Årets bok-nominerade Eleonore Holmgren:
Författare

Årets bok-nominerade Eleonore Holmgren: "Jag gillar själv berättelser som griper tag i mig, skakar om eller utmanar"

Eleonore Holmgren är nominerad till Årets bok 2022 för sin roman Sista sommaren. Vi har frågat henne om boken och författarskapet.

Av: Johanna Stenius
Fotograf: GABRIEL LILJEVALL
Publicerad: 03 maj 2022

Eleonore Holmgren är nominerad till Årets bok 2022 för sin roman Sista sommaren. Vi har frågat henne om boken och författarskapet.

Grattis till nomineringen till Årets Bok 2022! Vad var din första tanke när du fick veta att Sista sommaren var nominerad?

— Att det inte var sant! Sen kom förstås en enorm glädje och stolthet. Det var ett bubblande glatt ögonblick jag delade med min förläggare Karin Linge Nordh.

Sista sommaren är din debutroman. Hur har din väg mot författarskapet sett ut?

— Jag har under många åt haft många manusidéer och skrivit lite på kul, men jag har aldrig hunnit eller orkat skriva något klart. För några år sedan gav jag mig själv en utmaning; att ge ett av mina skrivprojekt ett år. Mest för att se om jag har den uthållighet som krävs att skriva en hel roman. När jag började hade jag inga tankar eller drömmar om att bli utgiven, men de väcktes ju längre jag höll på. Efter fin respons från en lektör vågade jag till slut skicka manuset till några förlag. Efter ett antal standardrefuseringar fick jag sedan ett positivt besked av Karin på Bazar och på den vägen är det.

Boken handlar bl.a. om vänskap mellan två helt olika personligheter och generationer. Har du själv någon sådan erfarenhet, som du inspirerats av?

— Jag tycker själv att det är berikande och utvecklande att träffa och umgås med människor utanför min egen trevliga men ganska homogena bekantskapssfär. Tyvärr måste jag nog säga att det händer alldeles för sällan.

Vad är du mest nöjd med, med boken?

— Att den uppskattas av människor i så vitt skilda åldrar. Jag har fått handskrivna brev från nittioåringar och meddelanden från personer i tjugoårsåldern som säger att de älskar den. Och underbar feedback från personer i åldrarna däremellan. Jag har också förstått att den lästs och diskuterats i många bokcirklar vilket känns stort.

Vilka tankar och känslor hoppas du att Sista sommaren väcker hos läsarna?

— Jag gillar själv berättelser som griper tag i mig, skakar om eller utmanar och som jag kan gå och fnula på långt efter att jag läst boken. Om jag lyckas förmedla något sådant hos dem som läser Sista sommaren är jag väldigt nöjd.

Vad har du på gång just nu? Någon ny bok på gång, redan nu?

— Jag skriver för fullt på uppföljaren som, om allt rullar på, släpps i slutet av oktober.

Till sist: har du något riktigt bra boktips du vill dela med dig av?

— En bok jag ofta tänker på är Boktjuven av Markus Zuzak fast det är flera år sedan jag läste den. Bara en sådan sak som att det är döden som är berättaren är genialiskt. Det fantastiska språket och karaktärerna går rakt in i hjärtat. Den handlar om vänskap och mod under andra världskrigets Tyskland och skildrar också en flickas växande kärlek till ord och böcker. Den är makalöst bra, det är nog den enda bok jag börjat om med direkt efter att ha läst ut den.

Sista sommaren

Sista sommaren

Eleonore Holmgren
Lyssna på boken här

Lyssna på boken här

INTERVJUER, TÄVLINGAR OCH ERBJUDANDEN FRÅN ADLIBRIS OCH BOOKBEAT, MEN FRAMFÖR ALLT – MASSOR AV BOKTIPS!

Prenumerera på Selmas boktips

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

En sida till? Fortsätt läs!