellerna finns bland annat En underlig julgäst, Tomten på Töreby, Julklappsboken och Luciadagens legend.
Kikki Danielsson blickar tillbaka på sin över 50 år långa karriär och delar naket och öppenhjärtigt med sig av sitt okända liv, både det mänskligt trasiga som har gjort mest ont, och alla de märkliga upplevelser hon har haft i vardagen och på scenen. Sulo Karlsson tecknar ett porträtt av en av våra mest älskade artister och berättar en historia om en människas ändlösa strävan efter att våga och kunna älska sig själv.
En inspirerande bok om att känna hopp och lugn i en alltmer osäker värld. Michelle Obama delar med sig av berättelser från sitt eget liv och erfarenheter som First Lady, mor, dotter, vän och maka. Hon tar upp frågor om hur man bygger ärliga och långvariga relationer, hur vi kan hantera självtvivel och hjälplöshet och vilka verktyg som finns att ta till när allt blir för mycket. Men sin karaktäristiska humor, öppenhet och medkänsla utforskar hon frågor kring etnicitet, kön och vikten av att synas, och uppmuntrar läsaren att överkomma rädsla, finna styrka i gemenskap och leva djärvt.
Översättare: Manne Svensson