Kalle Norwald: ”Vad är det att vara kär?”
Författare

Kalle Norwald: ”Vad är det att vara kär?”

En fråga från en mellanstadieelev fick bokaktuelle sexologen och psykoterapeuten Kalle Norwald att fundera. Vad är kärlek egentligen? Och hur vet man att man är kär? I en krönika för SelmaStories försöker han svara på frågan och reflekterar över vad mer som behövs för att få en relation att fungera.

Av: Kalle Norwald
Fotograf: Peter Knutson
Publicerad: 03 oktober 2022

En fråga från en mellanstadieelev fick bokaktuelle sexologen och psykoterapeuten Kalle Norwald att fundera. Vad är kärlek egentligen? Och hur vet man att man är kär? I en krönika för SelmaStories försöker han svara på frågan och reflekterar över vad mer som behövs för att få en relation att fungera.

”Vad är det att vara kär?”

Denna fråga fick jag för ett tag sedan efter att ha haft en timmes sexualupplysning med ett större gäng niondeklassare på en grundskola i Mellansverige. Under timmen hade vi pratat om puberteten, vad samtycke är och vid vilken genomsnittsålder människor gör sin sexuella debut. Intima och spännande ämnen på många vis. Ändå kunde jag inte låta bli att bli aningens ställd av just den här elevens fråga, och jag fick lite svårt att finna mina ord.

Kärlek och sexualitet har varit teman för mina akademiska studier och mitt arbete i väldigt många år. Borde jag inte ha ett sedan länge inövat svar på en till synes så pass basal fråga? Jag har träffat säkerligen tusentals personer som har haft frågor om sina relationer, sättet de har eller vill ha sex på och längtan efter någon att hålla i handen. Men trots alla år, möten och högskolepoäng så är just definitionen av begreppet kärlek lite av ett mysterium även för mig.

“Relationer och känslorna de ger oss är för många meningen med livet.”

Många gånger när jag stöter på ett begrepp eller ord som jag inte hört innan eller vill ha en vidare beskrivning av så brukar jag antingen googla eller titta i Nationalencyklopedin. När jag tittar på beskrivningen av kärlek i just Nationalencyklopedin så blir i alla fall inte jag mycket klokare. Det kända uppslagsverket skriver att ”kärlek beskrivs av de flesta människor som en varm och intensiv känsla av ömhet, omtänksamhet och känslomässig närhet som kan, men inte behöver, vara förknippad med sexuell åtrå.”

Så inte ens en av världens mest kända tillförlitliga källor kan ge oss ett konkret och tydligt svar på vad kärlek är, utan lämnar oss med en allmän och generaliserande formulering. Trots dessa något luddiga definitioner är kärlek ändå något vi önskar och söker. Relationer och känslorna de ger oss är för många meningen med livet. Trots att kärleken i sig kan göra så att våra hjärtan går i tusen bitar när den inte är besvarad eller tar slut, så är det något vi önskar ha.

“En vanlig missuppfattning är att kärleken övervinner allt, men det är en naiv inställning till relationer.”

Beatles sjunger: ”All you need is love”, men oavsett vad du tycker om det brittiska bandet så ska du veta att de har fel. Kärlek är inte allt vi behöver i en relation. Ett förhållande klarar sig inte blott på de ljuva och varma känslorna till varandra. Du och ni behöver färdigheterna för att upprätthålla era känslor till varandra. En vanlig missuppfattning är att kärleken övervinner allt, men det är en naiv inställning till relationer. En romantisk inställning absolut, men fortfarande naiv. Jag skulle vilja framhäva ytterligare tre viktiga färdigheter jag ser återkommer på ett eller annat vis i de parterapier jag bedrivit:

  •  Mod. Det krävs mod för att vara i en relation och vara tillgänglig för sin partner när det kommer till livets klurigheter. Det krävs mod för att exempelvis våga prata om sina känslor och våga lyssna på den andres.
  •  Acceptans. Alla parter i en relation behöver erkänna och acceptera att ni inte alltid kommer att tycka samma sak, vilja hantera hinder som kommer i er väg på liknande vis eller önska samma saker om framtiden.
  • Kommunikation. Detta tjatar vi psykoterapeuter om varje dag, men vi gör det av en anledning. Har vi ens en relation om vi inte kommunicerar? Börja öva på detta på en gång, både om livets lättare frågor och de svårare. Gör det direkt efter att ni kommit överens om att vara ett par! Det bådar gott för framtiden.

Så vad svarade jag tillslut den nyfikna eleven i Mellansverige? Vad är det att vara kär?

När jag efter några mikrosekunder kunde samla mig svarade jag något i stil med: ”när vi inte kan sluta tänka på den personen, och tankarna gör så att kroppen pirrar eller att längtan blir allt starkare efter den”. Eleven drog på smilbanden och tackade för svaret, och konstaterade att det nog var så att hen var kär ändå. I sin katt.

Tack, förlåt och skyll dig själv

Tack, förlåt och skyll dig själv

Kalle Norwald
Kartonnage
Köp boken
Lyssna på <em>Tack, förlåt och skyll dig själv</em> här

Lyssna på Tack, förlåt och skyll dig själv här

En sida till? Fortsätt läs!