Mimmi Jensens Gellerheds prosa har jämförts med Karin Smirnoffs. Det är inte missvisande, men tankarna förs även till Sara Stridsberg och Stina Jackson. Hennes förlag beskriver debutromanen som ”kärvt originell”. Läsaren möter i denna mörka berättelse Tess, som återvänder till sitt barndomshem som drabbats av en förödande eldsvåda. I byn konfronteras hon av alla de hon inte saknat, och som inte saknat henne. En strålande debut som skildrar relationer med en unik råhet.
Här har vi en debutant med mastersexamen i litterär gestaltning! Om inte det bådar gott nog, vänta tills du hört hisspitchen: Patricia ska på sin första Tinder-dejt efter skilsmässan. Tack för matchen är hennes brev till den blivande dejten, och i denna korta och träffsäkert roliga feelbad-historia skildras dagens haveri till dejtingvärld. En medelålders Halva Malmö eller Brinn, Oslo, Brinn.
Åklagarmyndigheten avskrev dödsfallet i badkaret på det 5-stjärniga hotellet som ett olycksfall, men polisen Nikki vägrar tro att hennes lillasyster dött en naturlig död. Vad hade hon ens på lyxhotellet att göra? Lena Ljungdahl och Anna Jinghede gör podden ”Över min döda kropp” ihop, i vilken de går på djupet i olika brottsfall och krimfenomen. I höst finns äntligen deras gemensamma debutroman, den gedigna spänningsromanen Någon måste dö.
Vi har redan sett ut vilken 2022 års julroman kommer bli — nämligen Åtta dagar med dig av Jean Meltzer. Denna debutant är Emmy Awards-belönad film- och TV-makare men har även läst till Rabbin. Hennes huvudkaraktär Rachel Rubenstein-Goldblatt är en judisk författare som älskar allt som har med julen att göra. Hon har till och med skrivit en rad framgångsrika böcker i genren julromance, men under pseudonym. Allt detta håller hon nämligen hemligt för sin judiska familj. När hennes bokförlag föreslår att nästa bok istället ska utspelar sig under Chanukka, bestämmer hon sig för att åka till ett stort Chanukka-firande (en så kallad Matzah-bal). Vad hon inte vet är att hon där kommer möta den man hon allra minst vill spendera tid ihop med…
80-tal, AIK:s Black Army och toxiska mansroller. Tomas Omar al-Jeddahwis debutbokSäg inget till mamma är en annorlunda barn- och ungdomsskildring som griper tag. Våldsamma miljöer och utsatthet i barndomen leder fram till ett helhjärtat brinn för fotbollen och för AIK. En bakgrund till den supporterkultur som utifrån betraktat tycks ha sina egna lagar och regler.
Linda Segtnan är historisk skribent. I Åttonde huset fastnar hon för en tidningsnotis om ett Cold Case i slutet av 1940-talet. En nioårig flicka som hittades död i ett dike. Linda vänder sig till arkiven och blir smått besatt av fallet, samtidigt som ett litet barn växer till inuti henne. Men hur står man ut med att sätta en liten flicka till världen när den kan vara så bottenlöst grym?
Merima Dizdarević kommer från forna Jugoslavien och är både skådespelare och examinerad från författarskolan Valand i Göteborg. långt från ögat långt från hjärtat är hennes litterära debut; en maximalistisk poetisk hybridtext som uppehåller sig vid poetens livs platser. Boken skildrar relationen till platsen, och känslan att vara både överallt och ingenstans samtidigt. Både sett till tid och rum. Dizdarević poesi är flerstämmig, både motbjudande och vacker, smärtsam och njutningsfull.
Marcus Berggren är en av Sveriges allra mest hyllade och omtyckta unga ståuppkomiker. I höst debuterar han som romanförfattare. Allt utspelar sig i Kungälv, ett par år in på 2000-talet. Fyra grabbar startar ett band. De hoppas lika mycket på att få tjejer som på att bli något annat, något större. Det går riktigt bra med den saken. Så pass bra att de unga killarna plötsligt inte längre riktigt vet vilka de är.
Den här debuten lyckas vara både allvarlig och komisk på samma gång. Leona kommer från en annorlunda familj. Den ensamstående mamman jobbar som sexterapeut och Leona har fyra syskon, med vilka hon delar allt. Men så en dag prövas syskonrelationerna. Leona hittar tillbaka till en del bortträngda minnen som får henne att ifrågasätta sig själv och sina familjerelationer. Har hon inte egentligen alltid känt sig lite utanför?
Sorin Masifis poesidebut beskrivs som ett arkiv över förluster. Det poetiska jaget går igenom en sorgeprocess. En förlorad syster men också den kurdiska kampen. Att vara statslös. I dikterna hittar vi citat, minnestablåer och historiska händelser, som tillsammans tecknar fram en berättelse. Porträttet av ett föräldrapar och två systrar, men också ett porträtt av kärleken, motståndets och diktens kraft.
Marilyn och David blev kära på 1970-talet och har hållit ihop sedan dess, i motgångar och vardag. Stundtals har deras kärlek till varandra varit så stark att deras barn känt sig exkluderade. Deras fyra vuxna döttrar brottas med såriga relationer, alkohol, drömmen om det perfekta livet och hemligheter som hotar att hinna upp dem. Claire Lombardo har kallats ett litterärt stjärnskott och hennes debut En lyckligare tid kommer nu äntligen på svenska i översättning av Anna Strandberg.