En bokcirkel är en rolig mötesplats för alla som älskar att läsa och vill dela sina tankar och intryck. Genom litteraturens magiska berättelser kan du hitta nya läsvänner som maximerar upplevelsen. Och det finns en uppsjö av former för bokcirkeln – endast fantasin sätter stopp. Prenumerationstjänsten Bookie presenterar varje månad fem böcker som de anser extra läsvärda varav läsaren väljer ut en bok den vill läsa. Denna månad har Bookie-redaktionen skrivit en lista som är baserad på deras februari-urval om olika personlighetstyper i bokcirkeln. Vilken roll tar du?
Nöjer du dig med allmänt tyckande eller vill du fördjupa dig i handlingen och språket? Gillar du lite löst snack eller blir du upprörd när man inte följer diskussionsfrågorna i ordning?
Den som aldrig hinner läsa ut boken, föredrar korta böcker och är en finsmakare
– Det tredje ljuset av Claire Keegan.
Om Det tredje ljuset; små ting som dessa:
I boken möter vi kolförsäljaren Furlong: en familjefar som är i en mindre livskris utan att själv riktigt veta om det. En utlösande faktor blir när han möter en flicka som arbetar under slavliknande förhållanden i stadens nunnekloster. Kortromanen bygger på de verkliga händelserna kring Irlands så kallade Magdalena-tvätterier, vars offer gavs upprättelse alldeles för sent.
Den som mest lyssnar in, hänger i bakgrunden och samlar idéer till sin egen bok
– Vackra värld, var är du? av Sally Rooney.
Om Vackra Värld, var är du:
Vackra värld, var är du, handlar om Alice, en ung och firad romanförfattare. Hon träffar lagerarbetaren Felix på Tinder och bjuder med honom på en resa till Rom. Samtidigt befinner sig Alice bästa vän Eileen i Dublin. Hon gör sitt bästa för att komma över sitt ex och söker upp barndomsvännen Simon. Alice och Eileen värderar sin vänskap högt, men en spricka har uppstått mellan dem.
Den som aldrig vill sluta prata, gärna drar paralleller till händelser i sitt eget liv och gillar omvärldsbevakning
– Fråga mig igen av Mary Beth Keane.
Om Fråga mig igen:
I en småstad utanför New York flyttar två unga par in på samma gata. Mamman Lena Gleeson längtar efter en vän medan Anne Stanhope inte är intresserad. Men deras barn bygger upp en vänskap som från början är självklar. Bakom det glada och kärleksfulla gömmer sig dock en våldsam tragedi som påverkar familjerna under flera år. Kan man förlåta allt?
Den som fixar rödvinet, gillar snygga omslag och livliga diskussioner
– Mitt namn är Firekeeper av Angeline Boulley.
Om Mitt namn är Firekeeper:
Daunis Fontaine har aldrig passat in på jobbet eller på Ojibwa-reservatet och hon är en oregistrerad stammedlem. En tragedi inom familjen har fått henne att lägga drömmen om en utbildning åt sidan och istället tar hon hand om sin sjuka mamma. Det enda roliga i hennes liv är hockeykillen Jamie. Men när ett mord sker startar en mordutredning som Daunis tar sig an. Under utredningen ändrar hon uppfattning om vad det innebär att vara en firekeeper och ojibwa.
Den som ser rött när man inte följer diskussionsfrågorna, föredrar romaner framför deckare och aldrig missar en snackis
–Papperspalatset av Miranda Cowley Heller.
Om Papperspalatset:
Trebarnsmamman Elle Bishop är lyckligt gift, men i familjens sommarhus i Cape Cod ställs allt plötsligt på ända. För när hon de här sommardagarna återser sin barndomsvän Jonas blir det ett passionerat möte. Elle ställs inför ett livsavgörande beslut – ska hon välja den trygga tillvaro som hon skapat med sin älskade man Peter eller det liv hon föreställde sig med ungdomskärleken Jonas? Det som skulle ha blivit om inte en tragisk händelse hade förändrat deras liv.
Den som alltid vill läsa klassiker, älskar att förlora sig en bra berättelse och gillar både natur och kultur
– Löpa varg av Kerstin Ekman.
Om Löpa varg:
Efter två biografier och en essäsamling återvänder Kerstin Ekman till romanen, hennes första på tio år. Löpa varg handlar om Ulf Norrstig, en pensionerad jägmästare, som berättar om sin relation till jakten och skogen, till minnena och det egna åldrandet.
Den som hetsar om betygsättning, gillar att bocka av listor och ständigt vill dra paralleller till samhällsdebatten.
– Fas 3 av Åsa Ericsdotter.
Om Fas 3:
En originell spänningsroman om ett medicinskt experiment som går snett, men också en berättelse om kärlek och människans bräckliga identitet. I denna något ovanliga spänningsroman möter vi Celia Jensen som är forskare vid Harvard och som hittat ett botemedel mot Alzheimer. Hennes egen far lider av sjukdomen och hon är beredd att göra vad som helst för att få honom frisk igen. Men samtidigt som läkemedlet börjar testas i samhället sker en rad terrorattentat som förbryllar allmänheten. Kan det möjligen finnas en koppling?