Johanna Stenius, redaktions- och kanalansvarig:
Jag ska läsa Elise och allting därefter av Veronika Malmgren och lyssna på Fas 3 av Åsa Ericsdotter.
Om att lämna allt och tvingas börja om på nytt. Veronikas Malmgrens nya roman är en berättelse om tre generationer kvinnor. Det börjar med Elise. Hon växer upp i Ostpreussen och 1944 och blir det alltmer osäkert för hennes familj att vara kvar på gården. Många år senare reser Marthe norrut med sin pojkvän för att slå läger på en myr i Jämtland. Och i slutet av 80-talet besöker den 9-åriga Annie sin mormor i Västtyskland.
Läs mer: Släktkrönikor – 7 myllrande berättelser som spänner över generationer
Åsa Ericsdotter är aktuell med en medicinthriller. Harvardforskaren Celia Jensen har tillsammans med sina kollegor hittat ett botemedel mot alzheimer. Men strax efter att Fas 3-försöken inletts sker en rad fruktansvärda terrordåd. En 86-åring hugger ner sina medboende på ett ålderdomshem och en masskjutning ödelägger ett IKEA-varuhus. Och i Paris hittas den första försökspersonen skjuten. Men vad är sambandet mellan det nya läkemedlet och morden?
Lyssna på Samtal om böcker där Åsa Ericsdotter berättar mer om boken.
Mattias Timander, redaktör:
Jag ska läsa Tokyo Ueno station av Yu Miri och lyssna på Kaffe med mjölk av Ella-Maria Nutti.
Yu Miri är en av Japans mest hyllade författare och nu finns hennes Tokyo Ueno station ute på svenska. Den handlar om Kazu som lever sin sista tid nära den station i Tokyo där han som ung klev av tåget för att delta i bygget av Olympiska spelen 1964. En gång hade han en familj i Fukushima, nu finns ingenting att återvända till. Genom Kazus återblickar får läsaren ta del av en berättelse om ett liv kantat av förluster men också av en skildring av det moderna Japan.
Läs mer: 8 starka berättelser som utspelar sig i Japan
26-åriga Ella-Maria Nutti debuterar med en mor-och-dotter-skildring. Romanen utspelar sig under en vecka och handlar om en mamma som reser från Gällivare till Stockholm. Hon har något hon måste säga till sin dotter, något som inte kan vänta. Kaffe med mjölk beskrivs som en både vemodigt finstämd och skimrande berättelse om en förälder och hennes barn och om hur de tunnaste trådarna kan vara de starkaste banden.
Linda Fritiofsson, redaktör:
Jag ska läsa Främlingar jag känner av Claudia Durastanti och lyssna på Låt oss hoppas på det bästa av Carolina Setterwall.
Claudia Durastanti fick sitt internationella genombrott med Främlingar jag känner, och nu kommer hennes roman om en uppväxt i Italien på svenska. Claudias föräldrar är båda döva, men annars har de inte särskilt mycket gemensamt. Hennes mamma säger att hon och pappan träffades när hon räddade honom från att hoppa från en bro. Pappan å andra sidan menar att det var när han räddade mamman från att bli rånad. För Claudia blir det böckerna och en omtumlande kärlekshistoria som hjälper henne att skapa sin egen historia.
”Någonstans mellan Natalia Ginzburg och Joan Didion skriver Claudia Durastanti sitt eget familjelexikon.”– L’Independente
Låt oss hoppas på det bästa är Carolina Setterwalls självbiografiska debutroman från 2018. I boken som hyllades av både läsare och kritiker berättar hon om hur hon plötsligt förlorade sin sambo när deras gemensamma son bara var åtta månader. Det är en uppriktig och stark text om döden och livet, men också om föräldraskap och om vilka olika roller vi kan få i olika relationer. I mars kommer författarens andra roman Allt blir bra.
Sara Steinholtz Sparby, redaktör & projektledare:
Jag ska läsa Fri kärlek av Tessa Hadley och lyssna på Enbart kvinnor av Christina Wahldén.
Hon har kallats för en modern Virginia Woolf och älskas av författare som Zadie Smith och Chimamanda Ngozi Adichie. Nu är brittiska Tessa Hadley aktuell med en ny roman på svenska. I Fri kärlek är det sent 60-tal och London vaknar till liv av den nya ungdomsrevolutionen. Men förortsfamiljen Fischer tycks tillhöra en mer konservativ värld. Den plikttrogna Phyllis är gift med Roger, en engagerad pappa med en karriär i utrikesdepartementet. Men när en gammal väns tjugoåriga son kysser Phyllis efter en middag blir det ett uppvaknande och hon gör ett val som går emot alla förväntningar.
Christina Wahldéns tredje Darwindeckare är här! I Enbart kvinnor riskerar en förlossningsgrotta som använts av ursprungsbefolkningen i tiotusentals år att försvinna i och med en gruvexploatering. Samtidigt hittas en minister mördad i Darwins högsta domstol som nyligen fattat beslutet om gruvan. Poliserna Jess och Bluey börjar utreda fallet men förstår snart hur komplex situationen är. Jess, som precis inlett en relation med amerikanen Pete, måste återigen konfronteras med sin bakgrund. Kan någon från ursprungsbefolkningen verkligen ligga bakom det mystiska mordet?
Läs mer: Allt du behöver veta om Darwinserien
Linnéa Ivares, redaktör:
Jag ska läsa Städerskan av Nita Prose och lyssna på Efter regn av Lucy Dillon.
En bästsäljare till mysdeckare! Nita Prosers debutroman utspelar sig på det anrika Regency Hotell där Molly jobbar som städerska. Hon är expert på sitt jobb, men har det desto svårare med det sociala. Livet är tufft just nu. Mollys mormor har nyss dött och dessutom har en så kallad pojkvän blåst henne på pengar. Och när hon ska städa i affärsmannen Charles Blacks svit hittar hon honom död i sängen…
Nytt av feelgood-drottningen Lucy Dillon! I Efter regn möter vi terapeuten Tara Hunter som har fått i uppdrag att återställa Longhamptons sammanhållning efter en förödande översvämning. Men relationen med Taras pojkvän är komplicerad och den enda hon umgås med är en katt. David Dolloway är doktor och ny rådgivare på ett hälsocenter i Longhamptons. Han har specialiserat sig på djur men han har också fallenhet för att kunna läsa människors tankar. När Tara tvingas konfronteras med det förgångna verkar ännu en ny tragedi vara på gång. Eller är det istället början på något nytt?
Andrea Lindelöw, redaktör:
Jag ska läsa Papperspalatset av Miranda Cowley Heller och lyssna på Lincoln Highway av Amor Towles.
Trebarnsmamman Elle Bishop är lyckligt gift, men i familjens sommarhus i Cape Cod ställs allt plötsligt på ända. För när hon de här sommardagarna återser sin barndomsvän Jonas blir det ett passionerat möte. Elle ställs inför ett livsavgörande beslut – ska hon välja den trygga tillvaro som hon skapat med sin älskade man Peter eller det liv hon föreställde sig med ungdomskärleken Jonas? Det som skulle ha blivit om inte en tragisk händelse hade förändrat deras liv.
Författaren till hyllade En gentleman i Moskva är tillbaka med en ny roman på svenska.
Det är 1950-tal när den artonårige Emmett Watson körs hem till Nebraska av fångvaktaren på arbetslägret där han precis avtjänat ett straff för ofrivilligt dråp. Emmetts plan är att ta med sin åttaårige lillebror, Billly, till Kalifornien för att börja om på nytt. Men väl framme i Nebraska upptäcker Emmett att två av hans vänner från lägret har gömt sig i bagageutrymmet på fångvaktarens bil. Tillsammans har de gjort upp en helt annan plan för Emmetts framtid. Lincoln Highway beskrivs som en hyllning till vänskap, drömmar och berättande!