Johanna Stenius, redaktions- och kanalansvarig:
Jag ska läsa Smärtans imperium av Patrick Radden Keefe och lyssna på Ett ärligt liv av Joakim Zander.
The New Yorker-reportern och författaren Patrik Radden Keefe är aktuell med ny bok om den dödliga opioidkrisen i USA. I Smärtans imperium skriver han om familjens Sackler. Tack vare stora donationer förknippades namnet Sackler med Harvard, Oxford och Louvren – men vad som skapade deras förmögenhet var inte lika känt. Men när det stod klart att familjens företag låg bakom det smärtlindrande preparatet Oxycontin hamnade de plötsligt i fokus.
Läs mer: Matcha favoritserien med en bok
Författaren och juristen Joakim Zander är en aktuell med en ny spänningsroman. Den handlar om en ung och vilsen juridikstudent som på en demonstration i Malmö träffar en en kvinna som introducerar honom för sina anarkistiska vänner. Deras liv bygger på radikala ideal, men också på risker och lögner. Ett ärligt liv beskrivs som en bladvändare om sanning, svek och lockelsen i att leva utanför lagen.
Köp boken här.
Lyssna på boken här.
Läs mer: Nytt i spänningsgenren! 24 deckare att läsa våren 2022
Mattias Timander, redaktör:
Jag ska läsa Innan männen av Nina Bouraoui och lyssna på Natten av Sara Gordan.
Drottningen av andlös prosa med hög energi. Så beskrev en recensent i Dagens Nyheter Nina Bouraoui för några år sedan. Hon är en av Frankrikes mest ansedda författare och har jämförts med Marguerite Duras. Innan männen är en kortroman på 60 sidor som handlar om tonåringen Jérémie. Han bor i en förort med sin mamma som är flygvärdinna och är ofta ensam då modern ständigt är på resa. Det här sommarlovet försöker han döva sin ångest genom att röka gräs och ägna sig åt erotiska fantasier om skolkamraten Sami som han i hemlighet åtrår.
Författaren Sara Gordan debuterade 2006 och har bland annat översatt böcker av Michel Houellebecq och Hélène Cixous. I vår är hon aktuell med Natten – en roman om en mor som försöker hindra sin tonårsdotter från att hamna snett. Hon söker sin försvunna dotter i natten, irrar runt på gatorna och ringer alla hon kan komma på. Är det hennes oro som drivit bort dottern, och är oron befogad?
Köp boken här.
Lyssna på boken här.
Läs mer: Sara Gordan i samtal om Natten: ”Tonåren är en kris även för föräldern”
Linnéa Ivares, redaktör:
Jag ska läsa Run, Rose, Run av James Patterson och Dolly Parton och lyssna på Ett litet liv av Hanya Yanagihara.
En spänningsroman av countrystjärnan Dolly Parton och bästsäljarförfattaren James Patterson! Det handlar om den unga singer-songwritern Rose. Hon är en nytänd stjärna och sjunger om det hårda liv hon lämnat bakom sig. I Nashville dit hon sökt sig för att förverkliga sina drömmar finner hon nya vänner och en ny trygghet. Men ondskan hon flytt ifrån kommer allt närmare.
Oförglömliga Ett litet liv finns nu äntligen som ljudbok! Hanya Yanagiharas hyllade roman till tegelsten är berättelsen om de fyra vännerna JB, Malcolm, Willem och Jude och deras liv i New York. Boken spänner över flera decennier och växlar mellan nattsvart mörker och ljus. Genom åren prövas deras vänskap, men det som håller dem samman är alltid Jude – Jude St Francis, som förblir en gåta för dem som står honom närmast.
Köp boken här.
Lyssna på boken här.
PS. Du vet väl att Hanya Yanagihara är aktuell med Mot Paradiset som gavs ut på svenska i mars?
Läs mer: 9 romanpärlor vi aldrig glömmer
Linda Fritiofsson, redaktör:
Jag ska läsa Detaljerna av Ia Genberg och lyssna på Kaffe med mjölk av Ella-Maria Nutti.
Ia Genbergs Detaljerna har hyllats unisont på kultursidorna i vår. I romanen, som påminner om en novellsamling, ligger en medelålders kvinna nedbäddad i feber och minns betydelsefulla möten genom livet. Boken porträtterar fyra personer och vad relationerna med dem fått för konsekvenser.
”Vi lever så många liv inuti våra liv, mindre liv med människor som kommer och går, vänner som försvinner, barn som växer upp, och jag förstår aldrig vilket av mina liv som är själva ramen.”
”Ett mästerligt stycke roman i fyra avsnitt. Det är så snyggt konstruerat att jag hisnar lite.” Anna Ims, Kulturnytt i P1
Hur berättar man för någon att man är döende? 26-åriga Ella-Maria Nuttis mor-och-dotter-skildring har gått hem hos både läsarna och kritikerna. Hennes debutroman utspelar sig under en vecka och handlar om mamman Agneta som reser från Gällivare för att hälsa på sin juridikstuderande dotter Tilda i Stockholm. Agneta är svårt sjuk i cancer och nu är tanken att hon ska berätta för dottern. Men fastän de möts finns det ett stort avstånd och Agneta har svårt att få ut orden.
Köp boken här.
Lyssna på boken här.
PS. Ella-Maria Nutti gästade vår pod Samtal om böcker för en tid sedan. Lyssna på avsnittet här!
Sara Steinholtz Sparby, projektledare och redaktör:
Jag ska läsa Allt blir bra av Carolina Setterwall och lyssna på Bara ett litet mord av Carin Hjulström.
Carolina Setterwall debuterade med den hyllade sorgeboken Låt oss hoppas på det bästa. Nu är hon aktuell med en ny roman som tar avstamp i en skilsmässa. Mary och John skiljer sig i slutet av 80-talet och under ett halvt decennium får vi följa dem parallellt. Separationen är på Marys initiativ och den blir något helt annat än vad de har tänkt sig. Allt blir bra är en svidande vidräkning av äktenskapets och könsrollernas begränsningar – och en rannsakan av bilden av den goda modern.
Läs mer: Carolina Setterwall: ”Jag ville skriva om ett äktenskapligt uppbrott där kvinnan lämnar”
Cozy crime i slottsmiljö! I Carin Hjulströms Bara ett litet mord möter vi skådespelaren Siri. Hon har alltid haft dåligt samvete över att hon prioriterat teatern och kärleken över hennes föräldralösa brorson Anton. När hennes älskare bryter relationen flyr Siri till Stockholm och Anton, som just har vunnit en plantskola i Säbyholm på poker. Samtidigt hittas en jakttillsynsman död på en åker, omgiven av örnfjädrar. Lokalpolisen Olle Magnusson börjar nysta i fallet och upptäcker snart att den nyinflyttade Siri har en näsa för ledtrådar.
Köp boken här.
Lyssna på boken här.
PS. I maj kommer den tredje delen i deckarserien!