Malin Karim:
Författare

Malin Karim: "Jag ville skriva om en kvinna som fick nog och gjorde revolt mot allt"

Hermine bestämmer sig för att göra upp med sitt tidigare jag. Hon som tidigare formade sig efter sin omgivning och ville vara alla till lags viger nu en vecka åt revolt och de sju dödssynderna. Malin Karim är nu aktuell med romanen Jag är Gud. En bok om
existentiell kris och en kvinnas frigörelse.

Av: Andrea Lindelöw
Fotograf: Hannah Hedin
Publicerad: 18 mars 2022

Hermine bestämmer sig för att göra upp med sitt tidigare jag. Hon som tidigare formade sig efter sin omgivning och ville vara alla till lags viger nu en vecka åt revolt och de sju dödssynderna. Malin Karim är nu aktuell med romanen Jag är Gud. En bok om
existentiell kris och en kvinnas frigörelse.

Tvåbarnsmamman och hustrun Hermine Lindelöv är trött på sin tillvaro och det pågående familjelivet. Mannen är självupptagen jobbnarkoman och barnen är trotsiga. Hon är slutkörd och omåttligt less på att rodda i vardagen och samtidigt be om ursäkt för sin existens. När en rad händelser och en överraskningsfest blir ett  enda stort fiasko blir det startskottet på en frigörelseresa där hon ägnar sig åt allt som anses vara förbjudet. Nu ska hon slå sig fri från samhällets osynliga regler och lägga fullt fokus på sig själv.

Malin Karim debuterade med barnboken Modigast i världen tillsammans med sin man Alexander Karim 2019. I januari 2021 kom den fristående fortsättningen Rikast i världen som tar upp viktiga frågor om vänskap och solidaritet. Nu är hon aktuell med Jag är Gud som är hennes första roman för vuxna. I den humoristiska berättelsen kunde hon ta ut svängarna rejält.

Nu fick jag ju använda mitt eget språk på ett annat sätt. När man skriver för barn så måste språket vara mer direkt och sparsmakat medan nu kunde jag krydda på med allt som är jag. Båda är roliga, det är kul att få använda olika skrivarmuskler, säger Malin Karim.

“Jag är alldeles för stillsam för att ens göra en fjärdedel av allt hon gör.”

Jag är gud är en riktig bladvändare fylld med svart humor. Har skrivprocessen varit lika lustfylld?

 Den har varit väldigt lustfylld när det gått bra men precis som alla skrivprocesser stundtals vedervärdig när det inte går lika bra. Man pendlar ju mellan geni och värdelös klåpare. Men överlag har jag haft väldigt roligt medan jag skrev. Jag har ju fått leva ut något alldeles makalöst kan man säga.

Det är otypiskt kvinnliga karaktärer att tappa det så totalt som Hermine gör. Varför var det viktigt för dig att lyfta det?

 Jag ville skriva om en kvinna som fick nog och gjorde revolt mot allt. Och jag ville att den revolten skulle ske på en mans villkor, det vill säga utan att behöva tänka på konsekvenserna av sitt handlande. Det kändes otroligt viktigt att hon fick fritt spelrum, för kvinnor beläggs alltid med så mycket mer analyserande kring varför de gör saker. Både i litteratur, på film och i verkliga livet. Nu ville jag att hon bara skulle få blåsa på. För det är inget som säger att kvinnor inte också vill det. Det är samhället som lägger på oss att vi måste ha så himla dåligt samvete för allt hela tiden, på ett sätt som män slipper ifrån. Jag ville att hon skulle få lämna sin familj, supa, ligga och få oregerliga utbrott helt utan att det gjordes en sak av det. Annat än att hela boken handlar om det då´rå…

Malin Karim. Foto: Hannah Hedin

Malin Karim. Foto: Hannah Hedin

Du är journalist, bloggare och författare. Har skrivandet alltid varit en central del i ditt liv?

 Jag har alltid älskat att skriva och framför allt att läsa. Slukade allt som barn och var bästis med bibliotekarien i vår lilla by. Fru Johansson hette hon och hon ringde hem till oss flera gånger i veckan för att meddela att alla böcker jag beställt kommit in. Och jag har skrivit så länge jag har kunnat skriva. Skrev egna böcker som jag illustrerade och häftade ihop. Illustrationerna var inte min starka sida, kanske inte texterna heller just då men det tog sig hoppas jag. Att illustrera gör jag fortfarande bäst i att låta bli.

Du har tidigare berättat att 90-tals filmen Falling Down inspirerat dig. Har du haft några andra inspirationskällor under skrivprocessen?

 Beyoncés ”Lemonade” samt alla samtal jag någonsin tjuvlyssnat på under alla mina år som människa.

Foto: Hannah Hedin

Foto: Hannah Hedin

Hermine vill göra det som anses vara förbjudet och begå de sju dödssynderna. Hur kom den här berättelsen till dig?

— Jag hade ju Falling down i bakhuvudet men behövde en ram till själva berättelsen. Så när jag satt där och resonerade med mig själv så dök de sju dödssynderna upp. Och ju mer jag funderade på det desto mer insåg jag att de fortfarande är saker som kvinnor döms hårdare för än män. Vilket kändes befängt såhär år 2017, som det var då, men även nu 2022 såklart. Tänkte att det tåldes att undersökas och på den vägen var det.

Det är en roman men ändå tycks det finnas likheter mellan dig och huvudpersonen. Hur mycket är taget från ditt eget liv?

Väldigt lite, har sagt att det är ungefär 23 %. Vi har liknande jobb, vi har båda varit utbrända och vi kommer ursprungligen från Skåne. Men sen tar det stopp. Hermines historia är hennes och hennes allena. Jag är alldeles för stillsam för att ens göra en fjärdedel av allt hon gör.

Boken ges snart ut. Hur känns det att folk kommer att läsa den?

 Sjukt nervöst och väldigt spännande. Jag hoppas så att den ska landa väl.

Jag är Gud

Jag är Gud

Malin Karim
Lyssna på boken

Lyssna på boken

Malin Karim

  • Född:

    1977 i Malmö.

  • Bor:

    I Stockholm med sin man Alexander Karim och tre barn.

  • Gör:

    Frilansjournalist, bloggare och författare.

  • Aktuell med:

    Jag är Gud som ges ut av Bazar Förlag den 8 mars.

     

Läs mer