Johanna Stenius, redaktions- och kanalansvarig:
Jag ska läsa Levnadsråd från någon som troligen kommer dö före dig av Margareta Magnusson och lyssna på Skarp av Helena Dahlgren.
Vid 85-årsålder debuterade hon med Döstädning som blev en internationell succé. Nu är Margareta Magnusson aktuell med boken Levnadsråd från någon som troligtvis kommer dö före dig (otrolig titel ju!). Författaren har hunnit tänka tillbaka på sitt liv och i boken ger hon råd som: ”ha randigt på dig, trilla inte omkull och ät choklad.”.
Läs mer: Margareta Magnussons bästa levnadsråd: ”Ha det så trevligt!”
Köp Levnadsråd till någon som troligen kommer att dö före dig här.
En suggestiv spänningsroman om besatthet. Helena Dahlgrens Skarp handlar om litteraturvetaren Emma Wijkman som fått ett vistelsestipendium på en gård i Norrbotten. Det är huset där hennes favoritförfattare Beata Skarp levde, och här ska Emma äntligen skriva klart sin avhandling om henne. Författaren dog under mystiska omständigheter i slutet av 90-talet – och väl på plats dras Emma in i Beata Skarps värld ännu mer än hon hade räknat med.
Sara Steinholtz Sparby, projektledare och redaktör:
Jag ska läsa Bröd och mjölk av Karolina Ramqvist och lyssna på Natten av Sara Gordan.
Om ätandets plåga och lust. Karolina Ramqvist har skrivit en rad kritikerrosade romaner och nu är hon aktuell med Bröd och mjölk som även den lovordats. Det handlar om en ensam flickas uppväxt. Hon minns mandarinerna, det rostade brödet och att de färdiggräddade pannkakorna innebar att hon skulle vara ensam hemma. Hon spårar sin uppväxt i minnena av både maten och människorna.
Författaren Sara Gordan debuterade 2006 och har bland annat översatt böcker av Michel Houellebecq och Hélène Cixous. Nu är hon aktuell med Natten som fått strålande recensioner och berört många läsare. I den autofiktiva romanen skriver hon och småbarnsår och sjukdom. Och om hur hon söker sin försvunna tonårsdotter i natten – oron som äter upp allt när den diabetessjuka flickan återigen är borta.
Läs mer: Sara Gordan i samtal om Natten: ”Tonåren är en kris även för föräldern”
Linnéa Ivares, redaktör:
Jag ska läsa Ovanjorden av Mikael Berglund och lyssna på Sarek av Ulf Kvensler.
Mikael Berglunds nya och tredje roman beskrivs som en suggestiv berättelse om samhörighet och tillit. Oskar jobbar de sista dagarna av sommarjobbet på förskolan i Ammarnäs när han träffar renskötaren Eija, som är storasyster till ett av barnen. Det blir början på en omvälvande relation till Eija och till människorna, fjällen, vattendragen och själva luften omkring henne.
Ulf Kvenslers nya psykologiska thriller handlar om några vänner som ska fjällvandra. Tre av dem brukar brukar ta en årlig tripp till Sarek och den här gången följer en fjärde person med – Milenas kille Jacob. Han är trevlig men Anna får känslan av att hon känner igen honom. Vandringen utvecklas snart till en mardröm och beslutet av låta Jacob följa med får konsekvenser som de aldrig hade kunnat ana. Visst låter det spännande?
Mattias Timander, redaktör:
Jag ska läsa Detransition, baby av Torrey Peters och lyssna på Maktens kvinnor av Jenny Madestam.
Torrey Peters bästsäljare beskrivs som en både rolig och sorglig rom-com om moderskap. Läsaren möter Reese. Hon har destruktiva relationer med gifta män och är olyckligt kär i sitt ex. Amy, ex:et, har genomgått en detransition och lever åter som man. Han saknar visserligen Reese men har andra saker att ta tag i. För trots hormonbehandlingarna har han lyckats göra sin chef gravid. När han återser Reese slås han av tanken: tänk om en annan slags familj är möjlig?
Översättare: Julia Gillberg
Bara vid ett fåtal tillfällen har riksdagspartier letts av kvinnor, detta trots att kvinnor i Sverige haft rösträtt i hundra år. Jenny Madestam är docent i statsvetenskap och forskar om politiskt ledarskap – och i sin nya bok Maktens kvinnor har hon intervjuat kvinnliga partiledare, båda nuvarande och före detta, om upplevelsen av att vara just maktens kvinnor.
Linda Fritiofsson, redaktör:
Jag ska läsa Dröm, baby, dröm av Jenny Tunedal och lyssna på Ruth & Pen av Emilie Pine.
I Rosor skador, som nominerades till Augustpriset, skildrade Jenny Tunedal hennes mammas demenssjukdom. Nu är hon aktuell med diktsamlingen Dröm, baby, dröm som fått fina recensioner. Sorgen efter en syster står i centrum och det är dikter om kärlek, död, barndom och längtan.
Emilie Pine skrev den hyllade essäsamlingen Allt jag inte kan säga och till alla fans glädje är hon i maj tillbaka med en ny bok på svenska. Romanen handlar om tvåsamhet, barnlöshet och psykisk ohälsa. Den utspelar sig under en dag och handlar om kvinnorna Ruth och Pen.
Ruth genomgår en kris i sitt äktenskap. Hon och mannen Aidan är ofrivilligt barnlösa och har under flera år genomgått IVF-behandlingar. De har uthärdat bakslag i form av positiva graviditetstest och missfall och till slut har Ruth tagit beslutet att hon inte vill fortsätta behandlingarna medan Aidan vill fortsätta.
Pen är sjutton år och har en diagnos inom det autistiska spektrumet. Hennes största stöd är vännen Alice, som hon är hemligt förälskad i – en förälskelse som Pen bestämt sig för att samla mod för att agera på.
Översättare: Jan Hultman, Annika Hultman-Löfvendahl